Een natte zaterdag en een natte zondagavond en maandag, dat was het weekend van Narbonne. Daar tussenin klaarde het zaterdagavond op tot het eind van de zondagmiddag. Genoeg tijd voor de meeste duiven van Narbonne om thuis te komen. De duiven werden op zaterdagochtend om 8 uur gelost. In Frankrijk hadden ze prima weer, al was de wind niet bepaald mee en krachtig uit het Westen tot Noordwesten. Schuin tegen vanuit Narbonne gezien. In Zuid Nederland vielen zaterdagavond iets meer dan 20 duiven. Toen de neutralisatietijd inging was de eerste duif van Wijnands en zn uit Maastricht de duif met de hoogste snelheid, 1.104 mpm. De kans dat deze duif de snelste zou blijven was niet groot, want de wind was inmiddels gedraaid richting het zuiden. De eerste twee duiven die sneller waren dan die van Wijnands en zn kwamen uit één inkorfcentrum, namelijk ingemand in Soest. Deze duiven waren van Ton Maassen uit Amersfoort en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal. Uiteindelijk waren deze duiven 2e en 3e nationaal. De uiteindelijke winnaar kwam uit Hoogkarspel en staat op naam van Levi van der Weijden. Mooie series zijn te noteren van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen met 7 prijzen van de 13 gezette duiven, waarvan 3 duiven in de kop van de uitslag, namelijk 3, 19 en 39. Frederik Leliaert uit Aardenburg (winnaar van St. Vincent ZLU) had 6 prijzen van de 11 Narbonne-duiven, beginnend met de prijzen 17 en 75. Habets uit Heerlen had van zijn 5 duiven 80% prijs. Hij begon met de plaatsen 19 en 83. Post uit Naaldwijk had 2/3e in de prijzen van zijn 9 ingezette duiven. Hij begon met de prijzen 28 en 85. Rob Timmermans uit Schellingwoude had 9 prijzen van zijn 16 ingemande duiven. Hij begon met de plaatsen 74, 89 en 118. Tot slot maakte Jelle Jellema weer een mooie serie met 18 prijzen van de 31 gezette duiven. Hij begon met de nationale prijzen: 62, 93, 127, 165 en 196.

De winnende liefhebber(s)
De winnende liefhebber is het jeugdlid Levi van der Weijden. Dit 10-jarig talent in onze sport wint nationaal Narbonne. Levi doet veel aan de duiven en heeft het ‘in zijn vingers,’ maar kan zo’n grote kolonie niet in zijn eentje verzorgen. Achter de naam Levi van der Weijden zitten meerdere liefhebbers. Het begon allemaal met Ewout en Jaap van der Weijden uit Hoogkarspel. Die vroeger onder de naam E & J. Van der Weijden, Hoorn, speelde. In 2011 werden de duiven totaal verkocht. Na de verhuizing en herstart wordt er gespeeld onder de naam Levi van der Weijden, Hoogkarspel. Omdat Ewout’ s zoon Levi fervent duivenliefhebber bleek werd besloten onder zijn naam verder te gaan op het nieuwe adres. In 2008 werden op het nieuwe adres reeds 2 hokken neergezet. In 2010 werden hierop de 2 vluchten Pau en Bergerac gespeeld en in 2011 Barcelona. In 2010 werden de zolderhokken gebouwd en in 2012 volgde 4 vluchten: Pau, Bordeaux, Barcelona en Narbonne, In 2013 5 vluchten en sinds vorig jaar wordt het hele ZLU programma afgewerkt.
Ewout is hoofd P&O in de Amsterdamse horeca en vader Jaap is werkzaam als calculator en verantwoordelijk voor de acquisitie in het Hoornse bouwbedrijf van zoon Paul.
De duivensport begon allemaal met een zwervend duifje… Op 16 jarige leeftijd vond Ewout tijdens het lopen van zijn krantenwijk een verzwakt duifje en nam deze mee naar huis. Een hokje werd gebouwd en ook vader Jaap raakte besmet. Eerst werd alles gespeeld maar de liefde ging al snel uit naar de dagfond. Toen in 1999 in de regio West Friesland het kampioenschap werd gewonnen nam de frustratie dat vroege klasseringen provinciaal meestal niet mogelijk waren in ons gebied langzaam steeds meer toe. Dit was de reden dat er in 2004 werd overgeschakeld naar de grote fond. Direct waren de successen daar met als klap op de vuurpijl een provinciale overwinning vanuit Bergerac goed voor een 8e Nationaal tegen 12.124 duiven.

