Afgelopen week heeft u deel 1 kunnen lezen over Martin de Poorter uit het Zeeuwse Sluis. U heeft over zijn start als duivenliefhebber kunnen lezen. Zijn overstap in 2013 naar de marathonvluchten. Hierbij hebben de ZLU-vluchten een dusdanige voorkeur gekregen, dat hij de laatste jaren alleen deze vluchten ‘om het echie’ speelt. Hij heeft zijn huidige vliegploeg opgebouwd rondom drie topduiven. Dit zijn ‘Rainman’, ‘New Rainman’ en ‘Levi’. De eerste twee hebben bij Martin grootse overwinningen behaald en de laatst genoemde duif won bij Aad Kuyt de 1e nationaal St. Vincent ZLU. Tegen deze doffers zijn goede duiven van verschillende liefhebbers geplaatst en dat leverde een nieuwe generatie goede duiven op. Deze duiven lieten in 2018 zien dat ze goed van kwaliteit zijn en in vorm waren. Martin vloog acht maal bij de eerste 100 van de ZLU. Hoe het seizoen verliep leest u onder andere hieronder …

Het hok en de kweek
Martin vertelt: ‘Ik heb de beschikking over 2 hokken met een totale lengte van 14 meter. Aan de achterzijde van deze hokken zijn de kweekboxen gemaakt inclusief 2 Volières. Het vlieghok is verdeeld in 4 afdelingen voor de nestduiven en 2 afdelingen voor de jonge duiven. Het hok is weinig of niets aan veranderd sinds het er vanaf 2006 staat. Het is een standaard hok van DUMO. De enige grote verandering zijn de ruime volières ervoor. Deze worden voornamelijk gebruikt om de winterperiode te overbruggen. Afgelopen zomer werden ze ook gebruikt tijdens de hittegolven om meer zuurstof op de hokken te zorgen. Een punt van aandacht dit jaar was de langdurige warmte en de daarmee de droogte op de hokken die ermee gepaard ging.  Metname die langdurige extreme droogte zorgt voor irritatie van de luchtwegen!’
Martin start ieder jaar tussen de 40 tot 45 koppels waarvan de helft jaarlingen. Soms zitten er ook nog wat laatjes bij, die de man uit Zeeuws Vlaanderen uit de beste vliegduiven kweek na Perpignan. Hoe stel je de kweekkoppels samen? Martin: ‘Ik kweek het liefste met de topduif zelf of uit kinderen van nationale winnaars of nationale asduiven. Ik probeer zoveel mogelijk Nationale winnaars of sterk presterende duiven te hebben in de eerste 3 generaties. Hierbij doe ik zowel kruisen als inteelt. Ieder jaar zet ik uit bepaalde duiven ook wel enkele kinderen gelijk voor de kweek weg. Vaak zijn dit ook ingeteelde exemplaren naar mijn basisduiven die ik dan later weer kruis. Ik geloof in goed presterende bloedlijnen en families over meerdere jaren, vaak komt het er terug uit in de nakweek!’ Voor de kweek heeft Martin 17 koppels in aparte boxen. Daarnaast heeft hij wat extra duivinnen, zodat hij wat kan omkoppelen. Verder zitten er een paar voedsterkoppels om de eieren om te leggen. Martin kweekt voor zichzelf ongeveer 75 jongen.

Vier van de beste duiven
‘De Super 189’ van 2014 won dit jaar de 144e nationaal Barcelona tegen 3.912 duiven. Eerder in haar loopbaan won ze de 54e Bergerac tegen 2.343 duiven en de 115e nationaal Agen ZLU tegen 6.890 duiven. Haar vader is gekweekt door AP Overwater en komt uit een doffer van Willems uit België en een duivin van AP zelf. Dit is ‘Rinee’ en is een dochter van ‘De Dure’. De moeder van ‘De Super 189’ is gekweekt door Piet de Vogel. Zij komt uit ‘De Paarsborst’ met ‘Halfzus Paarsborst’.

