Na een vlucht met 8 nachten mand en een loodzware Barcelona werd het weer tijd voor een ‘normale’ vlucht. St. Vincent ZLU werd op de geplande datum gelost. Om half 8 in de ochtend gingen de ruim 3.000 duiven van de ZLU richting Nederland. Zoals gewoon kwamen de eerste meldingen uit Frankrijk. Via wat Belgische duiven kwam de eerste melding uit Nederland van Frederic Leliaert uit het Zeeuwse Aardenburg. Dit was om negen uur in de avond. Een half uur later was de snelste duif van het moment een duif uit Wemeldinge. Deze duif was van J. Duinkerke. De volgende ochtend, even na 5 uur, viel de allersnelste duif van concours in Ransdorp … bij Marlon Kok. Zijn afstand is 1.075 km en de uiteindelijk winnende snelheid is 1.168 mpm. Eerder genoemde liefhebbers moesten genoegen nemen met de 2e en 3e plaats in het concurs van de ZLU. Een mooie overwinning voor de man die onder de rook van Amsterdam woont. Onder de naam van zijn moeder werd hij al eens Kampioen van de Marathon Noord en nu een prachtige nationale overwinning op St. Vincent. Een geweldig overwinning !!!

 St. Vincent ZLU
Zoals eerder gezegd zijn de duiven op zaterdagochtend om half 8 gelost. De 3.037 duiven gingen met variabele wind huiswaarts. Op de korte afstand vielen vanaf 9 uur op zaterdagavond de eerste duiven. De snelste duif viel echter op zondagochtend tegen vijf uur in Ransdorp. Om 5.01 uur werd ze geklokt op een afstand van 1.075 km. De snelheid van de winnende duif is 1.169 mpm. 34 mpm minder snel was de winnaar van de tweede prijs. Dit was Duinkerke uit Wemeldinge. De eerste melding kwam op naam van Frederik Leliaert uit Aardenburg. Hij had uiteindelijk een mooie 3e prijs. De Top 10:

  1. Marlon Kok, Ransdorp
  2. J. Duinkerke, Wemeldinge
  3. Frederik Leleiart, Aardenburg
  4. Vincent Vork, Noorden
  5. van de Weerdt, Meerssen
  6. Asani-Nolet, Axel
  7. J. Maljaars, Zoutelande
  8. du Puy, Biervliet
  9. Lex Thijs, St. Jansteen
  10. H. Janssens, Kapelle

Vincent Vork had 2 duiven mee en twee vroege duiven: 4 en 131. Gebr. van de Weerdt hadden 7 duiven mee en 5 duiven hadden prijs. A.J. Maljaars had 6 duiven mee en 5 prijzen. De eerste duiven had hij op de plaatsen 7 en 35. J. du Puy had 3 duiven mee en 2 hele vroege prijzen: 8 en 23. Saarloos en zn had 80% prijs (4 prijzen) met 5 duiven mee. Zij hadden hun eerste duif op plaats 17. Jelle Jellema had 11 duiven mee en behaalde 8 prijzen. De eerste duiven had hij op plaatsen 31 en 49. Ko van Dommelen had 2 duiven mee en die waren terug te vinden op de plaatsen 32 en 220. Hamers-van Heijst uit Kaatsheuvel hadden het zelfde als Ko. Hun duiven kun je terugvinden op de plaatsen 57 en 513. D. Sack uit Veen liet weer van zich spreken met 4 van de 5 duiven in de prijzen. Hij begon op plaats 66.  Zegers-Bruggeman uit Kapelle hadden 75% prijs met 4 duiven mee. Ze begonnen met de prijzen 71 en 82.

