Afgelopen weekend was het tijd voor de tweede Internationale vlucht. Dit keer was de lossing in Agen. Op vrijdagochtend om 7 uur mochten de duiven vertrekken richting het thuisfront. De wind kwam uit het NW en draaide later naar West en het laatste stukje WZW. De verwachtingen waren dat de duiven een mooie snelheid zouden halen. Dat viel dan toch wat tegen. In Nederland werd de 1.200 mpm niet gehaald. Het verloop was verder prima. Verderop in Nederland viel het niet mee om een duif in de avond te pakken. Op veel plaatsen lukte dat dan ook niet. Bij de jaarlingen ging de overwinning naar onze sympathieke lezer en goede duivenliefhebber, Marc Gielen uit Maasbree. Zijn weekend kreeg een geweldige boost toen tegen 8 uur zijn eerste Agen-duif arriveerde. Zijn Beau bleek later de Nationale Winnaar te zijn van het jaarlingen-concours tegen 5.483 duiven. Marc pakte niet veel later ook nog de 9e nationaal en draaide 50% van zijn Agen-jaarlingen in de prijzen.
De winnende liefhebber
De eigenaar van de snelste jaarling van Agen is Marc Gielen uit Maasbree. Deze 50-jarige marathonduivenliefhebber staat sinds 4 jaar voor de klas als Docent Logistiek op een MBO-opleiding. Hiervoor heeft hij 25 jaar in de logistiek gewerkt. Hij leert zijn leerlingen het vak uit de praktijk!
Marc vertelt over zijn start als duivenliefhebber: ‘Als kleine jongen ging ik vaak met mijn vader mee naar mijn opa. Daar speelden zij samen onder de naam P. Gielen & Zoon. Nadat mijn opa niet meer in staat was om de duiven te verzorgen heeft mijn vader daar nog enkele jaren met duiven gespeeld. Ik kwam dus daar veel op de hokken en heb er ook een tijdje de duiven gehouden. Toen mijn vader op ons woonadres zelf een hok plaatste heeft hij daar nog een tijdje onder de oude naam met opa gespeeld. Na het overlijden van mijn opa in 1983 zijn wij samen onder de naam A. Gielen & Zoon gaan spelen, metname op de eendaagse vluchten. Daar kwamen wij het beste tot ons recht op de zwaardere midfond en dagfondvluchten. In 1995 zijn we langzaam over gegaan op de middaglossing. In 2000 ben ik voor mijn eigen begonnen en in 2007 verhuisd naar mijn huidige woonadres in Maasbree. Mijn vader speelt nog steeds zelfstandig in Baarlo.
Mijn duivenbestand bestaat voornamelijk uit duiven van mijn vrienden Jo Lardenoye en Stéphane Depasse, die samen in België spelen onder de naam Depasse-Lardenoye (Van der Wegen, Gebr. Kuijpers en Aarden). Daarnaast heb ik duiven van Jan Corstjens uit Thorn, een super duivin van Busscher-Albertz uit hun Nationale Asduif 711 en sinds enkele jaren duiven van Geert Tiemes uit Didam (Jellema) en A. Saarloos & Zoon (Noël Peiren).
Mijn hokbestand bestaat uit twee hokken. Hok 1 is een stenen hok en bestaat uit 2 afdelingen voor de vastzitters en 2 afdelingen voor de jongen. Op het houten hok zijn 6 afdelingen waar ik op dit moment 4 afdelingen gebruik voor het nestspel en de 2 andere afdelingen worden vaak voor de 3e ronde jongen gebruikt en 1 afdeling waar laatjes uit mijn beste duiven na het seizoen meestal geplaatst worden. Niet om te spelen maar om uit te groeien.
De winnende duif
Mijn winnende duif, Beau, genoemd naar zijn dochter, is vertrokken op een papjong van 3-4 dagen oud en 10 dagen voor inzetten nog op een vlucht van 390 km gespeeld. Het was voor alle jaarlingen de vuurdoop.
De vader van Beau komt van Geert Tiemes. Deze doffer herbergt de basisduiven van Jelle Jellema. Deze doffer is ook de vader van de 9e nationaal Agen jaarlingen 2020. De moeder komt van Saarloos en zn van het soort van Noël Peiren. Ze is ook de moeder van de 9e nationaal Agen JL 2020 en de 11e nationaal Marseille 2019.
Het seizoen
Marc is het seizoen begonnen met 96 stuks en na Agen en Bordeaux zitten er nog 70. Diverse duiven aan de rovers verloren gegaan maar ook enkele duiven op de 1e 2 vluchten waaronder toch enkele zeer goede duiven. Daarnaast heeft Marc 30 kweekkoppels.
Marc vertelt over het seizoen: ‘Ik koppel mijn vliegduiven nooit in het voorjaar. Zij krijgen pas hun eerst nestje als zij de 1e grote vlucht hebben, dus een maand of 3 weken voor inzetten worden ze pas gekoppeld. Vanaf de eerste week zijn de duiven iedere week mee geweest, als het weer het toe laat, de mand in tot een 10 dagen voor de eerste vlucht met de afdeling. Daarna worden de duiven veel zelf weg gebracht.
De duiven krijgen de ruimengeling van Simons & Zn uit Ransdaal, het hele jaar door voor de kwekers, jongen en voor de vliegers. Deze laatste groep krijgen vanaf 250 km Versele Laga en zodra de zwaardere vluchten komen metname Energy en Koopman all-in one en snoepzaad. Qua bijproducten krijgen de duiven niet iets speciaals. Hier wordt zoveel mogelijk natuurlijk gewerkt met honing, jodium, biergist, thijmolie, Bonisol, antislijm, Bio Lugecol, Bio-Even, elektrolyten. Mijn vader heeft mij altijd geleerd: als je niet ziek bent ga je niet naar de dokter, dus ik kom enkel bij de dierenarts voor de entingen en verder alleen als het hoogst noodzakelijk is. Hier dus ook geen potjes op de schappen dus als ik het niet vertrouw ga ik naar Peter Boskamp. Ook voor het seizoen geen onderzoek of controle. Ik zie zelf wel of een duif zich goed voelt of niet, de uitstraling en zondagspak is een vereiste om te kunnen presteren. Zoveel te meer dat je doktert zoveel te zwakker de gezondheid wordt, is mijn mening. Daarom bij de natuurlijke basis blijven en krijgen de duiven hier zelfs niets tegen tricho. Die dat niet aan kan, zit hier niet op z’n plek.
… wordt vervolgd …
Recente reacties