De eerste delen van de prachtige reportage over de Keizer Kampioenen van de Fondunie 2000, de Comb. Verweij-de Haan, vielen tussen het ‘Veiling-geweld’ een beetje in het niet. Dus daarom ga ik die de komende maandagen opnieuw hoog op de homepage plaatsen. Dus als u denkt: Die heb ik toch al gelezen … dat klopt … voor u dan !!!

De Keizer Kampionen van de Fondunie 2000 van het afgelopen seizoen 2021 waren de sterke Combinatie van Michel Verweij en Peter de Haan. In lang vervlogen tijden speelde Michel samen met Jan Castricum. Samen werden ze tweemaal achtereen Kampioen Middaglossing van de mooie en sterke competitie van de Marathon Noord. Een wapenfeit wat daarna nooit door een andere liefhebber is na gedaan … laat staan verbeterd. De duiven van die jaren en hun verwanten vormen nog steeds voor een groot deel de basis van de duivenstam van Michel en Peter nu. De reportage over het Keizer Kampioenschap is een mooie gelegenheid om de stamduiven van Michel en Peter eens nader te belichten. Daarom heb ik samen met Michel de reportage die in het Kampioenenboekje van de Fondunie heeft gestaan, aangevuld met onder meer de stamduiven van deze topliefhebbers. Dat leest u in een prachtige serie op Het Marathonduivenjournaal. Vandaag deel 3 …

Het hok
Het hok staat in Mijdrecht op het Zuidwesten. Er zit niet heel veel glas in voorzijde. Ongeveer één derde. Op het hok van 9 meter zitten slechts 4 glazen pannen. De vloer is van berkentriplex. Er zit geen verwarming in. Het is een tuinhok, wat 20 cm van de grond staat. Er zitten relatief veel duiven op het hok. Op een afdeling van 2m x 1,8m zitten wel 30 nestduiven.
De schuiven in het plafond (tot helft van het hok) staan 365 dagen per jaar open. Alle ramen en spoetniks staan buiten het vliegseizoen dag en nacht open. Behalve als de regen erop staat. Zo is buiten het seizoen het hok net een soort ren. Tijdens het fond seizoen gaan bij minder weer en ’s nachts (een deel van) de ramen dicht.

De Kleinkinderen van Kopie TOON
Kopie TOON heeft een veel goede kinderen en nog meer toppers tussen zijn kleinkinderen. Nu volgt een selectie van kleinkinderen van Kopie TOON. De eerste is Robben. Deze rode doffer van 2014 werd 1e Inter- en Nationale Asduif van Pau 2017-2018. Hij won o.a. de 7e en 20e Internationaal Pau (5e en 19e Nationaal). Verder won hij de 39e nationaal Cahors en de 101e nationaal Agen JL ZLU. Zijn vader komt uit Olympic Heintje en Kopie TOON. Zijn moeder is ingeteeld naar de stammoeder van Arjan Beens, Rika. Deze Inteelt Rika komt uit Frankenstein (zoon Rood Meisje, 1e nationaal Brive, en kleinzoon Rika) met Golden Future (stammoeder Frank Zwiers uit Rika met Mr. Moonlight).

Messi is een hele bekende duif van Michel en Peter. Deze doffer won de 1e NPO Bergerac (2e nationaal tegen 7.655 duiven), 1e NPO Cahors (12e nationaal tegen 10.381 duiven), 57e nationaal St. Vincent tegen 3.964 duiven en nog meer. Zijn moeder is een volle zus van de vader van Robben, dus uit Kopie TOON en Olympic Heintje. De vader van Messi won 11 prijzen van de 11 maal zetten (Don Ron).
Xavi won o.a. de 23e nationaal Cahors en de 53e nationaal Bordeaux. Hij is een volle broer van Messi. Hij komt dus uit Don Ron met een dochter van Kopie TOON en Olympic Heintje.
Frenkie werd 3e Nationale Asduif op de Internationale ZLU vluchten in 2019 met 13e nationaal Agen en de 20e nationaal Perpignan. Zijn vader is New Kopie TOON. Hij komt uit Kopie TOON met een ingeteelde dochter van DE TOON en met zijn eigen dochter met als moeder Olympic Heintje. De moeder van Frenkie is een volle zus van de superkweker MG 430 van Jelle Jellema (uit Mr. Beautiful met Miss Gijsje van Arjan Beens). Deze MG 780 is ook de moeder van de 6e NPO Cahors.

Tussen de kleinkinderen van Kopie TOON zit ook een topkweekster. Dit is Chanel Messi. Zij is moeder van duiven die de volgende prijzen bij elkaar vlogen: 7e Internationaal St. Vincent Duivinnen tegen 2.286 duiven, 9e nationaal Perpignan 4.789 duiven, 9e Internationaal Perpignan Duivinnen tegen 3.487 duiven, 15e nationaal St. Vincent tegen 3.037 duiven, 16e Internationaal Perpignan tegen 14.682 duiven, 23e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven en de 31e nationaal Pau tegen 3.551 duiven. Verder werden een kind van haar 2e Internationale Asduivin en 3e Nationale Asduif in 2017. Chanel Messi is een dochter van Messi met zijn eigen moeder (Dochter Kopie TOON en Olympic Heintje).

… wordt vervolgd …