Bij het kampioenschap van de Stichting Marathon Noord tellen de twee bovenste van de lijst. Voor het kampioenschap van de Ochtendlossing tellen Barcelona, Marseille en Perpignan. Jurrian van Amerongen had een bewezen duivin op kale jonkies zitten en op 8 oude pennen staan. Geen enkele duif stond er beter voor. Hij besloot alleen haar te spelen en de onervaren duiven naar Bergerac te doen. Het pakte geweldig uit. Zijn Perpignan-duivin speelde de 19e nationaal en de eerste van Marathon Noord. Op Bergerac pakte hij de 5e prijs in afdeling 7 en haalde hij 12 prijzen van de 22 Bergerac-duiven. De meeste duiven van die 22 waren jaarlingen. Dit maakt het verhaal nog knapper. In de Marathon Noord versloeg Jurrian op Perpignan Ton Willems uit Balgoy nipt. Ton maakte een geweldig seizoen door, met vooral een mooie uitslag op Barcelona. Nummer drie van de Marathon Noord op Perpignan was Levi van der Weijden uit Hoogkarspel, die de week ervoor nationaal Narbonne won. Een prachtig podium op Perpignan bij de Marathon Noord.

De winnende liefhebber en zijn duivenstam
Jurrian van Amerongen uit Bunnik is een vaste gast tussen de kampioenen in groot verband. In de afdeling, Fondunie 2000 en ook bij de ZLU staat hij regelmatig bij de kampioenen. Ook bij de Marathon Noord stond hij al eens op het erepodium. Een aantal jaren terug was hij 2e Kampioen Ochtendlossing. Jurrian heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. Deze stam werd aangevuld met wat goede kwekers zoals ‘Zoon Opa’ via Gilbert van den Berg uit Utrecht (soort van Harry Brakelé uit Maarssen) en een goede duivin van Jozef Poelstra uit Utrecht. Op dit moment wordt er nog geprobeerd wat duiven in te kruisen via Tom van der Kamp uit Wijk bij Duurstede (soort van Ko van Dommelen) en Martin Vinkenborg uit Volendam. De laatste aankopen komen via Louw van den Berg uit Urk. En ik zal er vast wat vergeten zijn, want als Jurrian ergens versterking denkt te kunnen halen, gaat deze dertiger dat proberen. In Maarssenbroek heeft Jurrian samen met Richard Kuijer tien kweekboxen waar goede kweekkoppels in huizen.

Duif Perpignanedited

De winnende duif
De winnende duif is gekweekt door duivenmaatje Jay Lissenberg uit Utrecht. De vader is een product van een samenkweek tussen een duif van Jurrian (won o.a. 6e nationaal Perpignan en werd twee keer in de nacht geklokt van deze vlucht) en de NPO-winnares van Perigueux van Jay. De moeder van deze Perpignan-duivin komt van Piet de Vogel. De vader is van de Gebr. Saya en kweekte al een goede Bordeaux-duif en de moeder is een dochter van de Vale Beer. Deze moeder kweekte al twee topvliegers voor de vlucht Bordeaux. Het Perpignan-duivinnetje won op Perpignan haar 4e prijs op de ZLU. Vorig jaar won ze als jaarling prijs op Agen (178e nationaal) en Perpignan (619e nationaal) en dit jaar won ze ook prijs op Agen (227e nationaal).

Vader Perpignan Duivin edited

Vader van de winnares van Perpignan

Het systeem in het kort

Jurrian speelt zijn vliegduiven, na het spenen van een rondje jongen of na het doodbroeden, in op weduwschap. Daarna worden ze per vlucht op een mooie stand gezet. Na thuiskomst wordt het nest niet verbroken, maar gaan ze verder met de neststand van inkorving. De duiven die per vlucht mooi zijn en goed zitten, worden op de volgende vlucht gespeeld. De jongen worden als het even kan goed ingespeeld op de jonge duivenvluchten, zodat ze wat ervaring meenemen als oude duif. Voor het seizoen worden de duiven geënt tegen paratyphus naast de verplichte paramixo-enting. Verder worden ze voor het fondseizoen gecontroleerd op het geel en ornithose. Als het nodig is, worden ze behandeld … anders niet. Na thuiskomst van een grote fondvlucht krijgen ze of 2 dagen een geelpil of 2 dagen een orini-pil.

Moeder Perpugnan-duivin edited

Moeder van de winnares van Perpignan

Tot Slot
Jurrian heeft de duiven bij zijn moeder achter het huis. Inmiddels heeft hij zelf het ouderlijk nest verlaten en woont hij samen met zijn vriendin even verderop in Bunnik. Jurrian kende een prachtig slot van het Marathonseizoen. Hij won de 5e Bergerac van afdeling 7 en won Perpignan bij de Marathon Noord en de 19enationaal met 1 duif mee. Een mooier slot kun je je zelf niet wensen. Jur, geniet er maar mooi een winterseizoen van na en nogmaals gefeliciteerd met deze mooie resultaten !!!

jaco-handtekening