Zoals u als lezer wel weet van mij: Ik neem in de zomer de nationale uitslagen door op zoek naar mooie uitslagen van marathonliefhebbers. Hierbij pak ik de kop (1:50) van de uitslag als uitgangspunt en verder een prijspercentage van 70%. Liefhebbers die deze eerste hobbel niet kunnen nemen, ontsnappen vaak aan mijn aandacht. Een liefhebber (of beter gezegd liefhebbers) die niet onder die categorie valt is Mevrouw Troisfontaine uit Reijmerstok. Vooral de laatste twee seizoenen heeft zij laten zien over een goed hok duiven te beschikken, die op de ZLU-vluchten kopprijzen kunnen pakken. Naast dat deze naam (mooie Franse klank) bij mij bleef hangen, werd ik ook attent gemaakt door mijn goede vriend Anne Wassens van de prestaties van de duiven van dit hok. En wat Anne ook zeer belangrijk vindt … het zijn hele sympathieke liefhebbers! Dat is zeker ook wat waard!

De liefhebbers
Achter de naam Mevr. Troisfontaine zitten drie liefhebbers. Monique, Twan en Guus Troisfontaine uit Reijmerstok. Dit kleine dorpje met ongeveer 550 inwoners ligt ten zuiden van Gulpen en Margraten en behoort bij de gemeente Gulpen-Wittem. Het mooie dorpje in het heuvelland van Zuid Limburg ligt ook niet ver van de Belgische grens.
Guus en Twan zijn broers en opgegroeid tussen de duiven. Hun vader en oom hadden ook al duiven. Sinds 29 jaar is Monique ook in de duivensport beland. Haar man gaf de liefde voor de duiven aan haar door. Ze zitten er drie liefhebbers op één hok, die elkaar goed aanvullen en die de duiven tot hele goede prestaties leiden.
De eerste duiven (in een ver geleden) waren programmaduiven van verschillende hokken. De overlappende factor bij deze duiven was het bekende ras van de Gebr. Janssen uit het Belgische Arendonk. Met deze duiven werden vooral de vitesse- en midfondvluchten gevlogen.
Sinds zes jaar is de overstap gemaakt naar de grote fond. De ZLU-vluchten worden voornamelijk gespeeld. De basis van de duiven voor deze vluchten komt voor driekwart van Winkens & Rothenburg uit Itteren.
In Reijmerstok staat 16 meter duivenhok. Dit hok bestaat uit acht afdelingen: Vier voor de doffers, twee voor de duivinnen, twee voor de jongen en de rest (vijf meter) voor de vastzitters, tevens kweekduiven. Twan: ‘Het hok staat naar het zuiden gericht. Het plafond is dicht. De verse lucht komt van voren door de ramen met daarin windbreekgaas. Dit hok geeft de duiven alle mogelijkheden om gezond en fit het jaar door te komen.’
De huidige stamopbouw bestaat naast de meeste duiven van Winkens-Rothenburg, aangevuld met duiven van H. Stollenwerk, M. Wetemans, Theo Daalmans, A. Lanckohr, Gebr. Scheele, S Goessens, Nanne Wolff en I. Meerkerk.

 

Topnoteringen en de duiven die dat hebben gepresteerd
De familie Troisfontaine spelen pas zes jaar op de grote fond. Kampioenschappen is niet hun doelstelling. Kopprijzen zijn voor hen belangrijker. Zo wonnen zij de 1e Internationaal Marseille bij de duivinnen, 3e Nationaal Marseille (8e Internationaal), de 24e en 72e nationaal Barcelona (45e en 139e internationaal zie hierboven), 29e Internationaal Narbonne (jaarlingen), 34e Internationaal Narbonne bij de duivinnen, 58e nationaal Narbonne, 6e nationaal Bordeaux, 20e nationaal Agen, 16e nationaal Marseille en de 22e nationaal Narbonne.
De beste duif van deze goede liefhebbers is ‘de 891’ van 2018 (zie hieronder links). Deze duivin won in 2022 de 1e Internationaal Marseille bij de duivinnen en de 3e nationaal Marseille (8e Internationaal). Eerder vloog ze de in 2020 de 74e nationaal Perpignan en in 2021 de 287e nationaal Marseille. De tweede duif op deze Marseille won de 32e nationaal (zie hieronder rechts)

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 80 vliegduiven. Daarnaast zitten er 16 kweekkoppels. Met de kweek wordt meestal gekruist en natuurlijk goed maal goed. Met de allerbeste duiven wordt af en toe ingeteeld.
De kweek wordt gestart in begin maart. De duiven brengen een jong groot en gaan dan begin mei op weduwschap. De vliegduiven worden op Totaal Weduwschap gespeeld.
De duiven gaan vanaf het begin van het seizoen mee. Dat gebeurt iedere week tot 14 dagen voor de eerste grote fondvlucht. De duiven worden niet verduisterd of later in het seizoen bijgelicht.
Afgelopen seizoen hadden de duiven het hele seizoen een goede conditie en kwam de vorm als vrij snel op de hokken. In de aanloop naar Agen ZLU begonnen de duiven beter te trainen.
De duiven krijgen een paar mengelingen door elkaar. Deze liefhebbers houden niet van teveel poespas. De basis is de 4-seizoenenmengeling van Mariman en Duo Rui bij van Paloma. In de kweekperiode komt door de kweekmengeling van Paloma bij. In de voorbereiding van het seizoen wordt er gewerkt met zuivering bij de eerder genoemde mengelingen. In het seizoen blijven de basismengelingen (4-seizoenen van Mariman en Rui Duo van Paloma) over.
De duiven krijgen regelmatig Thee van Natural. De duiven krijgen in het voorjaar een paramixo-enting en een geelkuur. Daar moeten ze het mee doen. Ze worden wel 4 maal per jaar gecontroleerd door de dierenarts. De gezondheid van de duiven wordt zoveel mogelijk ondersteund door natuurproducten.

Tot Slot
Vandaag maakte u kennis met een trio goede duivenmelkers. Liefhebbers die goede uitslagen neerzetten en die hun duiven op een eenvoudige manier houden … zonder veel poespas. Bij leven en welzijn gaat u nog veel meer van hen horen … daar ben ik van overtuigd. Goede duiven, een hok waar de duiven makkelijk gezond blijven, weinig medicijngebruik en een regelmatige controle bij een dierenarts is de basis van succesvolle jaren in de duivensport. Het Marathonduivenjournaal houdt u op de hoogte!
Monique, Twan en Guus bedankt voor de info voor dit stuk!