De naam Martin de Poorter uit Sluis klinkt vertrouwd in de oren. De kenners van de uitslagen op de grote fond weten dat we hier te maken hebben met een topliefhebber. We zouden bijna vergeten dat deze nieuwe veertiger nog maar 5 jaar op de marathonvluchten bezig is. Als we zien wat hij metname de laatste 4 seizoenen heeft neergezet is dat bijzonder knap. De basis van zijn stam zijn dan ook hele goede … zeg maar gerust … uitzonderlijk goede vliegduiven. Het mooie van deze duiven is, dat ze ook nog eens een goede nakweek geven. Als deze twee elementen samen komen, dan heb je een hok met kwekers waar regelmatig goede duiven uit komen rollen. Er zit namelijk wat achter. In 2018 leverde dat voor Martin een goed en stabiel ZLU-seizoen op. Op de meeste vluchten was hij met één of meerdere duiven terug te vinden in de nationale top 100. Hij begon sterk op Pau en eindigde als klap op de vuurpijl met een topnotering op Perpignan. Hoog tijd om Martin in het zonnetje van een verslag te zetten.

De liefhebber
Dit verhaal gaat over het seizoen 2018 van Martin de Poorter (40 jaar) uit Sluis (Zeeuws-Vlaanderen). In het dagelijks leven is hij Adviseur Openbare werken & BGT. Martin komt uit een echte duivenfamilie. Martin: ‘Vier ooms van mij hadden duiven. Ik ben in eerste instantie begonnen met pauwstaartjes. Door middel van wat aanvliegers is het balletje in mijn jeugd gaan rollen richting de postduiven. Ik heb eerst de programmavluchten gespeeld. De nadruk lag toen bij de midfond- en dagfondvluchten. Vanaf 2013 vlieg ik enkel nog de marathonvluchten met ochtendlossing. Dus zijn eigenlijk alleen de ZLU-vluchten. De programmavluchten worden enkel nog als voorbereiding gezien en gebruikt. Ik heb mijn huidige kolonie grotendeels gevormd rondom Rainman, New Rainman en Levi. Deze duiven en hun kinderen zijn gekruist met het beste wat er rondvliegt op de duivenmarathonvluchten in Nederland. Hieruit probeer ik een stam te formeren voor de marathonvluchten met ochtendlossing tot en met Perpignan. Voor Barcelona wordt met enkele specifieke duiven/lijntjes gewerkt. Met recente inbreng probeer ik de komende jaren een wat bredere ploeg voor deze vlucht te formeren.’

De uitslagen op de ZLU-vluchten in 2018
23 juni Pau tegen 3.551 duiven, 16 mee 8 prijzen: 36, 42, 58 enz.
29 juni Agen jaarlingen tegen 4.776 duiven, 31 mee 8 prijzen: 36, 242, 526 enz.
29 juni Agen Oud tegen 5.754 duiven, 9 mee 4 prijzen: 326, 753, enz.
7 juli Barcelona tegen 3.912 duiven, 3 mee 1 prijs: 144
13 juli St. Vincent ZLU tegen 2.570, 14 mee 2 prijzen: 60 en 198
19 juli Marseille tegen 2.750 duiven, 4 mee 2 prijzen: 132 en 651
27 juli Narbonne tegen 3.082 duiven, 8 mee 5 prijzen: 40, 141, 279 enz.
3 augustus Perpignan tegen 3.778 duiven, 14 mee 3 prijzen: 22, 98 en 734
Vijf van de acht vluchten had Martin één of meerdere duiven in de top 100 van de nationale uitslag. Dit waren er acht ‘top-100-duiven’ in totaal. Precies een derde deel haalde prijs. Dit is prima, want Martin test zijn jonge vliegers ook op deze vluchten. Er is geen voorselectie op de afdelingsvluchten.

De stamopbouw
Waar heb je je stam mee opgebouwd, Martin? Onze topper uit Sluis: ‘ ‘Rainman’ en ‘New Rainman’ werden als jonge duif uitgezocht en aangekocht bij BDS Team. Levi kocht ik samen met sportvrienden AP Overwater en Piet de Vogel van Aad Kuyt. Ik heb mijn huidige kolonie dan ook grotendeels gevormd rondom deze drie duiven. Deze duiven zijn gekruist met het beste wat er rondvliegt in Nederland op de marathonduivengebied.
‘Rainman’ won nationaal St. Vincent bij Martin in 2012. De kwekers, BDS Team kweekten deze doffer uit twee duiven van de Belgische topliefhebbers André en Rudi Desaer. De vader is ‘Monty 047’. Deze doffer won o.a. de 11e nationaal Montauban tegen 6.654 duiven en de 34e nationaal Souillac tegen 7.039 duiven. De moeder is ‘Blue Angel. Ze is de moeder van verschillende goede vliegers. Naast ‘Rainman’ is zij ook de moeder van ‘Joëlla’, de winnares van Nationaal Agen tegen 9.818 duiven.  ‘Blue Angel’ komt uit een doffer (‘De Perigueux’) die o.a. de 6e nationaal Perigueux won. ‘De Perigueux’ stond gekoppeld tegen een kweekduivin van Gaby Vandenabeele. Zij komt weer uit ‘De Turbo’ en ‘Black Beauty’.
‘New Rainman’ won bij Martin de 1e Bergerac Ochtendlossing in de afdeling Zeeland als tweejarige duif. Als jaarling won hij al de 9e nationaal Agen in de ZLU. Hij is ook aangeschaft bij Team BDS. Deze topdoffer is een halfbroer van ‘Rainman’. Ze hebben dezelfde vader, afkomstig van Antoine en Rudi Desaer, ‘Mont 047’. De moeder komt van Norbert Ally. Ze is een volle zus van ‘Shumi’. Deze duif was Belgische Asduif. Het koppel waar deze duiven uitkomen zijn ‘Ullrich’ en ‘Blesse’, twee duiven die zelf goed hebben gevlogen en die dus ook goede nazaten hebben gegeven.
‘Levi’ is de derde basisduif van de stam van Martin. Deze doffer is gekweekt en gespeeld door Aad Kuyt. Deze doffer won in 2010 bij Aad de 4e nationaal St. Vincent in sector 2 en in 2013 de 1e nationaal St. Vincent in de ZLU. Deze doffer kocht Martin aan samen met Piet de Vogel en AP Overwater. De vader van ‘Levi’ was Asduif Zware Fond in het NIC. Hij komt uit een doffer van Hans Knetsch (Zoon Fiets) met een Florizoone-duivin. De moeder van ‘Levi’ is gekweekt door Wim Schadde. In deze duivin zit veel Barcelona-bloed. Opa van moederskant is 50% van Hans Knetsch. Deze opa won de 15e nationaal Barcelona. De oma van moederskant komt van Willem van der Velden uit Boskoop. Over Barcelona-toppers gesproken.
Uit deze duiven probeert Martin een stam te formeren voor de ZLU-vluchten tot en met Perpignan. Voor Barcelona wordt met enkele specifieke duiven/lijntjes en zeer recente inbreng de komende jaren gewerkt aan een wat bredere ploeg voor deze vlucht.
De andere lijnen die we tegenkomen in de prestatieduiven zijn onder meer van Cor de Heijde (Inteelt Don Michel), Batenburg-van der Merwe, Arjan Beens (zoon Snelle Jelle met Miss Sjaan), Wim Kerkhove, AP Overwater, Mark van den Berg, Verweij-de Haan, Gyselbrecht (o.a. De Van Houten-duiven), Eduard Ulijn, Ko van Dommelen en Piet de Vogel.

… wordt vervolgd …