Narbonne Fondunie 2000
Drie kwartier lang leek de overwinning naar Piet Westerlaken uit Veenendaal te gaan. Hij klokte zijn eerste duif om 21:18 uur. De eerste duif van Mevlut en Ramazan Tekin werd geklokt om 22:02 uur op een afstand van 1.080 km. Met 1.282 mpm was deze duif 21 mpm sneller dan die van Piet. Piet had verder niets te klagen met drie geklokte duiven in de avond op de plaatsen 4, 17 en 35. Ook Kees Droog uit Andijk (2e) en Bennie en Loes Homma uit Balk (3e) zaten Piet nog voor. De Top 10:
1. Mevlut en Ramazan Tekin, Medemblik
2. Kees Droog, Andijk
3. Bennie en Loes Homma, Balk
4. Piet Westerlaken, Veenendaal
5. Albert Poulisse, Kerkdriel
6. Frank Hage, Woerden
7. Mevlut en Ramazan Tekin, Medemblik
8. Mevlut en Ramazan Tekin, Medemblik
9. Mario de Vogel, Bodegraven
10. John van Klink, Oude Wetering
Op de 12e plaats beginnen vader Gijs en zoon Wilfred Hamstra. Hun goede seizoen is nog niet ten einde. Ze hadden 6 duiven mee en hebben 4 prijzen.
De winnende liefhebbers
De winnaars zijn de oom-neef combinatie Ramazan (44 jaar) en Mevlut (34 jaar) Tekin uit Medemblik. Mevlut runt een supermarkt met behulp van Ramazan en zijn drie broers. Mevlut: ‘We hebben allemaal onze eigen taak en dat gaat super.
Hoe bent u in de duivensport terecht gekomen? Mevlut: ‘Ramazan had vroeger al duiven. Hij woonde nog thuis. Ik kwam vaak bij opa en oma en zo ben ik er uiteindelijk in gerold. Eerst hadden we programma duiven. In 2010 zouden we verhuizen en zijn we daarvoor al begonnen met het kopen van overnacht duiven. In het begin ook vooral op internet.’
Van wie kwamen de eerste duiven? Welke bekende rassen hadden deze duiven als achtergrond? Mevlut: ‘In het begin kochten we voornamelijk op het Internet. Zo ontdekten we ook dat de vader van Hugo Batenburg, Bas, zou stoppen met de duiven. Ramazan ging naar de verkoop. De bedoeling was om te proberen een duif te kopen. We hadden het idee dat we op de veiling financieel tekort zouden komen. Ramazan kwam thuis met een duivin van 10 jaar, die was te oud voor de veiling. Ik was daar eigenlijk helemaal niet blij mee, want zo ging al ons duivengeld dat jaar op in een oud duivinnetje. Anderhalf jaar later ging ze dood en had niet één ei gelegd. Toen hebben we contact opgenomen met Bas en die had een duivin geregeld bij Hugo, omdat hij zelf geen duiven meer had. Ik had toen inmiddels mijn rijbewijs en ik richting Klaaswaal. Ik kreeg een nieuwe duif, ook van 10 jaar. Ik had er gemengde gevoelens bij. Maar dacht, eerlijk gezegd: een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Een paar maanden later begonnen we met de kweek en deze legde wel, niet heel soepel maar we konden er jongen uit kweken. In dat zelfde jaar vloog Hugo de 6e nat. Barcelona en na een telefoongesprek met Hugo kwamen we erachter dat de moeder van dat duifje bij ons zat. De duif die ik meegekregen had. Hugo wilde dat oude duivinnetje erg graag terug kopen. Maar wij wilden daar geen geld voor. Wij zeiden tegen Hugo: We hebben haar gekregen dus krijg jij hem weer van ons. Dat werd beloond door hem, want we kregen 20 jongen voor in de plaats. Het mooiste is dat we in 2016 1e Internationaal Perpignan vlogen en dat waren 75% uit die duiven en 25% De Paasborst van Piet de Vogel. En met de Sultan hebben we onze stam opgebouwd. En de eerste 8 duiven op Narbonne waren alle 8 kleinkinderen van de Sultan, waar we natuurlijk extra trots op zijn.’
Hoeveel meter hok heeft u tot uw beschikking en hoe zijn de afdelingen verdeeld? Ramazan: ‘Mevlut doet de vliegers en dat hok is 7 meter. Hierin zitten 3 afdelingen, 3,8 meter voor de vliegers. Het tussenhok van 1,4 meter is aan het vlieghok toegevoegd. Daarnaast zit een hok van 1,8 meter voor de jonge duiven. Als de vliegseizoen voor de oude zijn afgelopen, voegt Mevlut het tussenhok aan de jonge duivenhok toe.’
De winnende duif
De winnende duif is een duivin van 2018. Ze is ingemand op een jong van een paar dagen oud.
De vader komt van Batenburg-van der Merwe. Hij komt uit Special One (1e nationaal Barcelona van Frankrijk) met een dochter van New Laureaat. De moeder komt uit Sultan (1e Internationaal Perpignan van Mevlut en Ramazan) met een dochter Kleine Jade. De eerste duif van Narbonne heeft 4 internationale winnaars in haar pedigree.
Een ander leuk feit is dat de eerste acht Narbonne-duiven kleinkinderen zijn van Sultan, de 1e Internationaal Perpignan van de mannen.
De winnende duif heeft in het voorjaar geen jong groot gebracht
Eerder in haar loopbaan miste ze net van Pau 2021. Dit was ook een lastige vlucht met veel regen fronten in België en Frankrijk.
… wordt vervolgd …
Recente reacties