Er zijn weinig liefhebbers waar iedereen die hem of haar kent respect voor heeft. Waar unaniem van wordt gezegd: Dat is een topliefhebber. Het mooie is … zonder ook maar één voorbehoud. Ik ken er niet veel … als ik er even over nadenk, ken ik er eigenlijk maar één: Koos Steenbeek uit De Bilt. Programmaspelers, marathonduivenliefhebbers … iedere duivenliefhebber weet wat deze liefhebber heeft gepresteerd. Iedereen weet ook als er geen gekke dingen gebeuren met zijn gezondheid of de gezondheid van zijn duiven: Hij pakt wel weer zijn kopprijzen. Daarbij is Koos een bescheiden man met nuchtere humor. Hij was Generaal Kampioen van de hele afdeling 7. Won tweemaal nationaal Cahors en vele andere kopprijzen. Hij had in Leo de beste overnachtduif van Nederland. Vorig seizoen, in 2017, werd hij Algemeen Kampioen van Alle Marathonvluchten van de sterke Fondclub Utrecht en Omstreken. Koos haalt de laatste jaren elke jaar gigantisch uit. Dit allemaal op een kleine accommodatie in een kleine achtertuin. Petje af !!! Vorige week ging het verhaal onder andere over de start als duivenmelker en zijn hok. In dit deel gaat het onder andere over de huidige stam en zijn beste duiven.

Stamopbouw
De basis van de huidige stam van Koos en Boyd zijn de duiven van First Price Pigeons. Hun topkoppel komt van dit kweekcentrum. Dit koppel bestaat uit een zoon van de ‘Donkere Barcelona’ met een dochter ‘Raket’. Verder hebben deze liefhebbers uit De Bilt succes met duiven uit de lijn van ‘de Brive’, maar ook van ‘De Jan’ van Arjan Beens beiden via First Price Pigeons. Daarnaast hebben de heren Steenbeek veel succes met een Zoon van de bekende ‘Carteus Giant’ van Gerrit & Jaco van Nieuwamerongen. Uit de dochter van Milos (afkomstig van de comb. Verweij-de Haan) kweekten Koos en Boys de 10e nationaal Bergerac. Bij de kweek wordt er veel gekruist. Zeker als er vliegduiven worden gekweekt. Om het kweekhok aan te vullen worden de beste duiven ingeteeld om die vervolgens weer te kruisen.

Het seizoen
Koos heeft geen snelheidsduiven meer. In totaal zitten er 60 vliegduiven. 40 tot 50% zijn jaarlingen. Op 3 maart is er gekoppeld. Dit was met volle maan. Koos: ‘Ik houd er rekening mee als de andere omstandigheden ook goed zijn, anders niet. Ze zeggen dat je dan minder verliezen hebt. Baat het niet, schaadt het niet.’ De duiven brengen allemaal 2 jongen groot. De reden hiervan is metname de bonnen. Koos: ‘Het liefst zou ik alleen de jaarlingen jongen groot laten brengen. De oude zouden dan op hun eerste nestje jongen op de eerste marathonvlucht gespeeld kunnen worden.’ De oude duiven worden zoals u begrijpt op nest gespeeld. De meeste jaarlingen worden dit jaar op weduwschap gespeeld. Onze topper uit de Bilt: ‘Dit is uit nood geboren, omdat ik doffers teveel heb. Liefst speel ik alleen nestspel.’ De weduwnaars zitten vanaf half mei op weduwschap. Ze worden bijna vanaf het begin ingespeeld. Dit jaar is Koos de derde vlucht begonnen. Ze gaan mee met de afdeling op zaterdag of zondag. Ook wordt er weleens in Hank ingemand. Deze diversiteit houdt verband met de neststanden. Op welke standen worden de duiven ingemand op een marathonvlucht? Koos: ‘Standen zijn niet zo belangrijk. Ik heb voorkeur voor de periode van 10 dagen broeden tot 4-5 jongen.’
De duiven krijgen bij de familie Steenbeek Matador voer. In het voorseizoen is dat de Start-mengeling. Als het seizoen begint komt daar Premium Fond voor in de plaats. Met de marathonvlucht wordt deze mengeling aangevuld met de Energy-mengeling. Naast het voer krijgen de duiven pinda’s, TOVO, snoepzaad, P40 en hennep. Koos geeft natuurproducten van Bonypharma, zoals SGR en Bronchicorn. Drie weken voor de eerste marathonvlucht worden de duiven gecontroleerd door een dierenarts en ook nog als Koos het tussendoor niet vertrouwt.

