De eerste delen van de prachtige reportage over de Keizer Kampioenen van de Fondunie 2000, de Comb. Verweij-de Haan, vielen tussen het ‘Veiling-geweld’ een beetje in het niet. Dus daarom ga ik die de komende maandagen opnieuw hoog op de homepage plaatsen. Dus als u denkt: Die heb ik toch al gelezen … dat klopt voor u dan !!!

Ieder jaar start ik dit verhaal dat de Keizer Kampioenen van de Fondunie 2000 tot de top van Nederlandse en dus Internationale Marathonduivenwereld behoren. In 2021 wordt deze stelling weer eens volledig onderstreept. De Keizer Kampioenen van het afgelopen seizoen zijn namelijk de toppers uit Mijdrecht: Michel Verweij en Peter de Haan. Met een stabiel seizoen versloegen ze het keurkorps op de grote fond van de bovenste helft van Nederland. Een prachtig kampioenschap die hoort op het palmares van dit bekende duo. U kent de liefhebbers die eerder Keizer Kampioen werden in dit samenspel. Voor de context zal ik de deze Kampioenen van de laatste 5 seizoenen nog eens opnoemen: Jurrian van Amerongen, Gerard Schalkwijk, Jan Hommes en znn, IJsbrand Kaptein en Jelle Jellema. In dit rijtje hoort de comb. Verweij-de Haam te staan en dat is in 2021 gelukt en met verve. Hoe kwam dit kampioenschap tot stand?

De liefhebbers
Bij mij kwam Michel Verweij in het vizier toen hij samen met Jan Castricum tweemaal achter elkaar Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord werd (2005 en 2006). Het was de tijd waar o.a. hun topper ‘De Toon’ furore maakte. De successen breiden zich in de jaren erna uit. Jan Castricum deed een stapje terug in 2013 en er werd een nieuwe combinatie aangegaan met Peter de Haan. Peter was zelf al wat jaren bezig met een goede stam duiven op te bouwen en ‘de fusie’ met Michel Verweij zou beide stammen, die inmiddels één waren, een enorme boost geven. Er werden veel vroege nationale prijzen gewonnen, een nationale overwinning op Bordeaux, kampioenschappen in groot verband en prachtige kettinguitslagen. 
Wie zit er achter de naam Verweij-de Haan? Michel Verweij (62 jaar) is inmiddels gepensioneerd en was vroeger bankdirecteur en Peter de Haan (50 jaar) is in het dagelijks leven Whole Salesmanager. Beide heren zijn gepassioneerd bezig met hun hobby. Ze kunnen er heerlijk in op gaan.
Michel en Peter zijn vanaf hun 14e jaar bezig met postduiven. Hun liefde voor dieren en duiven in het bijzonder bracht hen er naar toe om met duiven te beginnen. Hun interesse kwam dus niet via een familielid of een goede buur. Net als iedereen zijn ze begonnen als programmaspeler en later, en inmiddels enkele decennia, succesvol overgestapt op de marathonvluchten. Vanaf 2012 werken de mannen samen en spelen ze in combinatie op de vluchten.
Sinds 1988 woont Michel aan de Maansteen in Mijdrecht en aan de achterkant van zijn erf loopt een sloot met daarachter een prachtig zicht over de weilanden in de omgeving en in de vliegrichting vanwaar de duiven (moeten) komen. Aan de ene kant van zijn tuin heeft hij zijn vlieghokken staan die zuidwestelijk gericht staan. Het hok is verdeeld in 4 afdelingen. Op de kleine afdelingen zitten de jongen en op twee wat grotere afdelingen huizen de vliegduiven. In de oude duivenhokken huizen 36 oude vliegkoppels en 28 koppels jaarlingen. Daarnaast hebben de mannen de beschikking over 36 kweekkoppels. Voor hunzelf kweken de mannen 110 jongen. Dagelijks wordt er twee keer gepoetst en houdt Michel de duiven scherp in de gaten.

Basisduif ‘De Toon’
‘De Toon’ is één van de topduiven, die zorg heeft gedragen voor de twee 1e Kampioenschappen Middaglossing bij de Marathon Noord. Als vliegduif was het een geweldenaar op de middaglossingen boven de 1.000km. De volgende prijzen bij de eerste honderd nationaal op St. Vincent (1058 km) en Mont de Marsan (1007 km): 5e nationaal Mont de Marsan en de 10e, 15e en 36e nationaal St. Vincent. En verder nog een 48e en 77e nationaal op deze vluchten. In een tijd dat er bijna het dubbele aantal duiven mee gingen op deze vluchten dan nu. Zes absolute kopprijzen, slechts 11 keer mee geweest op de grote fond. Toon is inmiddels overleden.

Duiven uit de TOON maar ook uit zijn broers en zussen vliegen top op de middaglossing en ZLU vluchten. De fondspelers uit  Mijdrecht verwierven nationale bekendheid met hun ‘TOON’. Een topduivin in die periode naast ‘De Toon’, ‘Olympic Heintje’ was ook één van de topduiven in die periode. Zij was deelnemer op de Olympiade 2007. Deze twee superduiven waren verantwoordelijk voor het tweemaal achter elkaar winnen van het prestigieuze kampioenschap bij de Marathon Noord. Dit is en was nog nooit eerder voorgekomen. Kinderen en kleinkinderen van ‘De Toon’ wonnen zeven maal prijs bij de eerste 8 op een nationale vlucht. Dat komt zelden voor. De “TOON” dynastie heeft er voor gezorgd dat de combinatie 12 keer kampioen werd in de sterke Fondclub Noord-Holland, op zowel de middag- als de ochtendlossing. Tevens vele malen (minimaal 15 keer) een eerste provinciaal gepakt. Verder onder andere kampioen van Noord- en Zuid-Holland, dit zowel op de middag- als ochtendlossing!
Kopie Toon is ook een geweldige kweker geweest en volle broer van ‘De TOON’.  Uit een andere volle broer van ‘TOON’ komt ‘Milos’. Over hem later meer …
‘Rodriquez’ is een kleinzoon van ‘De TOON’. Deze kanjer won 6 prijzen bij de eerste 110 Nationaal/NPO, zoals de 13e NPO Cahors, 26e nationaal St. Vincent en de 37e NPO Agen.
Een dochter van ‘De TOON’ en tevens goede kweekster is ‘Inbred Daughter TOON 511’. Zij is moeder van onder meer de 10e nationaal Marseille. Een geweldige kweekduivin!

Het kleinkind met de mooiste palmares is ‘Balotelli’. Hij won Internationaal Agen tegen 11.693 duiven en was de snelste Agen-duif van die dag van 23.325 duiven. Eerder is zijn carrière won hij al de 5e en 6e nationaal Cahors tegen resp. 5.571 en 5.359 duiven. Een super doffer !!! ‘Balotelli’ is een zoon van ‘Dochter TOON 026’. Ze is ook de grootmoeder van o.a. de 1e NPO Tarbes. Vader is zoals bij de meeste liefhebbers wel bekend: ‘Barry’. Deze doffer komt later in de serie zeker aan bod.

… wordt vervolgd …