Het is een jaarlijkse traditie aan het worden: De aftrap van het marathonseizoen in Midden, Oost en Noord Nederland is Limoges, twee weekenden voor de Koninginnevlucht vanuit St. Vincent. Een vlucht wat een mooie opmaat kan zijn voor de rest van het marathonseizoen mits de omstandigheden zo zijn als afgelopen weekend … kopwind en een lekkere temperatuur. Onder deze omstandigheden krijg je goede eerlijke winnaars. Liefhebbers met duiven die klasse in zich hebben en de juiste vorm te pakken hebben. De winnaar in Friesland is voor Het Marathonduivenjournaal geen onbekende. Hij won in het verleden nationaal Orange bij de Noordelijke Unie en schreef weleens een column voor onze site. Hij verhuisde in de tussentijd naar Sexbierum en begon daar een zorgboerderij. Dit is zijn eerste grote succes op het nieuwe stekkie en een mooie ook. Limoges heeft voor Friesland een goede winnaar opgeleverd en tevens een hele sympathieke …… Klaas Buwalda!
De winnende liefhebber
De winnende liefhebber is de 36-jarige Klaas Buwalda uit Sexbierum. Sinds enkele jaren is hij zorgondernemer van een Thomashuis. Thomashuis is een Nederlands netwerk van kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Een prachtig initiatief wat ruim 20 jaar terug is opgericht door Hans van Putten, die zelf een zoon had met een verstandelijke beperking, Thomas, die in 2006 overleed. Uit onvrede met het aanbod van onderkomens voor verstandelijk gehandicapte personen in zorginstellingen, bedacht Hans van Putten het concept Thomashuizen.
Klaas won de 1e NPO Limoges van de afdeling 11 Friesland 2000 en was in totaal 3e tegen 6.700 duiven in de hele Noordelijke Unie (Afdelingen 7 t/m 11).
Klaas is in de duivensport terecht gekomen via zijn vader. Klaas: ‘We hadden altijd al duiven thuis en zo ben ik er ingegroeid. Ik was als kleine jongen al in het duivenhok en ook mijn broertje Willem heeft duiven. Ik ben ooit begonnen met duiven van Auke Rekker(Comb. Rekker/Westra). Dit waren soorten van Jan Ernest, Sjaak Buwalda en Evert Antonides. Inmiddels zijn daar duiven van Coen van Haarlem, Jan Grootoonk en natuurlijk Allard Dijkstra(Jellema) bijgekomen. Tevens ben ik vorig jaar bij Willem Mulderij en Daniël Kreileman geweest. Daar heb ik enkele, inmiddels jaarlingen, gehaald voor op het vlieghok. Er moet namelijk eerst gepresteerd worden. Ook heb ik van Wim de Jong en John Logeman een 15-tal jongen gekregen vorig jaar voor 0 euro!!! Ja dat kan nog. In 2020 had ik ook zes duiven van Wim en John en mijn 2e duif is er één van hun hok en vliegt de 15e NPO van Limoges.
Mijn accommodatie bestaat uit een hok van 16 meter hok met 5 afdelingen. Twee voor de jonge duiven en 3 afdelingen voor mijn nestduiven. Dit zijn jaarlingen en tweejarigen en vanaf volgend jaar ook 3-jarigen. Ik ben net verhuisd en ben nog in de opbouwende fase. Mijn oudste duiven zijn momenteel 2 jaar.’
Het seizoen
Klaas: ‘Dit jaar ben ik begonnen met 85 duiven. Mijn uiteindelijke doel is om ongeveer 100 tot 125 oude duiven te hebben en 75 jongen. Ik heb nog geen ervaren duiven i.v.m. verhuizing. Dus ben ik nog niet volledig op tal. Naast mijn vliegploeg heb ik twaalf koppels kwekers.
Mijn duiven mogen in maart een ronde jongen grootbrengen en daarna speel ik alleen nog op eieren. Ik het verleden speelde ik ook op jongen, maar ben sinds dit jaar weer terug gegaan naar mijn oude systeem en aan het eind van het seizoen kan ik daar pas iets zinnigs over zeggen. Ze zaten nu allemaal op 10-14 dagen broeden. ‘Assepoester’ had er nog een groot jong bij rond lopen die er eigenlijk al bij weg kon, maar heb dit jong pas dinsdag weggehaald.
De duiven hebben als voorbereiding elk weekend verschillende vitesse en midfondvluchten gehad, één maal Roye (ingekorfd in Wormerveer met afdeling 6) en één maal met de FFC mee naar Eysden. Het laatste weekend voor inkorving heb ik de duiven zelf nog twee maal weg gehad op 60 kilometer.
De duiven krijgen volle bak vanaf de eerste vitessevlucht. In het marathonseizoen de volgende mengelingen voorgeschoteld: Versele Laga (Champions plus en Energy plus), Beyers( Koopmans en Jellema mengeling) en Embregt/Theunis NPO mix (sinds dit seizoen). Daarnaast krijgen de duiven pinda’s en snoepvoer.
Over de medische begeleiding vertelt Klaas het volgende: ‘Ze gaan elke week met de vluchten mee en als ze op eieren zitten geef ik de duiven een geelkuur. Na de laatste inkorving voor de overnacht krijgen ze ook nog een geelpil en wat voor ornithose door het water. Ik doe dit voor alle zekerheid en probeer daarnaast zo weinig mogelijk te geven, maar ik wil wel alles voorkomen. In het voorseizoen krijgen ze dus een wormpil, spuitjes tegen paratyfus, paramyxo en pokken (1e jaar met kwastje) en wordt er gedruppeld tegen mijt en luis. Dit is om alles voor te zijn als het seizoen begint. Ik heb overigens het eieren systeem van Arjan Beens afgekeken en de medicatie in het voorseizoen van Jelle Jellema. Elke drie weken gaan we op controle naar Nanne Wolff en als er wat aan mankeert dan doe ik wat Nanne zegt. Houd je van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? De Friese winnaar van Limoges: ‘Liever natuurproducten zoals LTW van Gert Jan Beute, maar medicatie is naar mijn mening wel nodig. Ik doe wat de dierenarts zegt. Het product van Beute geef ik altijd twee weken een kuur voor aanvang van de eerste vlucht … op aanraden van Gert Jan Beute. Later krijgen ze dit twee maal per week door het water.’
… wordt vervolgd …
Recente reacties