In het eerste volle weekend van juli, hetzelfde weekend als Barcelona, werd in de Noordelijke helft van Nederland de vlucht Cahors gevlogen. Deze NPO-vlucht met een middaglossing werd enkele uren eerder gelost dan gebruikelijk is. De reden was de temperatuur in de middag en dat de duiven dan de gang al te pakken hebben, als de hoogste temperatuur op zijn hoogste punt komt. De snelste duif van sector 3 en ook van het hele concours van de Noordelijke Unie viel in Zeist bij Marcel Outshoven. Hij klokte zijn winnende duif in de vroege ochtend om 5.14 uur op een afstand 951 km. De winnende snelheid werd hierdoor berekend op 1.350 mpm. In Midden en Oost Nederland had Marcel een voorsprong van 117 mpm op de nummer twee. Het concours stond bijna een half etmaal open. Onder deze omstandigheden en in deze tijd is dat vrij normaal. Een mooie overwinning van deze sympathieke liefhebber uit Zeist.
Het seizoen
In de hokken van Marcel wordt in het seizoen gestart met ongeveer 25 nestkoppels en er worden 50 jongen gekweekt. Ter ondersteuning heeft Marcel 14 kweekkoppels. Marcel: ‘Ik heb er zoveel, omdat ik best veel geduld heb en duiven de kans geef om iets goeds te geven … soms wel 5 jaar. Daarna wordt ik pas streng. Duiven die slecht gebouwde duiven geven verdwijnen al heel snel.’
In het voorjaar worden de vliegduiven niet gekoppeld, omdat je dan nog te maken hebt met korte dagen en ik best een drukke baan heb. Dit geeft tevens meer rust in de aanloop naar het seizoen.
Dus ook uit Jopie wordt in het voorjaar niet gekweekt. Alle duiven zijn ondergeschikt aan het systeem dat ik hanteer.
De duiven zitten van september tot eind maart vast. Daarna moet ik echt aan het werk om de duiven vlieg klaar te krijgen. Ik doe dit met korte africhtingen. De duiven worden per hok weg gebracht en gelost op ongeveer 8 km. Ik zorg ervoor dat de duiven gezonde trek in eten hebben. Bij thuiskomst duiken ze daardoor meestal snel naar binnen alleen de jaarlingen moeten dit een beetje leren. Ik doe dit omdat loslaten bij huis bijna niet kan door de aanwezigheid van een koppel haviken en sperwers die huizen in een bosstrook vlak bij huis. Deze methode kost wat werk, maar het loont de moeite gezien ik de laatste 3 jaar bij huis eigenlijk geen duiven kwijtraak (behalve enkele jonge duiven). Toevallig werd er bij de eerste keer duivinnen loslaten vanuit Werkhoven direct een duivin gepakt (en geen verkeerde) door een aanstormende havik, maar dit schaar ik maar onder pure pech. Na dit gaan de duiven, zoveel als mogelijk is, met de club mee op het programma.
De duiven krijgen voer van de merken Versele Laga en Beyers. Van Versele Laga gebruikt Marcel verschillende mengelingen (In het seizoen wordt de sportmengeling gebruikt) en van Beyers Koopman All-in-One. Naar de fondvluchten toe krijgen de duiven de laatste dagen een vetrijke mengeling en bij inkorven wordt er een vitaboli-bolletje van De Weerd opgestoken.
Medisch gezien krijgen de duiven twee weken voor hun fondopdracht een geelpil. Soms krijgen de duiven een dag voor inkorven iets van een orni pil of SAS druppels maar niet standaard. Worden de duiven regelmatig gecontroleerd door een dierenarts? Marcel: ‘Nee nooit, maar mocht er echt iets zijn wat ik niet zelf kan oplossen, dan zou ik wel gaan. Wel heb ik alle medicijnen in huis.
Houdt u van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? De winnaar van Cahors: ‘Ik gebruik wel wat bijproducten van Jan Smit en Turbo Desinfect van Travipharma. Voorheen gaf ik best veel maar daar ben ik mee gestopt en geen verschil gemerkt. Belangrijk is en blijft mineralen en verse grit maar dit weet iedereen wel.’
De Beleving
Marcel vertelt over de beleving van onze hobby: ‘In het seizoen beleef ik de sport intens maar ook met heel veel plezier, spanning en ontspanning. Door de corona-jaren heb ik al en paar jaar het seizoen voor de middaglossingen afgemaakt, maar andere jaren ga ik ook gewoon op vakantie ook al zijn er nog vluchten. Dat is ook de reden dat ik geen kampioenschappen ambieer maar op zijn tijd een mooie uitslag of vroege duif geeft erg veel voldoening.
Mijn vriendin Ellen vind de duiven best leuk en ze wil ook wel de jonge duiven loslaten, als ik nog werk. Het werk in en op het duivenhok doe ik alleen.
Qua samenwerking doe ik uiteraard veel met mijn broer Luuk. We spelen wel geheel zelfstandig en doen ons eigen ding, maar we ruilen wel duiven uit en dan uit de betere duiven die we hebben. Wat is er zo mooi aan de duivensport? Marcel: Toch de spanning, emotie, genieten en dat allemaal in je eigen achtertuin.
Tot Slot
Marcel vertelt tot slot: ‘Ik gun het iedereen om ook een keer de 1e nationaal of in de sector te spelen. Het geeft een heel apart gevoel bij alles wat je dan meemaakt. En … iedereen moet gewoon lekker blijven genieten van deze fantastische hobby!!!’
Marcel, nogmaals gefeliciteerd met je mooie overwinning op Cahors. Bedankt voor de info voor deze reportage. Veel succes op de laatste vluchten!
Recente reacties