De winnende liefhebber
Als 15-jarige jongeman liep Marlon ‘aan de hand’ van zijn vader Ruud de duivensport binnen. Dat is al weer ruim 40 jaar geleden. Marlon is inmiddels 56 jaar en heeft in de tussentijd naam gemaakt in de duivenwereld. Vloog hij met zijn vader op alle onderdelen van de duivensport en goed ook, na het overlijden van zijn vader 13 jaar terug is Marlon van lieverlee overgestapt naar de marathonvluchten. Vele kopprijzen heeft hij inmiddels vergaard. Marlon speelt overwegend de ZLU-vluchten en soms wordt er ook weleens een middaglossingsvlucht gespeeld, als dat goed in het programma past. De afgelopen jaren won hij o.a. de volgende prijzen: Bordeaux 20e tegen 5.645duiven, Tarbes 58e, 60e, 77e en 80e tegen 3.013duiven, Bordeaux 13e tegen 5.542 duiven, Cahors 72e en 85e tegen 10.325 duiven, Bergerac 11e tegen 5634 duiven,  Montpellier 11e tegen 5.186 duiven, Cahors 30e tegen 4.892duiven, Pau 8e en  94e  nationaal tegen 2.651duiven, Bordeaux ZLU jrl 22e tegen 4.226duiven, Narbonne 5e Nat tegen 5.338 duiven, Pau 51enationaal tegen 3.020 duiven en Perpignan 58e, 99e en 122e nationaal. 18e en 47e nationaal Narbonne tegen 5.042 duiven, 62e nationaal Barcelona tegen 5.239 duiven en de 75e en 88e nationaal Marseille tegen 3.320 duiven. Dit jaar won hij ook al weer de 22e nationaal Mont de Marsan en verder de 118e nationaal Barcelona. De duiven van Marlon doen het bij andere liefhebbers ook super. Er zijn de laatste jaren mooie resultaten neergezet: 1e int nat. Bordeaux, 1e int nat Agen, 1e Cahors NH 1 uur en 15 min. Los, zus speelde 1e NH en 1e TT Bourges, 3e nat Barcelona, 3e nat St Vincent, 7e nat Perpignan, 8e nat Pau, 8e nat Munchen, 14e nat Tarbes, 17e nat St.Vincent, 19e nat Barcelona, 23e nat. Barcelona en 30e nat Barcelona. Uit Marlons duiven komen verder nog 1e Kampioensduif Ochtendlossing en 1e Kampioensduif Middaglossing in Afd. 6 en de 3e WZHB-duif overnacht, dit was een jaarling. Dan heb je toch wel een tophok met duiven.

De winnende duif
De winnares van St. Vincent ZLU is een duivin van 2013. Een mooi fijn roodkrasje. Ze wordt ‘Cealea’ genoemd een beetje naar haar opa. De vader van deze topper komt uit ‘Ceasar’, de stamvader (zie hieronder)  met Cleopatra (de moeder van ‘Ceasar) … een inteeltproduct. De moeder van de St. Vincent-winnares komt uit ‘de Poldoffer’,  die de 7e nationaal Tarbes won (50% Batenburg) met een duivin uit de lijn van ‘de Cas’ van Cas de Graaf en zn met wat Wijnands-bloed via ‘de broer Jackpot’. ‘Cealea’ won eerder in haar loopbaan o.a. de 75e nationaal Marseille. Tegen vijf uur kwam Marlon bij de hokken op de zondagmorgen van St. Vincent ZLU. Op de kortere afstand waren in de avond wat duiven gevallen. Theoretisch zouden de duiven in de vroege ochtend kunnen vallen. Het was tegen vijf uur nog erg schemerig. Marlon zag de duif ineens zitten. Hij riep haar en ze kwam gelijk. Toen ze binnen het hok was, ging ze gelijk naar haar jong. Het was duidelijk waar ze voor thuis gekomen was. Toen Marlon de meldpost te pakken had, begon van lieverlee het spektakel. Telefoontjes, felicitaties, controle en interviews. ‘Cealea’ had de 1e Internationaal St. Vincent ZLU gewonnen. ‘Mooi om een keer mee te maken,’ vertelt Marlon, ‘al de drukte kun je er rustig voor overhebben.’

