In het eerste jaar dat ik stukjes mocht schrijven voor de Marathon Noord, won Kees Cluistra de 1e Nationaal St. Vincent van heel Nederland. Zijn ‘Karin’, de winnende duivin, was natuurlijk ook de snelste duif van de competitie van Marathon Noord, omdat zij als één van de twee eerst getekende de mand in ging. Bijna negen jaar later is er wederom wat te vieren voor Kees. Hij heeft de snelste duif van Afdeling 7 Midden Nederland van de openingsvlucht van het jaar vanuit Limoges. Zijn ‘772’ was de snelste van 1.567 duiven. Van het hele concours van de Noordelijke Unie was ze 3e en dat was tegen 6.807 duiven. Een mooie reden om weer eens een stukje te schrijven over de duivenbelevenissen van Kees Cluistra.

De winnende liefhebber
De winnaar van Limoges in Midden Nederland is de 64-jarige Kees Cluistra uit Nederhorst den Berg.
Vanaf zijn jeugd zit Kees ‘tussen de duiven’. Op 8 jarige leeftijd begon hij met sierduiven om op zijn 16e over te schakelen op postduiven. In de begintijd als ‘melker’ kocht hij van een andere liefhebber het hok en zijn 6 beste duiven. Eén duif van deze eerste duiven won op Roosendaal de 1e prijs met 5 minuten los. Vier weken later won ze weer de 1e prijs, maar nu met 12 minuten los en wel op St. Ghislain Hornu.
In 1982 werden de eerste stappen gezet richting de grote fond. Toen kocht Kees bij Paul van den Berg 3 jonge duifjes voor 100 gulden per stuk. Dat was in die jaren bijna een maandsalaris. Na een paar maanden zei Kees tegen Paul: ‘Deze zijn het niet’. Toen kreeg hij van Paul ‘de 126’ (van de soorten Aarden maal Brocatus). Deze doffer werd Kees’ stamvader. In die zelfde jaren kocht Kees een jong uit de autowinnaar van Pim van Rijn-Eagles (van het soort van Rein Kloek). Samen met ‘de 126’ was dat de basis van Kees’ duivenstam in die jaren. Uit deze lijn kwam onder mee een duivin die de 50e nationaal Bergerac van rond de 50.000 duiven. Het soort van ‘de 126’ en ‘dochter auto winnaar’ zit nog steeds verweven in de huidige stam duiven die Kees bezit.
In 2014 werd de eerste grote overwinning behaald. Kees won in zijn toenmalige woonplaats Polsbroek de 1e nationaal St. Vincent van heel Nederland met ‘Karin’ (vernoemd naar Kees’ dochter). Zij komt voor een deel uit de ‘oude lijnen’ van Paul van den Berg en Pim van Rijn-Eagles.
Vanaf 2020 woont Kees in Nederhorst den Berg. Hij werd in het eerste jaar al kampioen van het NIC.
Hij heeft daar 15 meter hok, waar 10 meter voor de oude vliegers zijn gereserveerd. Hij heeft ook nog 10 koppels kwekers. Dit jaar heeft hij geen jongen voor eigen gebruik gekweekt.
De huidige stam bestaat uit duiven van zijn oude stam (Aarden en Kloek). Dit wordt metname aangevuld met duiven die gekweekt zijn door zijn duivenvriend Richard Kniest. Hij heeft veel duiven van Jacco Schipperen. Ook heeft Richard duiven van (vaak via Jacco Schipperen): Wijnands, Cor en Louis de Heijde, Jan Polder, Verweij-de Haan, Jellema, Hamstra en zn en Johan Hamstra. Verder heeft Richard enkele nakomelingen van tophokken zoals Frans Bungeneers, Gerard Schalkwijk en Piet Heikamp. Richard kweekt normaal gesproken zo’n 60 jongen voor Kees. Kees: ‘Zelf heb ik dan een duif van Frank Zwiers, één van Ad Fortuin, één van Ares Louwe, Toon van Vliet, Piet van Straaten, Fred Stet en mijn eigen oude soort Aarden/Brocatus maal Rhijn Kloeck via Pim van Rijn Eagles. Hopelijk ben ik niemand vergeten.

