Narbonne is een vlucht waar ik persoonlijk goede herinneringen aan heb. Dat kwam weer helemaal terug toen mijn duivenvriend Piet Westerlaken een tijdje als eerste en enige gemelde bij de Fondunie 2000 stond. Na een tijdje kwam de eerste duif van Kees Droog op de eerste plaats te staan. Zijn duif vloog 53 mpm sneller en had naast de overwinning in de Fondunie 2000 ook nog eens de 2e nationaal te pakken. De eerste van Piet won een mooie 6e nationaal en de 2e prijs in de Fondunie 2000. Genoeg redenen om uiterst tevreden te zijn voor hem. En Kees kan genieten van een nieuwe parel aan zijn ketting van mooie prijzen op de ZLU-vluchten!

Narbonne Fondunie 2000
De duiven werden vrijdagochtend in Narbonne, een mooie stad grenzend aan een natuurpark en nabij de Middellandse Zee, om kwart over 7 gelost. Het werd in de loop van de dag warm en dat drukte de snelheid van de duiven. Slechts enkele duiven kwamen boven de 1.000 mpm uit in het internationale concours. In Nederland ging de overwinning naar Kloosterzande, naar Wim Kooreman. Hij was de enige die in de avond een duif door kon krijgen. Kees Droog was de winnaar van de Fondunie 2000. Hij klokte zijn winnende duif op zaterdagochtend om 9.05 uur op een afstand van 1.080 km. De winnende snelheid binnen de Fondunie kwam hiermee op 969 mpm. Nummer twee van Piet Westerlaken uit Veenendaal maakte 916 mpm. Ysbrand Kaptein (Keizer Kampioen van 2017) uit Akersloot was de knappe winnaar van het brons. Zijn duif kwam 79 mpm tekort voor de overwinning. De Top 10:
1. Kees Droog, Andijk
2. Piet Westerlaken, Veenendaal
3. Ysbrand Kaptein, Akersloot
4. Fred Kramer, Wormer
5. Kees Droog, Andijk
6. Koos en Boyd Steenbeek, De Bilt
7. Gerard Schalkwijk, Lopik
8. Fred Kramer, Wormer
9. Herman Koopman, Almere
10. Murk en zn, IJsselstein
Piet Westerlaken had 4 duiven mee en 4 prijzen. Zijn tweede duif stond op de 15e plaats.

De winnende liefhebber
De winnaar van Narbonne van de Fondunie 2000 is de inmiddels 55-jarige Kees Droog uit Andijk. Een dorp in West-Friesland aan het IJsselmeer waar veel kassen voor bloemen zijn te vinden. Kees zelf is eigenaar van een tulpenkwekerij.
Kees’ eerste contact met de duivensport was via de vader van een vriend. Van hem kreeg hij ook zijn eerste duiven. Vrij snel daarna kwamen er duiven uit Utrecht bij van tante Jans de Liefde. De eerste marathonduiven kwamen van Dr. Venema uit Putten en van plaatsgenoot Nieuwenhuis. Hiermee is de start gemaakt van zijn duivenstam. Inmiddels bestaat zijn stam uit duiven van: Cees van der Laan, Cor Schermer, Fré de Boer, Jelle Jellema, Bennie Homma en als basis zijn eigen Dax-lijn (2e nationaal Dax). In de tuin van de familie Droog staat zo’n 27 meter duivenhok. Die zijn in afdelingen verdeeld van 1,80 meter. Hierin zitten 12 broedhokken of 36 schapjes. Naast deze hokken heeft Kees 8 meter ren voor de jongen en voor wat vastzitters.
Kees kennen we de laatste jaren van zijn nationale overwinningen op Barcelona en Pau en diverse kopprijzen op deze en andere ZLU-vluchten. Hier komt sinds vorig weekend de 2e nationaal Narbonne bij en de overwinning bij de Fondunie 2000.

De winnende duif
Kees pakt op Narbonne een twee-jarige nestdoffer, het is een kras. Deze doffer is ingemand op 7 dagen jongen. Het is een zoon van de moeder van de Gouden 10 van Fré de Boer met ‘de Oude Steek’, een duif van Jac. Steketee. Dit hele ouderlijk koppel van de Narbonne-winnaar is een koppel van Fré de Boer. Op Agen ZLU was deze doffer de derde duif van Kees.