De stam duiven
De eerste fondduiven kwamen van M.A. Krancher & zoon uit Wormerveer en Kees Droog uit Andijk. Krancher en Zoon wonnen met hun rechtstreekse Theelen duiven de Marathon Noord-titel en Kees Droog was in West Friesland met zijn Muller duiven de te kloppen man van dat moment en anno 2015 weer met o.a. zijn nationale overwinning van Barcelona.
Later kwamen de duiven van Nico Volkens uit Bergen, Sam de Jong uit Heemskerk (duiven Hoogkamer/Oostenrijk) en Martin Vinkenborg uit Volendam (Cramers/Theelen/van der Wegen). In 2010 kwamen er 12 duiven van Peet Solleveld uit Maasdijk uit zijn besten waarmee vanaf vorig jaar wordt gekweekt en in 2012 duiven van Cees van der Laan uit Castricum (C. de Jong/Van der Wegen) en Dirk Pals uit Bovenkerk (Sam de Jong, van der Wegen en Theelen) om het vlieghok te versterken. Op Barcelona 2015 kwamen de 1e, 2e, en 4e duif rechtstreeks uit Bovenkerk en op Internationaal St.Vincent kwam de eerst aankomende duif rechtstreeks uit Castricum van Cees van der Laan. Op dit moment is de ‘rode draad’ van de stam van de Van der Weijdens de duiven van  Volkens en Sam de Jong. Deze duiven zijn jaren lang uitgeselecteerd op de langste afstanden door voornoemde Noord Hollandse grootmeesters. Zelf spreekt Ewout liever over ‘Het Noord Hollandse fondsoort,’ zoals we dat inmiddels wel kunnen noemen.

Interieur jaarlingen oostzijdeedited

De hokken
Op de oostkant staan twee hokken van 5 meter. Een hok waar de Barcelona ploeg huist en in het andere hok een ploeg jongen en jaarlingen die uiteindelijk doorschuiven naar de Barcelona-ploeg. Op de westkant 10 meter zolderhok verdeeld over 4 afdelingen met ieder 16 bakken. Hierop huizen de overjarige duiven welke zijn bestemd voor de overige ZLU vluchten. Daaronder 14 meter ren van 125 cm diep. Hierin huizen de jaarlingen en jonge duiven die na hun opleiding weer doorschuiven naar de bovenhokken. Aan de oostkant van de zolderhokken wonen de kwekers. Hier zijn 40 kweekbakken waarvan er ongeveer 30 bezet zijn.

Vader Lady Impossibleedited

Vader 1e Internationaal Narbonne 2015

De winnende duif

De winnende duivin was niet alleen de snelste van de Fondunie 2000 en nationaal in de ZLU, maar won ze de 1e prijs Internationaal Narbonne 2015 tegen 19.182 duiven op een afstand van 1075 km. Geweldig, toch !!! De winnende duif heeft als vader een rechtstreekse duif van Gerrit Veerman. Het is een duif uit het inmiddels fameuze “Betuwe Koppel” van Gerrit. Dit koppel heeft de man uit Volendam samengesteld uit duiven van J. Peters-Bemmel. Duiven uit dit koppel drukken de laatste jaren regelmatig een stempel op de Noord-Hollandse en daarmee ook de nationale concoursen. Met name de Gebr. Jacobs uit Nes a/d Amstel, Rob Timmermans uit Schellingwoude, Verweij-de Haan uit Mijdrecht en de Gebr. Hendriks uit Zuiderwoude zijn zeer succesvol met nazaten uit dit koppel. De moeder is een duif rechtstreeks van Nico Volkens en is ingeteeld naar het nog langer beroemde “Bonte Koppel.”

De winnares in schapjeedited

… wordt vervolgd …