De winnende duif
De eerste duif van Limoges van Afdeling 7 is een duivin van 2021, ‘de 772’. Deze duif heeft een Marathon Noord ring om. De ringenrace word in deze mooie competitie op Bergerac gevlogen met de jaarlingen. ‘De 772’ won voor Kees de 15e prijs op deze speciale vlucht en won €50,–. Ook op Ruffec won ze een prijs voor de helft van de prijzen. Zodoende was ze de beste jaarling van de NIC in Kortenhoef.
Op Limoges won ze de 1e prijs, nadat ze op 10-12 dagen broeden was ingemand.
‘De 772’ heeft een goede genetische achtergrond. Haar vader is ingeteeld naar ‘Le Bernard’ van Frank Zwiers. Deze doffer won de 1e nationaal St. Vincent 2016 tegen 13.000 duiven. Van moederskant komt ze uit het oude soort van Kees (ingeteeld naar de oude basis Aarden maal Rein Kloek). Deze duiven floreren regelmatig op vluchten met een ZW wind en regenbuien. Nu is er een nazaat die wint met kopwind en zware omstandigheden.

Het seizoen
Het seizoen is bij deze winnaar van Limoges gestart met 80 vliegduiven, waarvan zeker de helft jaarling. Ze zijn op weduwschap ingespeeld tot ongeveer vier weken geleden. Toen zijn ze pas gekoppeld voor de eerste marathonvluchten. De duiven hebben voldoende invliegkilometers gehad. Kees schat dat ze tussen de 1.500 en 2.000 km hebben gehad.
De duiven krijgen voer van De Patagoon. Kees heeft een eigen mengeling, Cluistra 4 in 1. Dat voer ik het hele jaar door. Deze mengeling krijgen ze ook in het voorseizoen met soms wat gerst of zuivering er doorheen. In het marathonduivenseizoen wordt er opgevoerd met Koopman All-In-One van Beyers tot 50% van het totale voer wat de duiven krijgen. Daarnaast krijgen de duiven snoepzaad, hennep, witzaad, TOVO en P40 extra.
Medisch gezien doet Kees niet te veel, maar wel dat wat hij denkt wat nodig is. Zo krijgen ze soms wat voor de koppen en bij thuiskomst zit er Turbo Desinfect van Travipharma in het water. Ook wordt er regelmatig van Vet Schröder Toliamin gegeven. Als de gezondheid van de duiven gecontroleerd wordt, gebeurt dat door Fred Stet. Dat is een paar keer per seizoen.

De Beleving
Kees zit al bijna 50 jaar in de duivensport en heeft al 56 jaar duiven. Hij vindt het een mooie hobby en geniet er zo veel mogelijk van. Hij krijgt eens per week hulp van Jacob Meijers met het schoonmaken en hij brengt de mest weg. Nu het mooi droog weer is, is dat niet nodig, omdat Kees dan de droge mest methode toepast. Het voeren van de duiven doet Kees ook eenvoudig. Hij geeft volle bak. Het voer zit in voersilootjes. Die staan van ’s ochtends tot in de avond tot de beschikking van de duiven.

Tot slot
De aankomsten vindt Kees het mooiste van onze hobby. Kees: ‘Afgelopen zaterdag heb ik hem niet gezien. Ik moest plassen en ik zie daarna op mijn telefoon dat ik een duif binnen heb. Jammer dat ik haar niet heb zijn vallen, maar gelukkig was ze er wel.’
Kees, ik wil je nogmaals feliciteren met deze mooie overwinning in onze afdeling 7. Ik hoop dat je nog volop mag genieten van de volgende vluchten en de rest van het nog lange seizoen!