De stamopbouw
De stam van marathonduiven is in de loop van de jaren opgebouwd met duiven van Vertelman en zn, Nico Volkens, Cas de Graaf en zn en zijn Pumerendse vriend Samir Begovic. De absolute stamduif is een doffer, ‘de Ceasar’ … 00-1729126. De moeder van ‘Ceasar’ komt uit de rode 50 van Vertelman maal de 902. Deze 902 speelde teletekst en daarmee heeft Marlon met Vertelman samenkweek gedaan. De vader van ‘Ceasar’ komt uit De Barcelona van Vertelman. Deze speelde de 9e nat Barcelona. Deze duif werd gezet op een Dochter van het Bonte Koppel van Nico Volkens. ‘Ceasar’ was op de ochtendlossing een topper en deed in de kweek niet veel onder voor zijn vliegkwaliteiten. Er zijn veel liefhebbers goed met nazaten van hem, liefhebbers uit de absolute top in Nederland. In Marlons kweekhok zit in 90% van de koppels een kind van hem.

Het seizoen
Marlon heeft veel meters hok. Eén hok is ongeschikt om op te vliegen, die wordt voor wat kwekers gebruikt. Verder heeft het nut als opslag voor voer en manden. De jongen zitten er wel op, maar die hebben ook een ren, zodat ze geen last van het hok hebben, volgens Marlon. De duiven worden op het nest gespeeld. Marlon heeft 17 overjarige koppels en zo’n 25 jaarling-koppels. Half februari worden alle duiven gekoppeld de eitjes van de kwekers kunnen dan mooi onder de vliegers, zodat er uit de stamduiven vrij snel een dubbele ronde kan worden gehaald. Hij kweekt zo’n 70 jongen voor zichzelf. De vliegers worden gescheiden als de jongen groot zijn gebracht. In die periode beginnen ook de opleervluchten. Ze worden tot en met de eerste dagfondvlucht ingespeeld. Soms wordt er ook in Hank gekorfd voor een vlucht van bijna 500 km met één nacht mand. De overjarige duiven spelen meestal twee ZLU-vluchten. Tussendoor worden ze dan zelf een of twee keer gelapt. De jaarlingen mogen na een paar dagfondvluchten nog een keer naar Bergerac of Cahors. Van deze jaarlingen heeft Marlon er op het moment nog zeker 40 over. Verder moeten de duiven het doen met een dagelijkse verplichte training rondom huis. De duiven krijgen voer van meerdere merken. Dit wordt aangevuld met zuivering. De laatste drie dagen voor inkorving gaat de zuivering eruit en komen daar wat vetrijke zaden voor in de plaats. Marlon voert ook pinda’s, want die blijven ze eten. In het voorseizoen krijgen de duiven een geelkuur. In het seizoen krijgen de duiven af en toe een geelpil en als het nodig is een pilletje tegen ornithose. Marlon vindt het belangrijk om de duiven in het seizoen individueel te behandelen als het nodig blijkt te zijn. Zodoende hoeft niet de hele vliegploeg een kuurtje. Het is sowieso goed om de duiven zo min mogelijk te geven.

Tot Slot
Marlon vindt de duivensport een prachtige hobby. ‘Je moet er wel tijd insteken,’ vertelt onze winnaar,’ anders hoef je er niets van te verwachten.’ Hij is er dan ook 4 uur per dag mee bezig in het seizoen … met veel plezier! Hij kan genieten van het kweken van goede duiven, die zich dan laten zien op de vluchten. Marlon bedankt voor je openheid en het helpen bij het maken van dit verslag. Nogmaals gefeliciteerd en geniet nog lang na van de overwinning en het winnende duivinnetje.

Foto’s komen van Toppigeons, gemaakt door Pigeon Pixels