Het seizoen 2023 van de marathonvluchten is afgelopen weekend gestart. Net als de laatste jaren is dat met een middaglossingsvlucht vanuit Limoges. Deze vlucht is voor het vlieggebied van de Noordelijke Unie, met andere woorden de Afdelingen 7 t/m 11 (Midden, Oost en Nederland Nederland). De snelste duif van dit hele concours was van Jan Willems uit Nijverdal op een (kleine) voet gevolgd door de eerste duif van Michiel Vlaskamp uit Oosterbierum. Michiel had de snelste duif van de Afdeling 11 Friesland en heel sector 4. Een prachtige prestatie, deze overwinning, van een sympathieke Fries met zijn ‘Suuske’!
De winnende liefhebber
De winnaar van Limoges van sector 4 is Michiel Vlaskamp, 39 jaar, uit Oosterbierum. Dit Friese dorp ligt op een steenworp afstand van de Waddenzee ten Noordoosten van Harlingen en Sexbierum en ten Noorden van Franeker. Michiel is Wijkbeheerder buitendienst van de gemeente Waadhoeke. Hij won het afgelopen weekend de 1e Afdeling Friesland ‘96 Limoges, 1e nationaal Limoges Sector 4 en was de 2e in de Algehele lossing van de NU tegen 6.807 duiven.
Michiel kwam in aanraking met de duivensport door een liefhebber in de straat van zijn pake en beppe (opa en oma). Hij is later bevriend geraakt met deze liefhebber. In die tijd ging Michiel wilde duiven vangen. Deze aanvliegers werden verzorgd in het konijnenhok.
Michiel: ‘Toen mijn ouders gingen scheiden in 1999 kwam het eerste eigen duivenhokje. Hier zaten duiven op van Dirk Jelle Drost, Jacob Draaisma en Klaas Sijbesma. Niet onbekende namen in de duivensport. Sinds 2015 ben ik me gaan toeleggen op de overnacht met hoofdzakelijk duiven van de topper uit het noorden Auke Rekker, van de combinatie Rekker-Westra uit Berlikum aangevuld met een enkel duifje van G en G de Graaf, Han Voerman etc.’
Er staat in de tuin een hok van 14,2 meter waar een deel van in gebruik is. Ik heb juist de hobby verkleint heb … er is 7 meter in gebruik: 2 meter voor de jonge duiven en 3 meter voor de vliegers. Het voormalig hok van de weduwnaars staat momenteel leeg.’ Later meer over deze keuze.
De winnende duif
De winnende duif is gedoopt tot ‘Suuske’ … vernoemd naar de Udense Suzan, de vriendin van Michiels broertje. Michiel vertelt: ‘Ze is dus een duivin en ze is gekweekt door de familie Hopman. Het was een late van 2021. Ik had de unieke kans om bij de familie Hopman wat koppels te mogen zetten. Hier is uiteindelijk deze duif uit voort gekomen. Dus als jong is ze nooit in de mand geweest. Als jaarling is ze direct op Limoges gezet. Toen was er ook Noordoostenwind en zwaar. Ze was toen mijn 5e duif. Dit was goed voor de 183e NPO tegen 1.527 duiven. Op Bergerac miste ze.
Ze is op deze Limoges gespeeld op 12 dagen broeden. Het eitje was vanmorgen op 4 juni aangepikt. De duif heeft als voorouders superduiven. De vader van ‘Suuske’ is een zoon van de topduif ‘Roos’ van Rekker-Westra, die o.a de 1e NPO Ruffec en de 1e NU van Bergerac won. De moeder is een kruising tussen de soorten van Jelle Jellema en Gerard Koopman. Opa van moederskant is ingeteeld naar New Jade 1 en een dochter van ‘Orion’ en ‘Silvie’ van Jellema en oma van moederskant is een dochter van de ‘Red Bullens’ (soort Jan Bullens) van Gerard Koopman en ‘De St. Vincent-duivin’ (1e nationaal St. Vincent) van Henri Hoeks.
Op het jonge duivenhok zit nu één zoon van ‘Suuske’ en er ligt nu dus een aangepikt ei.
Het seizoen
Michiel vertelt verder: ‘Op dit moment zijn er 24 vliegduiven, 28 jongen en wat laatjes gekweekt uit mijn voormalige kweekduiven, die januari jl. verkocht zijn. In totaal zitten er nu zo’n 60 duiven.
In januari zijn de vliegers gekoppeld en is er één ronde gekweekt. Hierna zijn ze op weduwschap gezet. Voor Limoges zijn ze gekoppeld om op 10 tot 14 dagen broeden ingemand te kunnen worden.
De vliegers zijn mee geweest in PV Franeker tot en met de tweede Etroeungt. De duivinnen tot de eerste editie van deze vlucht, in verband met leggen. Verder is er zaterdags voor de vlucht een lapje gedaan naar Sneek (ongeveer 20 km) en zondags Heerenveen (zo’n 30 km).’
De verzorging
Over de verzorging vertelt Michiel: ‘De laatste vier dagen liggen de bakken vol met vet voer van Jelle Jellema (Beyers Premium) aangevuld met pinda’s en P40 korrels. Normaal worden ze gevoerd met de mengeling van Vanrobaeys (Light all-in en Champion mix). Daarnaast krijgen de duiven twee keer per week wat grit en wat handjes uit een zak allerlei.
Normaal werd er voor controle naar Nanne Wolf gegaan. Dat heb ik dit jaar overgeslagen. De reden was dat de duiven er goed uitzagen. De duiven zijn voor Limoges uitgerookt met een Koudijs-blokje. Ze hebben een geelkuur gehad en de laatste dagen voor inmanding Belgatai van Belgica De Weerd. Wanneer ik kuur gaat er Toliamin van Vincent Schröder door het water. Verder word er niks gegeven.’
De Beleving
Over de beleving van de duivensport vertelt de Friese winnaar van Limoges: ‘Ik ervaar de duivensport als een drukke hobby. Maar de aankomsten op zaterdags maakt het dat waard. Nu er minder duiven zitten, wordt de hobby weer leuk. Met 150+ duiven begon het op werk te lijken, terwijl het een hobby hoort te zijn. Doordat alles ook nog eens heel duur is geworden, is er gekozen te minderen en dit bevalt erg goed. Met minder duiven is er ook meer vrije tijd en kun je de duiven op een meer ontspannen manier verzorgen.
Het gezin vindt de hobby leuk. Ze helpen af en toe mee met het geven van een bad. De kids helpen met luisdruppels en ringen van de jongen.
Ik werk samen met vriend Auke Rekker. Hij had zelf geen duiven mee op Limoges. Hij zei de week voor Limoges: Ik kom bij jou om de 1e nationaal te zien vallen. Helaas was hij hier te laat, maar de 1e nationaal viel hier dus wel. Wat een toeval!’
Tot slot
Michiel, nog een keer vanachter mijn laptop: gefeliciteerd met deze mooie overwinning op deze mooie Limoges. Ik hoop voor jou dat het een begin is van een prachtig seizoen. Een seizoen waar je voor jezelf bewijst dat het met minder duiven ook goed kan gaan en dat je er dan veel meer plezier aan beleefd. Hopelijk tot nog een keer!
Recente reacties