Het seizoen
Kees start het seizoen met 70 vliegkoppels (inclusief jaarlingen). Daarnaast heeft hij ongeveer 20 kweekkoppels. Kees: ‘Echte kwekers, zoals de Dax-doffer, heb ik op het moment niet. Gelukkig wel wat koppels waar af en toe een goede duif uit komt. Omdat ik een goede stam heb opgebouwd de laatste jaren, zit er genoeg kwaliteit achter, zodat er met regelmaat deze goede duiven uit komen rollen.’
Half maart zijn de vliegduiven gekoppeld. De meeste koppels (zoals ook die van de winnaar) brengen twee jongen groot. De duiven worden in het begin van het seizoen goed opgeleid. Kees heeft verschillende mogelijkheden om de duiven op te leren … daar maakt hij dankbaar gebruik van. Hij kan dan zijn nestduiven in verschillende ploegen indelen en verdelen.
De duiven krijgen voer van Mariman, de Varia-mix. Naast het gewone voer krijgen de duiven snoepzaad en TOVO. Wat doet je aan medische begeleiding? Kees: ‘Mijn duiven worden regelmatig gecontroleerd door Nanne Wolff en heel af en toe door Hans van der Sluis. Ik verstrek op advies wat er eventueel wordt voorgeschreven. Overigens geef ik bij 10 dagen broeden in maart blind een geelkuur.’

De Beleving
Hoe beleeft je de duivensport? Onze topper: ‘Moeilijke vraag … Ik hoop langzamer hand weer wat op te krabbelen uit de donkerste periode van mijn (ons) leven in de duivensport. De zin voor mij is al twee seizoenen compleet verdwenen. Geen mens kan zich voorstellen hoe groot de impact is geweest tijdens de doping-zaak, waar ik gelukkig van ben vrijgesproken. Heel fijn vind ik het dat veel liefhebbers ons hebben gesteund. Heel naar vind ik het dat ik door sommigen ben verkettert en verguisd zonder dat men wist waar ze het over hadden. Moeilijk vind ik het dat ik sommige van deze mensen nog wekelijks tegen kom. Jammer vind ik het dat ze me de hand niet reiken en zeggen dat ze het fout hadden. Dan was het voor mij ook klaar. Op zich kan ik het nooit goed doen. Als ik vroeg zit of als ik laat zit, het zal altijd wel een reden hebben. Dit moet uit mijn systeem. Ik hoop voor mijn gezin en mezelf dat dit nog goed gaat komen … maar het is ontzettend moeilijk.’ Als schrijver en nauw betrokkene kan ik mij het bovenstaande volledig voorstellen. Er is een zaak tegen Kees aangespannen, die geen zaak was. Er was geen fatsoenlijke grond om deze zaak bij de tuchtcommissie neer te leggen. Gelukkig zag de beroepscommissie dat in! In die periode heb ik Kees en zeker ook zijn vrouw zien lijden, omdat ze het bovenstaande wisten. Gelukkig laten de duiven zien, dat ze uit het juiste hout gesneden en ik hoop voor Kees dat het volledig uit zijn systeem gaat.
‘De aankomst van een duif na een marathonvlucht vroeg of laat blijft het mooiste wat er is,’ besluit Kees zijn belevingsverhaal met positief deel van onze sport.

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? De Narbonne-winnaar van de Fondunie: ‘Geen spannend verhaal, maar nadat hij terugkwam van Agen, bleef hij broeden samen met zijn duivin. Een week voor inkorven heb ik er een jong onder geschoven. Dit heeft blijkbaar geleid tot wat extra motivatie. Wat leuk is om erbij te vertellen is, dat ik dat bij nog een koppel heb gedaan, die waren uren later thuis … Dus ja, zeg het maar!’
Kees, ik wil je nogmaals feliciteren met je overwinning op Narbonne bij de Fondunie 2000 en je 2e nationaal. Ik vind het geweldig dat je duiven keer op keer bewijzen het geweldig te doen en ik hoop dat je ‘de zaak’, die geen zaak was, achter kunt laten. De goede dingen eruit kan halen … zoals de steun die je van andere liefhebbers, vrienden en familie heb gehad … en de negativiteit laat bij de mensen die dat hebben geuit. Dat is namelijk hun verantwoording. Niet die van jou! Tot slot wil ik je alle succes wensen voor Perpignan!