Zaterdagmiddag om half 3 gingen de duiven van de afdelingen 9 tot en 11 op weg naar Nederland, op weg naar hun thuisbasis. De wind varieerde van West tot Zuidwest. Onderweg bleef het niet droog, maar daar kan een marathonduif prima tegen. Nachtelijke aankomsten lagen in de verwachtingen. Rond half vijf in de vroege ochtend viel de eerste duif van afdeling 10 in Drieborg, een plaatsje in Noordoost Groningen. Het is was bij de 67-jarige Luit Stel. Deze fondliefhebber had 27 duiven en maakte de uitslag van zijn leven. Even over half 5 pakte hij zijn eerste duif, ‘de 003’ van 2013. Een uur later pakte hij zijn tweede duif, ‘de 368’  van 2013. Goed voor de 3e prijs in het afdelingsconcours. De derde en de vierde duif pakte Luit om 6:28 uur en 6:36 uur. Dit was goed voor de 9e en de 10e prijs in het hele afdelingsconcours. Een geweldig resultaat !!! Nummer twee van de afdeling was Van Slooten uit Groningen. Postma uit Eenrum was vierde van afdeling 10 en Jan Broersma uit Roodeschool was de nummer vijf. Jan had tien duiven mee en 6 duiven hadden prijs. In de kop van de uitslag viel verder Echten uit Zuidwolde op met 8 prijzen van de 10 gezette duiven.

De liefhebber
Luit Stel uit Drieborg is van beroep Veekoopman. Hij is voorzitter van zijn club en heeft 55 jaar duiven en waant zichzelf nog steeds een krabber. Hij begon met slachtduiven, die hij van zijn vader kreeg. Hij speelt dagfond met 20 duiven en overnacht met 60 duiven. De afkomst van de duiven maakt hem niet zo veel uit, als ze maar vroege prijzen kunnen verdienen. De marathonduiven komen dan ook niet bij de bekende namen, maar bij toppers uit de regio: Bob Visser, Bruinenberg Poppen, Arends en  H.K. Postma. Goede liefhebbers, maar landelijk nauwelijks bekend. Wat maakt het uit, als de duiven maar goed zijn. De mooiste duif is voor hem dan ook de duif die de meeste vroege prijzen verdiend. Hij wilde als duivenliefhebber ooit een 1e prijs van de sector winnen. Al was het geen officiële sectorvlucht, de snelste was hij wel op Limoges. Dus dat lijkt nu gelukt, maar één overwinning smaakt naar meer.

Luit Stel en Cor (hokverzorger, rechts)

De verzorging en training naar de vluchten toe
Sinds vorig jaar heeft Luit een hokverzorger Cor. Hij brengt regelmaat in het verzorgen en verzorgt de duiven op de juiste manier. De kwaliteit van de duiven komt nu veel meer tot hun recht. De duiven worden regelmatig gecontroleerd op ziektes, als het dan nodig is, krijgen ze medicatie. In het voorjaar krijgen ze standaard een geelkuur. Voor de vluchten worden de duiven opgeleerd en krijgen ze de kortere vluchten, zodat ze genoeg trainingskilometers hebben voor het zware werk. De duiven worden op weduwschap gespeeld.

De winnende duif en de overige Top 10-duiven

1e Duif 13-003

De eerste duif van de man uit Noordoost Groningen was ‘de 003’ van 2013. Zij werd geklokt om 4:35 uur en maakte een snelheid van boven de 2.000 mpm. Zij stamt af van het Soort Bruinenberg Poppen met Bob Visser. Ze won in het verleden een 5e van Bergerac in het NIC en een 15e van Sens.

De tweede duif kwam precies een uur later op 5:35 uur en won de 3e prijs in Afdeling 10. Het is ‘de 368’ van 2013 en stamt af van de liefhebbers Bob Visser en HK Postma. Vorig jaar won ze de 3e prijs van Bergerac in het NIC.
‘De 327’ van 2013 was de derde duif en werd geklokt om 6:28 uur. Goed voor de 9e prijs in het Afdeling 10-concours. Zij stamt af van Bob Visser met Bruinenberg Poppen. Ze miste vorig net van Bergerac.

4e Duif

De duif die de 10e prijs in Afdeling 10 won was ‘de 288’ van 2013. Haar ouders komen beiden van Arends uit Oude Pekela, ook zij won een vroege prijs op Bergerac vorig jaar, namelijk de 6e prijs.

Tot Slot
Het was een prachtvlucht voor Luit Stel en zijn hokverzorger Cor. Luit vertelde mij: ‘Zo’n uitslag komt door goede verzorging van de duiven door Cor. Goede duiven had ik altijd al wel, maar het mankeerde aan de verzorging. Sinds vorig jaar heb ik een verzorger voor mijn duiven, die alles doet wat ik graag zie wat er met de duiven moet gebeuren. Deze overwinning is ook een overwinning voor Cor.’ Ik kan niet mooier afsluiten … mannen nogmaals gefeliciteerd !!!

jaco-handtekening