In het seizoen 2024 kwam ik voor het eerst in aanraking met de naam Vokurka, Lucas Vokurka. In sector 2 had hij op de eerste klassieker van het seizoen de snelste duif van St. Vincent. Ik vind het altijd prachtig om over ‘nieuwe’ of andere liefhebbers te schrijven. Als je ruim 30 jaar schrijft over de duivensport en zijn winnaars, kom je vaak bekende en dezelfde namen tegen. Ieder jaar zitten er gelukkig nieuwe ‘pareltjes’ tussen. Dit jaar was Lucas Vokurka uit Lekkerkerk er één van. Met St. Vincent hield het niet op. Na het weekend van St. Vincent won Lucas nog tweemaal een 2e prijs in sector 2 op de Nationale NPO-vluchten. Voor mij een goede reden om wat nader kennis te maken met deze sympathieke liefhebber.

De twee andere toppers
‘De 327’ van 2022, met een oude ring van 2021, is ‘Amy’. Deze kras duivin liet als jaarling al zien goed prijs te kunnen vliegen met een 44e van 3.313 duiven in Sector 2 op Cahors. Dit jaar vloog ze een staartprijsje op St. Vincent, maar liet ze zich zien op Tarbes met een 2e plaats van 1.836 duiven in de Sector. Het was warm en zwaar. Als Amy in vorm is, blijft ze nadat alle andere duiven binnen zitten nog uren in haar eentje buiten; op het dak, soms op de klep, geen beweging in te krijgen. Pas als het gaat schemeren, vindt Amy het tijd om naar binnen te gaan.

Haar vader is door de Gebr. de Vreede ingeteeld naar ‘De Komeet’. Deze doffer won o.a. de 74e nationaal Barcelona. De moeder komt uit een zoon van ‘The Peaceman’ (1e Asduif van de Nationale Vluchten met o.a. de 5e nationaal Bergerac 2011) met de zus van ‘The Peaceman’ (‘The Peacewoman’)
‘De 012’ van 2022, met een ring van 2021, een blauwe krachtpatser, vloog op de eerste Bordeaux middaglossing de 28ste in de Sector tegen 2.971 duiven. Een hele fijne duif, die altijd rustig is. Er zit bij hem nooit een veer verkeerd.
Net als alle andere kopvliegers, is ook deze topper gekweekt door de Gebr. de Vreede. Zijn vader komt van Jaap Bol uit Alblasserdam. De moeder is ingeteeld naar ‘Mr. Blue Sky’. Deze doffer van W. Seton werd 1e Nationale Asduif van Pau over drie seizoenen.

Het afgelopen en toekomstige seizoen (1)
Hier volgen een aantal vragen met antwoorden die ik Lucas heb gesteld over het afgelopen seizoen en een blik richting de toekomst.
Wat is je kracht dat je dit sterke seizoen hebt gehad? Lucas: ‘Ik zou het niet direct weten. Het zijn gewoon goede duiven gebleken, die gezond waren en zodoende goed konden presteren.’
Wat zou er kunnen gebeuren dat het volgende seizoen tegenvalt? Lucas: ‘Van alles! Het volgende seizoen gaat natuurlijk tegenvallen. Dat realiseer ik mij terdege. Zo’n jaar als dit ga ik niet nog eens over kunnen doen. Dat is ook niet erg. Ik heb zin om samen met deze ploeg te gaan bouwen aan de toekomst. Uiteraard wil ik ook in 2025 mooie uitslagen maken en ga ik daar alles voor doen. Maar garanties krijg je alleen op een stofzuiger, en zelfs dat maar 2 jaar.’
Hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Lucas: ‘Met heel veel vreugde en dankbaarheid. Ik heb genoten en de duiven hebben echt heel erg hun best voor me gedaan.’
Wat doe je anders dan een ander? Lucas: ‘Dat weet ik niet. Ik probeer de verzorging met aandacht en consequent te doen. Ik houd het simpel: Zo kan ik hopelijk weinig fouten maken. Ik doe het met heel veel plezier; geen dag ga ik met tegenzin het hok in. Ik hoop de komende jaren door de duiven veel te spelen een mooie eigen stam op te kunnen bouwen.’
Wat zijn de mooiste zaken die je het afgelopen seizoen hebt bereikt? Lucas: ‘De 1e nationaal St. Vincent in sector 2 was toch wel de meest bijzondere. Zo onverwacht en in het holst van de nacht. Los van de resultaten op eigen hok, ben ik ook trots op onze vereniging. Ik vind het bijzonder om zo’n warm welkom te hebben gehad en ben vereerd om als voorzitter te zijn gekozen. Naast de mannen van wie ik mijn duiven heb gehad (jongen en eieren), ben ik Bob Jansen en Rik Ros dankbaar voor al hun adviezen. Ik vind het erg leuk om samen met Bob onze jongen af te richten. Hopelijk doen we dat nog vele jaren.

…wordt vervolgd …