Als je vier verschillende inleidingen moet maken over dezelfde vlucht, dan valt dat soms niet mee. St. Vincent 2024 was een vlucht waar duiven bijzondere eigenschappen moet bezitten om aan de kop van de uitslag te komen. Naast kwaliteit, een goede gezondheid en conditie wat een duif altijd nodig heeft om aan de top van de rangschikking te komen, was het nu ook handig om een boven gemiddeld oriëntatievermogen te bezitten, metname in het donker. In het donker doorvliegen kunnen de meeste duiven wel, maar in het donker thuiskomen vereist deze twee andere kwaliteiten. Heb je als duif dit niet, dan is de kans aanwezig dat je ergens tegenop vliegt of dat je als duif ineens boven Assen vliegt als het licht wordt, terwijl je in bijvoorbeeld in Den Bosch thuishoort of nog erger Bremen of Kopenhagen. De winnende duif van sector 2 van Lucas Vokurka bezit wel de bovengenoemde eigenschappen. Midden in de nacht wist hij het thuisfront in Lekkerkerk te vinden en bezorgde zo zijn verzorger en eigenaar een mooie overwinning op St. Vincent. Een geweldige prestatie!

St. Vincent 2024 was een vlucht waar duiven over bijzondere eigenschappen moet beschikken om aan de kop van de uitslag te komen. Naast vliegkwaliteit, een goede gezondheid en conditie wat een duif altijd nodig heeft om aan de top van de rangschikking te komen, was het nu ook handig om een boven gemiddeld oriëntatievermogen te bezitten, metname in het donker. In het donker doorvliegen kunnen de meeste duiven wel, maar in het donker thuiskomen vereist deze twee andere kwaliteiten. Heb je als duif dit niet, dan is de kans aanwezig dat je ergens tegenop vliegt of dat je als duif ineens boven Assen vliegt als het licht wordt, terwijl je in bijvoorbeeld in Den Bosch thuishoort of nog erger je hangt als duif boven Bremen of Kopenhagen. De winnende duif van sector 2 van Lucas Vokurka bezit wel de bovengenoemde eigenschappen. Midden in de nacht wist hij het thuisfront in Lekkerkerk te vinden en bezorgde zo zijn verzorger en eigenaar een mooie overwinning op St. Vincent. Een geweldige prestatie!

De winnende liefhebber
De winnaar van St. Vincent is de 44-jarige Lucas Vokurka uit Lekkerkerk. Lucas is van beroep ambtenaar. Hij had naast de snelste van sector 2 ook de 2e snelste duif van heel Nederland.
Zijn achternaam komt uit Tjechië, waar zijn vader is geboren.
Hij kwam in de duivensport door een kennis van zijn oma. Dit was Nol Kruger uit Baarlo, die duiven had. Lucas vertelt: ‘Ik ging daar vaak heen in de vakanties en mocht dan helpen. Ik heb warme herinneringen aan Nol en aan het samen verzorgen van de duiven. Terug in Delft vond ik als 13-jarige iemand, die bereid was in combinatie te vliegen. Ik kon thuis geen duiven kon houden. Ik heb enkele jaren samen met die liefhebber met de duiven kunnen spelen. In 2022 besloten we vanuit de binnenstad van Den Haag weg te verhuizen naar Lekkerkerk om ook daar weer duiven te kunnen houden.
Op precies de dag dat we verhuisden kwamen ook de duiven. Een dikke honderd stuks, gekweekt door Gebr. De Vreede uit Berkenwoude. Deze zomerjongen heb ik in de winter van 22/23 zelf opgeleerd en deze duiven zijn vanaf de eerste vlucht in 2023 meegegaan. Ik kijk niet zo naar rassen en stamkaarten. Duiven moeten gezond zijn en blijven … en hard naar huis vliegen.

Mijn huidige hok is 13,5 meter, verdeeld in zes afdelingen. Twee daarvan zijn voor de jongen, drie voor ongeveer 45 koppels oude duiven. De laatste afdeling gebruik ik voor de weduwduivinnen als ik de duiven inspeel op weduwschap.
Ik probeer in een aantal jaar een sterk fondhok op te bouwen. Naast de duiven van Gebr. De Vreede heb ik vorig jaar een ronde eieren bij Tim Hage uit Woerden gehaald. Dit jaar heb ik wederom eieren gehaald, ditmaal bij Henri Hoeks uit Bovensmilde en Paul van den Boogaard uit Kamerik. De jongen die hieruit komen, worden het jonge duiven-programma gespeeld. Als jaarling vliegen ze één of twee marathonvluchten voor ik selecteer. Als norm houd ik aan dat ze alleen netjes fris naar huis moeten komen. Ze hoeven er pas vanaf het tweede jaar echt te staan.’

Het seizoen
Het vliegseizoen wordt gestart met 45 koppels vliegduiven en 80 jongen. Lucas over zijn toekomstplannen voor de kweek: ‘Ik heb nog geen kwekers. Het is een belangrijk doel om de komende jaren een kweekhok op te bouwen. Ik wil dat voornamelijk doen uit prestatieduiven en op termijn heel gericht bijhalen.
Lucas over het duivenseizoen: ‘De duiven zijn de derde week van februari gekoppeld en hebben een koppeltje jongen grootgebracht.
Bij de start van het seizoen worden de duiven vanaf de eerste vlucht iedere week ingekorfd bij onze vereniging PV de Postduif in Lekkerkerk. Ze gaan tot twee weken voor de marathonvlucht mee. Verder worden ze twee keer per week vanuit de vereniging naar de Belgische grens gebracht voor een lapvlucht.
In het seizoen voer ik in het begin van de week Beyers Galaxy Sport Light, afhankelijk van de vlucht met wat Zoontjes. Richting de invliegvluchten voer ik op met Beyers Koopman All-in One. Voor de marathon krijgen de duiven de laatste dagen met name Koopman All-in One aangevuld met een vetrijke mengeling van Aïdi. De duiven krijgen geen bijproducten. Ze krijgen wel veel vers grit en dagverse mineralen.
De basis van ‘medische’ begeleiding is voor mij dat ik ze goed ken en goed naar ze kijk. Natuurlijk is er daarnaast ook het een en ander nodig. De duiven worden uiteraard geënt tegen paramyxo. Als jong laten we dit combineren met een enting tegen het rota-virus. Ze krijgen een pokkenenting met het kwastje en worden geënt tegen paratyfus. De oude duiven zijn vorig jaar na het seizoen gekuurd tegen paratyfus en tweemaal geënt. Voor de marathonvluchten beginnen, krijgen ze tien dagen voor inkorving een geelpil en ik kuur nog twee dagen na. Ik heb de mogelijkheid om zelf met mijn eigen microscoop op het geel te checken en doe dat regelmatig. Als ik denk dat ze ergens last van hebben raadpleeg ik Stefan Göbel en volg ik zijn adviezen op. Ik vind dat Stefan mij vakkundige en praktische adviezen geeft.
De duiven krijgen in het seizoen geen natuurproducten. In de winter krijgen ze een paar dagen in de week knoflook in het water. De knoflook komt uit de moestuin van mijn vrouw.’

… wordt vervolgd …