2017 in vogelvlucht en plan voor 2018
De vluchten waar Koos het meest tevreden over was in 2017 waren St. Vincent, Barcelona en Bergerac. Op St. Vincent had hij samen met Boyd 6 duiven mee en 4 prijzen. ‘De 315’ van 2013 won de 18e nationaal tegen 3.093 duiven. Het jaar ervoor won dezelfde duivin de 6e nationaal tegen 3.273 duiven. Ze wordt ‘Miss Puck’ genoemd. Op Barcelona wonnen de mannen 2 prijzen met 2 duiven mee. De eerste pakte nationaal de 135e prijs tegen ruim 4.500 duiven.

Op Bergerac hadden Koos en Boyd wederom 6 duiven mee en 4 duiven hadden prijs. Twee duiven waren goed op tijd thuis. Koos: ‘Op Bergerac kwam ‘De Vale’ in het schemer aan. Maar hij viel mis en ging op het dak van het huis zitten. Hij durfde en wilde niet naar beneden komen. Het werd ook steeds donkerder. Uiteindelijk kwam hij in de ochtend naar binnen … toen het weer licht werd. De tweede kwam diezelfde avond om 23.53 uur en die viel in het donker op de kliko. Gelukkig kwam zij wel naar binnen. Ze won de 10e nationaal. Ik had 6 duiven mee en twee laatjes van 2016. Juist die kwamen als eersten. Jaco, neem van mij aan. Ik heb alles gedaan om die ‘Vale’ binnen te krijgen.’ ‘De Vale’ speelde uiteindelijk de 74e nationaal tegen 6.219 duiven. In 2017 hadden Koos en Boyd twee duifkampioenen in de Fondclub Utrecht en Omstreken. Zowel op de Ochtendlossing als op de Middaglossing. Op de laatste discipline was Miss Puck (18e en 6e nationaal St. Vincent) de beste en op de ochtendlossing ‘de 330’ van 2013.
Het plan voor 2018 is om alle Marathon Noord-vluchten mee te doen. ‘Eigenlijk is de rest teveel’, vindt Koos, ‘Ik begin er wel aan en zie wel hoe het verloopt. De eerste marathonvlucht Perigueux gaan metname de Barcelona-duiven mee. Een stel jaarlingen gaan naar Agen ZLU. De Sint Vincent-topper (Miss Puck) moet weer schitteren op St. Vincent als het even kan.’ Koos’ systeem is al jaren hetzelfde en dat werkt. Ervaren duiven naar de grotere vluchten en de jaarlingen inpassen op de korte marathonvluchten.

Miss Puck wil niet op de film … Wie is die vent!?!?

De beste duiven
De duifkampioen van de middaglossing is ‘de 315’ van 2013, Miss Puck (klik op link voor filmpje). Zij is een laat jong van 2013. In 2014 heeft ze een paar inspeelvluchten gehad. Niet verder dan 300 km. In 2015 belandde ze in het kweekhok. Uiteindelijk is ze dat jaar toch nog een paar vluchten gespeeld. En toen 2016 en 2017. Gelijk de 6e nationaal St. Vincent. Ze was bijna Nationaal Duifkampioen Middaglossing. Op Bergerac kwam ze aardig gewond terug en won ze toch nog een middenmootprijs. Ze werd toen 6e nationaal duifkampioen. In 2017 won ze o.a. de 18e nationaal St. Vincent. Ze werd hiermee duifkampioen van de fondclub. Ze komt uit een dochter van het basiskoppel, die zelf de 3e en 4e nationaal St. Vincent won. Haar vader is de Zoon van de Carteus Giant van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal. Hij is de vader van 4 teletekstduiven, waaronder de 3e nationaal Narbonne 2015 van de mannen uit Veenendaal.

