Vanaf december kon u elke week een deel van de reportage lezen over de Keizer Kampioenen van 2021 van het sterke samenspel, wat de Fondunie 2000 is. Dit zijn Michel Verweij en Peter de Haan. Ze bekroonden hun stabiele seizoen met deze mooie titel, die ze voor de eerste keer in de wacht sleepten. U leest nu het slotstuk van de reportage. In dit verslag heeft u niet alleen over de gebruikelijke onderwerpen kunnen lezen, maar ook (veel) meer kunnen lezen over de topkwekers van de mannen. Met een grote hoofdrol voor De Toon en natuurlijk Milos. In dit slotstuk leest meer over de vooruitzichten op het seizoen 2022. Maar eerst een paragraaf over de beleving van onze sport door Michel en Peter …
De Beleving
De beleving van onze hobby is bij de mannen heel intens. De aankomsten van de duiven is het mooist. Michel: ‘Ik zou nooit ‘duiven op afstand’ kunnen houden. En dan via een appje op je telefoon zien dat je een duif binnen hebt. Dat vind ik niets. Dat zou toekomstmuziek kunnen zijn, maar ik wil ook niet terug naar vluchten als Duffel. Dat alles in een paar minuten is bepaald … dat zou ik niet meer willen.
Mijn vrouw Sylvia helpt me als het nodig is met de verzorging van de duiven. Onze kinderen en ook die van Peter hebben niet veel met onze sport. Hij heeft twee tieners en ik twee kinderen van in de 20. Mijn zoon heeft me weleens gevraagd: Pa, als je je duiven niet meer kunt verzorgen, is het dan de bedoeling dat ik het overneem? Ik heb toen ontkennend geantwoord. Gelukkig! Zei hij toen.
Als het gaat om samenwerking met andere liefhebbers, moet ik zeggen dat dit minimaal is. Wij zijn al met z’n tweeën, dus je overlegd en spart regelmatig met elkaar. We doen weleens een samenkweek met een andere liefhebber en ik bel weleens een andere melker, maar niet structureel.
Ik vind zelf dat we teveel kwekers hebben. Dan bedoel ik dat je er eigenlijk te weinig jongen van kan houden voor de hokken die we hebben. In mijn hart zou ik met meer duiven willen vliegen. Niet voor de tijd die je er dan extra in moet steken, dat zou ik dan minder vinden, maar om dat ik dan meer duiven thuis kan zien komen. Daar blijf ik van genieten.
Als we een favoriete vlucht zouden moeten noemen, dan is dat Agen. We spelen dan met veel duiven, waaronder een grote jaarlingen-ploeg. Het spannende van deze vlucht is, dat je nooit weet welke duiven er voorop gaan komen. De Agen-ploeg puilt uit van debutanten en welke duif heeft het in zich om op tijd te zijn. Een ander mooi aspect van deze vlucht is dat er in de avond bijna altijd duiven thuis komen.’
Wat kan er beter in de duivensport? Michel: ‘Duivensport zou wat vriendelijker voor het gezin moeten zijn. Wat minder vluchten. Dat is een moeilijke, want iedere groep van specialisten zegt: kom niet aan mijn vluchten. Verder lijkt het me goed om op het gebied van vervoer meer samen te werken. Dat zou het vervoer verbeteren en efficiënter maken. Ik zou graag meer grote nationale vluchten bij de NPO willen zien. Dat geeft aanzien. Waarom nationaal Dax eraf komend seizoen? En wat betreft de verzorging van de duiven onderweg: Voeren (niet alleen mais, maar een gevarieerdere mengeling) in bakjes met maagkiezel erbij ipv in de mand voeren bij de marathonvluchten. Maagkiezel is essentieel voor de spijsvertering van de duiven. Thuis geven we elke dag of om de dag vers grit en in de mand krijgen ze zomaar 5-6 dagen geen grit. Vreemd toch?’
Het volgende seizoen
Hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Michel: ‘We kozen voor Pau en Barcelona om te schitteren. Pau was niet goed genoeg. Barcelona ging goed met de 10e nationaal. Daar hebben we enorm van genoten. Barcelona was weleens onze achilleshiel en we hebben bewust geprobeerd daar goede duiven voor aan te schaffen. Dat heeft dit seizoen zijn vruchten af geworden’ Wat zou er kunnen gebeuren dat een seizoen tegenvalt? Michel: ‘Ziektes bij de duiven. In 2018 hebben we een soort schimmel gehad. Het ging super op Pau met veel kopduiven. Daarna ging het mis. De oorzaak bleek een soort schimmel te zijn. We proberen de duiven gezond te houden door zoveel mogelijk te enten en zo min mogelijk te kuren. En we laten iedere week de duiven controleren bij Dierenklinken Van der Sluis.’ Heb je een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? Michel: ‘Het zijn de vertrouwde kwekers … helaas. Je ziet graag nieuwe kwekers op staan.’ Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen? Michel: ‘Het is onze hoogste prioriteit om voor Barcelona een stabiele goede ploeg op te bouwen, zodat we ieder jaar op kopduiven kunnen rekenen.’ Welke duiven zijn je favorieten voor het komende seizoen? Michel: ‘Lilly’ is nu al een topper en hopelijk blijft ze het goed doen. ‘Barbara’ gaat komend seizoen naar Barcelona. Daar hebben we vertrouwen in. Haar nestmaat had dit jaar de 110e nationaal Barcelona.’ Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Michel: ‘Misschien verduisteren, misschien ook niet. Als het goed gaat, moet niets of bijna niets veranderen.’
Nog een paar goede kwekers
In de vorige aflevering kwam de jonge topkweekster ‘MG780’ aan bod. Van haar zit een hele goede halfbroer, ‘Rex’. Hij heeft zich ook als kweker bewezen. Hijzelf komt uit ‘Mr. Beautiful’ en ‘Rood Meisje’ van Arjan Beens. ‘Rood Meisje’ won onder de 1e nationaal Brive en de 14e nationaal Albi. ‘Rex’ is vader van o.a. de 3e Cahors van Noord en Zuid Holland, 26e nationaal Cahors, 101e nationaal Perpignan en de 115e nationaal Narbonne.
‘Barry’ is een goede kweker, afkomstig van de Gebr. Jacobs. Hij is de vader van ‘Balotelli’. Deze doffer won Internationaal Agen tegen 11.693 duiven en was de snelste Agen-duif van die dag van 23.325 duiven. Eerder is zijn carrière won hij al de 5e en 6e nationaal Cahors tegen resp. 5.571 en 5.359 duiven. Een super doffer !!! Van ‘Barry’ stammen ook ‘Son Rex’ en ‘Lilly’ af, recente toppers, die in deze reportage worden genoemd.
Tot Slot
Michel en Peter: ‘We hebben een prachtige hobby. De grote fond is echt mooi om duiven voor klaar te stomen en ze dan thuis te mogen zien komen. Echt genieten! Onze sport wordt kleiner, laten we wat meer op elkaar letten en niet de vuile was buiten hangen.’ Een mooi slot met een boodschap van onze Keizer Generaal van de Fondunie 2000. Michel en Peter, nogmaals van harte gefeliciteerd met dit mooie kampioenschap van een supersterk samenspel. Tot een volgende keer en zeker tot op de feestmiddag en -avond … hopelijk in maart.
Recente reacties