Het is altijd leuk om een verslag te schrijven over een winnaar die je kent. Als deze liefhebber ook nog iemand is die pas enkele jaren weer met onze hobby bezig is, is het dubbel leuk. Dit gaat op voor Mark Valentijn uit St. Willebrord, een bescheiden en zeer contente aardige jonge vent … voor duivenmelkers-begrippen dan. Mark kocht een paar jaar terug een bon voor een koppel eieren van mijn vader en mij. Toen hij de eitjes op kwam halen, nam hij een kistje aardbeien mee … heerlijke aardbeien rechtstreeks van de bron. Dat zijn altijd leuke dingen. We schenken altijd met veel plezier een aantal bonnen en als de liefhebber dan zo attent is, dan heb je er dubbel plezier van. Nog meer plezier krijg je er van als uit de eitjes duiven komen die een versterking zijn voor de liefhebber, die de bon heeft gekocht. Dat is helaas niet altijd het geval.
Mark Valentijn is de liefhebber die bij ons kwam met de heerlijke aardbeien. Hij was en is een herstarter en heeft na enkele jaren gelijk al een nationale overwinning te pakken. Hij had de snelste jaarling van het concours vanuit Agen tegen 5.296 duiven. Een waanzinnig mooie prestatie. Hij klopte het complete veld, waar menig ervaren liefhebber tussen zit. Een prestatie die Mark zijn hele leven zal herinneren.

De winnende liefhebber
De 37-jarige Mark Valentijn ging er op Agen met de overwinning van door bij de jaarlingen. Mark is van beroep Aardbeienteler bij de bekende teler Hoogstraten. Hun slogan is ‘Home of Quality’ en daar is geen woord van gelogen, kan ik uit eigen ervaring beamen. Mark woont zelf in St. Willebrord.
Mark over zijn eerste en nieuwe stappen in de duivensport: ‘Ik liep vroeger altijd mee met mijn opa naar de duiven. Dit was echt een duivenliefhebber. Daarna zijn we gestopt met duiven toen de gezondheid van mijn opa achteruit ging. Sinds 3 jaar ben ik weer herbegonnen met de duiven. Mijn eerste duiven kwamen van Harry van Ham van de Comb. Van Ham-Bartels uit Wintelre. Bekende duiven bij Harry zijn ‘de Rooie Duuk’ en ‘de Rudy’. Mijn hok bestaat voornamelijk uit deze duiven en nog wat duiven die ik met bonnen kopen heb aangeschaft.
Ik heb 12 meter kooi voor de oude duiven wat verdeeld is in 6 afdelingen: 2 afdelingen voor de weduwduivinnen en 4 afdelingen voor de weduwnaars.’

De winnende duif
Mark over zijn winnende doffer: ‘De winnende duif is een jaarling doffer die ‘De Bommel’ heet. Hij is vernoemd naar mijn opa. Ik speel de duiven op totaal weduwschap en zo is deze doffer ook ingemand. De duif komt uit een doffer die weer gekweekt is uit een zoon van de ‘Rooie Duuk’ met een duivin van Ko Van Dommelen. De moeder is een duivin die komt uit ‘Zoon Rooie Duuk’ maal ‘Dochter Rooie Duuk’. Dus ‘De Rooie Duuk’ zit drie maal kort in de stamboom. Hij ging naar zijn eerste marathonvlucht.  Als jonge duif won hij toch al drie prijzen.’

Het seizoen
Mark is het afgelopen seizoen gestart met 75 oude duiven en daarnaast heeft hij nog 100 jonge duiven. Voor de kweek heeft hij 30 koppels.
De duiven zijn begin april gekoppeld. Daarna zijn ze op nest ingespeeld en toen ze van de eieren liepen, zijn ze op totaal weduwschap gezet. De vliegduiven brengen geen jongen groot.
De duiven hebben dit jaar de volgende vluchten gehad: Quievrain (140 km), Niergnies (180 km), Morlincourt (246 km) en vier maal Melun (340 km). Dit maakt in totaal 1.926 km met heel veel kopwind.
De duiven krijgen voer van het merk Vanrobaeys. In het vliegseizoen is dat de mengeling ‘Revolution Ultra Sport’. Naast het voer krijgen de duiven twee dagen voor inkorven wat pinda’s. Over het voer gaat dan ‘Form Olie’ van De Weerd met conditiepoeder.
Medisch wordt er alleen wat gedaan als het nodig en dan op advies van de Weerd. Mark: ‘Ik heb dit jaar twee keer in moeten grijpen en wel in het begin van het seizoen voor het geel. Ik heb toen 5 dagen met BS gekuurd. Twee weken voor st. Vincent zaten ze ook niet strak. Toen heb ik 5 dagen gekuurd voor de luchtwegen met ‘Orni speciaal’ en ‘WN rood’.
Qua controle van de duiven heb ik geen vast schema, maar ik laat ze wel regelmatig in het seizoen controleren of wanneer ik wat zie en twijfel. Naast dit gebruik ik verder LTW van Beute. Dit ter ondersteuning van de gezondheid en eiwitpoeder ‘Olympic MG Mix’ naar de vlucht toe voor snel herstel.’

De Beleving
Mark ziet zijn hobby als ontspanning naast een druk bedrijf. Ook zijn gezin leeft mee. Mark: ‘De kinderen vinden het leuk om mee te gaan in het duivenhok. Voor de vrouw is het soms wat minder als we op tijd naar huis moeten voor de duiven.
De contacten met andere duivenliefhebbers is er zeker. Ik heb een aantal duivenvrienden uit de club. Ik heb voornamelijk contact met Harry Van Ham, wat een beetje mijn leermeester is voor de duivensport. Hij heeft mij aan goede duiven geholpen en die hij ook gegund heeft als beginnend duiven liefhebber. Deze mensen komen we te kort in onze sport. Hierdoor verliezen sommige mensen de moed om door te gaan met de sport als het niet meer wil lukken.   
Het mooie aan duivensport is dat duivenmelkers altijd over duiven praten en dat er allerlei soorten mensen door elkaar zitten van stratenmakers tot bankdirecteuren.’

Tot Slot
Mark over de avond van Agen: ‘Wij zaten duiven te kijken en Bordeaux NPO was aan het vallen. Toen viel de winnende duif van Agen, wat we niet in de gaten hadden. Hij werd niet geconstateerd … dus de kooi in om hem te pakken nog een keer boven het veld gehouden … toen constateerde hij. Cees Lauwen een duivenvriend die bij mij zat te letten keek op zijn telefoon en zei: je hebt er één van Agen. Dat bleek de duif die ik net op het veld hield. Als ik dat geweten had van te voren had ik wel wat sneller gelopen.’ Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? De winnaar van Agen: ‘Ik hoop dat onze duivensport nog lang blijft bestaan en dat er nog jonge mensen zijn die er mee willen beginnen en dat ze dan net zo goed geholpen worden als ik door Harry van Ham.’ Dat zou mooi zijn. In elke club een nieuw jonge enthousiaste liefhebber erbij!
Mark bedankt voor je medewerking aan dit stuk en nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Dat er nog meer mogen volgen!