Het is een paar jaar terug dat er een nieuwe naam aan het front van de marathonduivenwereld meldde. Op Agen maakte Mevlut Tekin een mooie uitslag met zijn duiven. Aan het eind van dat seizoen deden zijn duiven er een schepje bovenop en won hij de 1e en 2e Internationaal Perpignan. In de jaren erna zag je Mevlut, die inmiddels officieel met zijn oom Ramazan in combinatie is gaan vliegen, af en toe in de kop van de uitslag. Zijn drukke supermarkt zorgt ervoor dat hij niet altijd optimaal met zijn duiven kan vliegen. Hij moet zijn momenten uitkiezen. Narbonne 2021 was weer eens zo’n moment dat alles op zijn plaats viel. Mevlut en Ramazan’s duiven maakten een mooie uitslag op Narbonne. Zij wonnen het concours van de Fondunie 2000 en nationaal de 10e prijs.

De nummer 2 en 3 van Narbonne
De tweede duif van Mevlut en Ramazan won in de Fondunie 2000 de 7e prijs tegen 2.164 duiven. Dat was voor deze duivin nationaal goed voor de 50e prijs tegen ruim 8.000 duiven.
de vader deze duivin komt uit de 1e en 2e Internationaal Perpignan (Sultan met First Lady) 2016 tegen ruim 12.000 duiven. Deze twee toppers van Perpignan 2016 hebben de volgende achtergrond: Sultans vader is een duif voor 75% van Batenburg-Van der Merwe en 25% van de geroemde Aarden-lijn van Hein Oostenrijk (via Nico Volkens). Deze doffer won zelf de 228e nat. Barcelona en de 95e nat. Perpignan in 2014. De moeder van de winnende duif is ook deels van Batenburg-van der Merwe gekruist met een ingeteelde zoon van ‘de Paarsborst’ via Piet de Vogel. First Lady’s vader komt uit een inteelt-koppeling van het Betuwe-koppel van Gerrit Veerman. In deze inteeltkoppeling komen we ook ‘Gerrit’ tegen die ook in veel goede duiven van de familie Hendriks uit Zuiderwoude terug te vinden is. De moeder van de 2e Internationaal komt van Henk van der Wielen uit Boven Leeuwen uit zijn ‘Dax-lijn.’ Mevlüt heeft indertijd deze duivin gekregen met een ruil met deze sympathieke duivenliefhebber uit ‘Het Land van Maas en Waal’.
De moeder van de 2e duif van Narbonne kom uit Broer New Laureaat (1e Internationaal Barcelona) met Dochter Horus (1e nationaal Bordeaux 2010).
De derde duif op Narbonne van oom en neef Tekin won de 51e nationaal en de 8e in de Fondunie. De vader van deze duivin komt uit de Sultan (1e Internationaal Perpignan) met de moeder van First Lady (2e Internationaal Perpignan). De moeder van de 51e nationaal Narbonne komt van Henk van der Wielen. Ze is een halfzus van de moeder van First Lady (zelfde vader en moeder komt van wijlen Ton Bollebakker).

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met ongeveer 40 koppels en wat laatjes. Vanwege drukke arbeidsleven hebben we weinig tijd om de jongen op te leren. Dat doen we dan ook pas op de taartvluchten. Als het weer niet goed is, kunnen ze niet worden ingespeeld.
Naast de vliegers hebben ze 30 kweekkoppels. Ramazan doet de kwekers. Daar geniet hij van. Ze kweken vaak niet uit alle kweekkoppels. Ramazan koppelt en herkoppelt en is benieuwd wat uit die samenstellingen komt.
De duiven worden gescheiden ingespeeld. Na de eerste dagfondvlucht heeft Mevlut de vliegers gekoppeld. Mevlut: ‘Ik koppel laat, zodat ik de duiven beter kan trainen. Eenmaal gekoppeld trainen ze erg slecht bij me.
In het begin krijgen ze gewoon de vluchten met de vereniging. Daarnaast kunnen wij kunnen ook inkorven in Wormerveer voor de vluchten die Zuid Holland organiseert. Daar geef ik dan ook aan mee. De doffers met de ene vlucht en de duivinnen met de andere … net hoe het me uitkomt. We korven ze ook weleens in Edam in. Deze vereniging organiseert trainingsvluchten vanuit Hank op zondag.
Nadat ze een dagfond vlucht gehad hebben zijn ze in principe klaar met de voorbereiding.’
De duiven krijgen voer van Beyers. Dit jaar is er begonnen met de Jellema-mix. In het seizoen is dat de Jellema sportmix. Daarbij wordt de vette Jellema voermix gegeven. De duiven krijgen ook multimineralen uit de emmers en extra pinda’s. Mevlut: ‘Ik geef ze ook iets voor de darmflora van Herbots. Ik ga twee weken voor de vlucht naar Van der Sluis. Ik volg de aanwijzingen op van Stefan Göbel. Als er iets aan de hand is, krijg ik dat van hem te horen en volg ik zijn advies. Aan het begin van het seizoen en in het midden van het seizoen ga ik ook voor onderzoek naar hen.’

… wordt vervolgd …