De duifkampioen van de ochtendlossing is ‘de 330’ van 2013. Zij komt uit het basiskoppel Zoon Donkere Barcelona met Dochter Raket (beide duiven via First Price Pigeons). Zij is een volle zus van de moeder van Miss Puck, Boyd en de winnares van de 4e nationaal Orange.
Andere toppers zijn: ‘De 131’, Koos’ eerste duif van Agen. Dit is een rode Doffer, gekweekt door Rinus Hendriks uit Nunspeet. In deze duif zit het soort van ‘De Jan’ (Arjan Beens) en het Fenomeen (Gebr. Helsdingen). Op  Barcelona pakte Koos ‘de 282’,  deze duif kwam uit het basiskoppel. Helaas is Koos deze duif verspeeld op Perpignan. ‘De Vale’ van Bergerac komt uit Zoon ‘Jan’ (via First Price Pigeons) en de moeder komt uit het basiskoppel. De 10e nationaal Bergerac komt uit dochter ‘Milos’ van Verweij-de Haan met een doffer uit de twee nationale winnaars van Cahors. (zie hoofdfoto)

Beleving
Koos ziet duivensport als ontspanning en hobby. Koos: ‘Er zijn ook mindere dingen. Randzaken vind ik bijvoorbeeld heel vervelend. Ik ben fanatiek genoeg om bij de beste te horen. Ik geniet van elk onderdeel van de sport. Zo kan ik ook genieten van trainingsvluchten: hoe ze aankomen en hoe fit ze zijn. Ik wil elke duif thuis zien komen. Ik ben vorig jaar met de programmavluchten gestopt. Soms baal wel (tegen beter weten in) dat er niet meer bijzit.’ Koos doet alles zelf. Koos: ‘Monique helpt als het nodig is.’ In de sport heeft hij met verschillende liefhebbers een goede band, zoals met de familie Vromans uit Udenhout. Je kan dat een goede vriendschap noemen. Ron van Miltenburg is een clubgenoot waar Koos goed mee door één deur kan. Koos: ‘Ik ga alle goede relaties maar niet noemen anders vergeet ik er misschien één.’ Als je bij de top wilt horen moet je er wel wat voor doen. Onze kampioen: ‘Als je wilt presteren … er komt niets vanzelf. Allerbelangrijkste is goede duiven. En die zijn er niet veel. Ene week kan het alles zijn en de volgende vlucht kun je ze kwijt zijn. Leuke is de marathonduivenliefhebbers willen elkaar sneller helpen met ruilen e.d.’ Wat kan er beter in de sport, Koos? De man die twee keer nationaal Cahors won: ‘Beter? Om eerlijk te zeggen: Probeer het voor iedereen zo eerlijk mogelijk te maken. Dat is moeilijk, straftijd geven kan ook niet. Niet veel duiven vliegen in de nacht door. Het is niet erg dat de ene week de één wat gunstiger zit en de andere week de ander. Accepteer dat gewoon!’

Tot Slot
In deze reportage heeft u wel een indruk van de kampioen Koos Steenbeek kunnen krijgen. Naast de mooie kampioenschappen in de Fondclub was Koos ook aangewezen kampioen Marathonvluchten van de Afdeling 7 Midden Nederland. Koos ik wil je bedanken voor de gezellige ochtend en de medewerking voor dit verslag. Verder wil ik je alle succes en geluk wensen voor het huidige seizoen. Tot de volgende keer !!!