In het eerste volle weekend van juli, hetzelfde weekend als Barcelona, werd in de Noordelijke helft van Nederland de vlucht Cahors gevlogen. Deze NPO-vlucht met een middaglossing werd enkele uren eerder gelost dan gebruikelijk is. De reden was de temperatuur in de middag en dat de duiven dan de gang al te pakken hebben, als de temperatuur op zijn hoogste punt komt. De snelste duif van sector 3 en ook van het hele concours van de Noordelijke Unie viel in Zeist bij Marcel Outshoven. Hij klokte zijn winnende duif in de vroege ochtend om 5.14 uur op een afstand 951 km. De winnende snelheid werd hierdoor berekend op 1.350 mpm. In Midden en Oost Nederland had Marcel een voorsprong van 117 mpm op de nummer twee. Het concours stond bijna een half etmaal open. Onder deze omstandigheden en in deze tijd is dat vrij normaal. Al met al een mooie overwinning van deze sympathieke liefhebber uit Zeist.

De winnende liefhebber
Uit Zeist komt de winnende liefhebber van Cahors in sector 3. Het is de 55-jarige Marcel Outshoven. Marcel is docent van beroep op het VMBO in Almere.
Marcel is tussen de duiven opgegroeid. Marcel vertelt: ‘Als kleine jongen begon ik mijn vader te helpen met het verzorgen van de duiven. Daar is de basis gelegd voor de passie voor de duivensport. In 2003 heb ik een herstart gemaakt met mijn vader op de programmavluchten waarop we best mooie uitslagen behaalde. In 2012 is de overstap gemaakt naar de grote fond onder mijn eigen naam. Een onderdeel waar mijn werkelijke interesse ligt. In het begin ben ik op de fond begonnen met duiven van meerdere liefhebbers. Hier zaten af en toe best knappe duiven tussen, maar deze duiven zijn uiteindelijk weer allemaal verdwenen. Met enkele duifjes die ik van mijn broer Luuk  kreeg ben ik beginnen te kweken en spelen. Dat ging niet onverdienstelijk. Ieder jaar probeer ik mijn hok te versterken door enkele duifjes aan te schaffen.’
Het hok in de tuin van Marcel is 8 meter lang en bestaat uit 4 afdelingen: 1 jonge duivenafdeling, 2 voor de nestduiven en 1 kweekafdeling. Marcel: ‘Het is een oud hok die ik in 2006 heb overgenomen voor een klein bedrag, maar waar ik wel heel veel plezier van en succes op heb.
De huidige stam heeft voornamelijk als basis deze duiven: ‘De Brutuslijn’ van Paul van den Boogaard via de gestopte Gebr. Hendriks uit Zeist, De Verheijenduivin van wijlen Ernst Verheijen uit Putten, De Van der Laan doffer van Cees van der Laan, Oude Jellema duivin (gekregen van broer Luuk) en wat duiven in het kweekhok van WW Racingpigeons.’

De winnende duif
Marcel vertelt over zijn winnende duif: ‘De winnende duif is een duivin van 2020, genaamd ‘Jopie’, vernoemd naar onze moeder die onlangs is overleden op hoge leeftijd. Het is een klein compact duivinnetje, maar erg goed gebouwd. Het is een duifje met een eigen willetje. Bij thuiskomst gaat ze altijd op de hoek van de dakgoot zitten en roepen heeft dan geen zin … dan komt ze echt niet. Ik laat haar altijd met rust en dan na een minuutje of twee springt ze vanzelf op de antenne.
Alle duiven worden hier op nest gespeeld en worden in het voorjaar zonder te koppelen op een soort van weduwschap ingespeeld. ‘Jopie’ is ingekorfd op een jong wat één dag oud was. Niet ideaal zeggen de kenners maar het maakte voor haar niets uit.
De vader van de duif heb ik van mijn broer gekregen en heeft oude Jellema en Batenburg lijnen in zich, maar ik heb geen stamboom van deze duif dus precies weet ik het niet.
De moeder komt uit samenkweek met mijn broer en is van een hoog Jos Pepping-gehalte. Helaas is deze duif in de winter ziek geworden en doodgegaan.
De grootmoeder van ‘Jopie’ is mijn ‘Verheijen-duivin’. Deze duif geeft met enige regelmaat hele knappe duiven.
Deze duivin won al eerder o.a.: 429e Nationaal Libourne 2021, 58e NPO Limoges 2022,  23e Nationaal Sector 3 Bergerac 2022 en nu  dan de 1e Nationaal Cahors.
Bij het inkorven bij het NIC ‘De Getrouwe Doffer’ in Utrecht, waar het altijd heel fijn is om in te korven, zei ik al tegen mijn broer Luuk en collega melker Nico dat ik de duiven erg goed vond. Gelukkig is dit ook uitgekomen. Op dezelfde dag kreeg ik voor het eerst ook twee duiven uit Barcelona thuis. Ik had er twee mee, niet vroeg maar ook hier heb ik enorm van genoten.’

… wordt vervolgd …