‘Big Red’ is een Rode doffer van 2014. Hij won de 58e nationaal Pau tegen 3.551 duiven. Twee jaar ervoor (2016) won hij al de 62e nationaal Pau tegen 3.788 duiven. Zijn vader is ‘Purple Rain’. Hij komt uit een zoon van ‘De Paarsborst’ met ‘Sister Rainman’. De moeder van ‘Big Red’ is ‘Rooitje Ulijn’ van Eduard Ulijn. Zij is een dochter van ‘Apollo’, die o.a. de 1e Bordeaux van de afdeling won en is ook de vader van de 3e nationaal Narbonne. ‘Apollo’ stond op een dochter van ‘Nero’ toen ‘Rooitje Ulijn’ eruit kwam. ‘Nero’ won o.a. de 8e nationaal Narbonne en de 17e Bordeaux van de afdeling.
‘De 068’ van 2015 won de 98e nationaal Perpignan tegen 3.778 duiven. Deze bonte doffer is een laat jong van 2015. Zijn vader is ‘Mr. Balance’. Hij komt uit ‘Levi’ met ‘Rainmans Jewel’.  Deze dochter van ‘Rainman’ is inmiddels al een bewezen kweekduivin. Haar (klein)kinderen wonnen o.a. 42e nationaal Pau, 48e en 64e Issoudun van afdeling Zeeland en 91e nationaal St. Vincent. De moeder van ‘de 068’ komt uit twee duiven van Mark van den Berg uit IJsselmuiden. De doffer van dit koppel is ‘Di Maria’. Hij won o.a. de 41e Bergerac van de Noordelijke Unie en 57e Aurillac tegen 3.661 duiven. De moeder van dit ‘Van den Berg-koppel’ is ‘Anna’. Zij won onder meer de 3e nationaal Perigueux en 3e nationaal Aurillac.
‘De 069’ van 2015 is krasbonte duivin. Zij won in 2018 de 36e nationaal Pau tegen 3.551 duiven. Zij is een late van 2015. Haar vader is een zoon van ‘Red Rose’ van Verweij-de Haan. Deze topduivin won o.a. de 12e nationaal Pau, de 19e nationaal Perpignan, 32e nationaal Pau en 32e nationaal Perpignan. De moeder van ‘de 069’ is ‘Bella’. Haar vader is een zoon van ‘Jin Pao’ van Batenburg-van der Merwe, die een 2e nationaal Bordeaux won. De moeder van ‘Bella’ is ‘Het Blokje’. Zij is een kruising van een doffer van Herman Calon met een duivin van de Gebr. Scheele.

Standen zijn niet zo belangrijk
Op 1 maart begint voor de vliegploeg het seizoen. Dan worden de 40 tot 45 koppels gekoppeld. De helft van deze ploeg is jaarling. Hieronder zitten ook nog wat laatjes. Als de eitjes gelegd zijn worden de vliegduiven op kalkeitjes gezet. Van de twee beste duiven zijn dit voorjaar de eitjes verlegd naar de voedsters. Verder gaan er jaarlijks ook wat eitjes weg op bonnen. Begin april liepen de meeste koppels van de eitjes af en zijn ze gescheiden. Later zijn de vliegduiven in twee ploegen herkoppeld voor de ZLU-vluchten. Afgelopen seizoen zijn er meerdere standen geprobeerd. De ploeg voor Pau en Barcelona werd gelijktijdig gekoppeld en de ploeg voor Agen en St. Vincent ook. Pau en Agen waren de eitjes dus van zo’n 10 dagen. Op Barcelona en St Vincent gingen de duiven op jongen van ongeveer 6 dagen de mand in. Onze topper uit Sluis: ‘Ik merk weinig verschil met de standen. De goede duiven komen op alle standen en de slechte komen altijd te laat ongeacht de stand. Mijn 22e nationaal Perpignan dit jaar ging de mand in op een jong van 20 dagen en verse eieren. Dat ging dus ook’

… wordt vervolgd …