De duiven werden om 10 uur in Bergerac gelost. Het werd een vlucht met heel warm weer, maar gelukkig hadden de duiven hier en daar de wind wat mee. Sector III kwam in verhouding met sector I en II wat later op gang, maar toen ze eenmaal vielen, liep het lekker door. In ruim vijf uur waren de prijzen verdiend. Soms denk ik bij mezelf: ‘Wat moeten die programmaspelers denken als hun vluchten worden afgelast en ze zien hoe de marathonvluchten verlopen?’ Marcel van de Hoef uit Baarn was letterlijk en figuurlijk de grote winnaar in sector III op Bergerac. Hij won met een leuk voorsprongetje van Wout van den Hoek uit Putten, die op de middaglossing weer een goed jaar meemaakt. Gebr. Romb uit Doesburg waren de trotse nummers drie. Ad van Heyst plaatste zich voor de tweede keer in de top 5 van sector III, nu was hij goed voor de 4e plaats. Cees Nijdeken uit Rijssen maakt een geweldig seizoen door. Ook op Bergerac maakte hij een prima uitslag. Hij had 3 duiven bij de eerste 44 in sector III. Tonnie van Dam deed het deze keer nog beter. 100% prijs met drie duiven mee op de plaatsen: 22, 32 en 164 tegen ruim 3.800 duiven. Roelink had 7 duiven mee en plaatste 4 duiven bij de 100.

De winnaar
Voor de tweede keer binnen een paar jaar wordt een sectorvlucht gewonnen door een liefhebber uit Baarn. Een paar jaar terug won Bob van den Hoek St. Vincent en dit keer is het de beurt aan Marcel van de Hoef. Deze zelfstandige Stukadoor vliegt al jaren goed op de marathonvluchten. Zit met grote regelmaat bij de eerste 10 kampioenen van de Afdeling 7 en vermaakt de boel als hij de microfoon pakt en gaat zingen. Marcel was blij verrast met zijn sectoroverwinning. Toen ik hem belde om te feliciteren zei hij: ‘Alweer de eerste van Baarn, Jaco !!!’ Ik zei: ‘Je zit ook 1 van de sector III, hoor!’ Waarop hij zei: ’Dat is ook mooi, maar nu al verschillende keren de eerste van Baarn dit seizoen, dat vind ik toch wel prachtig !!’ En dat is het ook. Marcel is begonnen met duiven door zijn vader, die ook duiven heeft gehad. Zijn broer heeft ook duiven en ook andere familieleden zitten in de duivensport. Hij is met duiven begonnen van de vroegere topcombinatie Altenaar-Reijerse uit Soest. Later kwamen daar duiven bij van René van de Breul uit Driebergen en Kouters uit Noordhoek. Verder koopt hij her en der een bonnetje, zoals dit jaar bij Wout van de Hoek uit Putten. Verder is hij ook in Veenendaal een vaste gast om wat zomer en late jongen te halen. Op Aurillac speelde hij nog een 94e nationaal Aurillac met een duif van vader en zoon Van Nieuwamerongen. Zijn tweede duif van Bergerac (61e nationaal) komt eveneens van deze combinatie. Marcel heeft een groot nesthok van 7 bij 2,5 meter met een ren ervoor. Hierin begint hij met zo’n 35 tot 40 koppels. In het jonge duivenhok van 5 bij 2,5 meter met ren houdt hij een 60 tot 80 jongen voor de nodige aanwas. Verder heeft hij nog een afdeling met 20 kweekkoppels.

De winnende duifedited

De winnende duif
De beste duif van Bergerac in sector III in 2015 was van Marcel van de Hoef. Een kras-doffer van 2011, afkomstig van Reinier de Ruyter uit Baarn. Het is een duif met een vitesse-midfond-achtergrond. Op de marathonvluchten laat hij zien van het juiste hout gesneden te zijn. Hij won al twee maal St. Vincent in Baarn en een 3e van Cahors, voordat hij Bergerac won. Nationaal won hij op St. Vincent in 2014 de 98e nationaal en in 2015 de 46e nationaal.

Het seizoen
In maart zijn de duiven gekoppeld en ze hebben allemaal 2 jongen grootgebracht. Vanaf het begin van het seizoen zijn de duiven alle vitesse en midfondvluchten mee geweest. En ook de eerste dagfondvluchten. ‘Een goede wielrenner moet ook goed trainen om wedstrijden te kunnen winnen,’ vindt Marcel. De duiven krijgen voer van Van Doorn (Eemland Diervoeders). ‘Met voer van Van Doorn speel je altijd van voren,’ zegt Marcel. U leest dat wel dat Marcel een gezelligheidsmens is met veel humor. Het voer van Van Doorn is trouwens Mariman Standaard. Naast het eenvoudige, maar goede voer krijgen de duiven veel natuurproducten: pinda’s, honingpollen, koninginnegelei, knoflook, kruidenthee en bietensap. Verder krijgen ze met inkorving en bij thuiskomst een geelpil.

Marcel vd Hoef, BaarneditedTot Slot
Naast zijn werk van stukadoor is duivensport zijn lust en zijn leven. Het leven in de duivenclub vindt hij ook gezellig. Biertje erbij, slap ouwehoeren en melken over de duiven, … alles in het sociale leven rondom de duivensport vindt Marcel enorm leuk. Maar het belangrijkste is het verzorgen van de duiven, het klaarstomen voor de vluchten en dan het wachten op de duiven… …. En dan het zien vallen van vroege duiven.
Vrijdagavond toen de duiven van Bergerac al onderweg waren naar huis, zei Marcel in zijn club: ‘Als er vannacht geen duiven vallen, draai ik morgenvroeg een nationale vroege duif.’ Dat het de 1e zou worden van sector III had hij niet gedacht, maar …… hij kreeg hem toch. Marcel … het is je gegund en ik wil je daarom vanachter mijn pc je nogmaals feliciteren en wees zuinig op deze doffer !!! Dit artikel kon ik niet maken zonder de hulp van Simon Huisman uit Baarn. Hij stelde de vragen aan Marcel en schreef de antwoorden op en maakte de foto’s. Simon … bedankt !!!

jaco-handtekening