Bij de Fondunie 2000 hanteren we de onderhandelde NFO 2018-regeling. Dit in tegenstelling tot de ZLU, die dit seizoen over is gegaan op de Internationale NT-regeling. Dit levert voor de Fondunie 2000 een andere winnaar op dan de eerste liefhebber van de Fondunie 2000-deelnemers op de ZLU-uitslag. Jurrian van Amerongen uit Bunnik is bij de grootste competitie van Noord Nederland van de Internationale vluchten de winnaar van de mooie marathonvlucht Narbonne. Deze topper presteert het met regelmaat om duiven net voor het ingaan van de NT te pakken en zelfs net na het ingaan van de NT is voor zijn duiven geen uitzondering geweest in het verleden. Een teken dat zijn duiven een ijzeren wil hebben om door te gaan … om zodoende zo snel mogelijk het thuishonk te halen. De overwinning op Narbonne binnen de Fondunie 2000 is voor onze goede vriend uit Bunnik een nieuwe parel op de duivenkoningskroon.

Korte toelichting
Allereerst de excuses van ons, bestuur Fondunie 2000, dat de meldlijst anders is als de uiteindelijke uitslag. Dit is voor ons een verbeterpunt voor het jaar 2020.
Voor het seizoen 2019 hebben wij besloten de NFO 2018-regeling te handhaven. De NFO 2018-regeling was voor het gros van de marathonduivenliefhebbers een goed compromis voor ‘het probleem’ wat de nachtelijke doorvliegers ons gaven. Namelijk doorvliegen terwijl de tijd stil staat. Het grote draagvlak voor deze NFO-regeling was voor het bestuur van de Fondunie 2000 de reden om deze regeling voor onze uitslagen te handhaven. De ZLU heeft hierin afgeweken. Zij zijn overgestapt op de Internationale NT-regeling.
De NFO 2018-regeling gaat in werking op Narbonne, omdat de winnaar van de vlucht zonder de NFO-regeling in de Neutralisatie Tijd (NT) heeft geklokt. Voor Narbonne zorgde dit voor een andere winnaar dan de eerste liefhebber op de ZLU-uitslag. Dit is dus Jurrian van Amerongen uit Bunnik.

Fondunie 2000
Maandagochtend om 7.15 uur werden de 940 duiven van de Fondunie 2000 gelost. Na drie dagen uitstel mochten de duiven eindelijk weer richting Noord Nederland vertrekken. De eerste duiven vielen al op de lossingsdag. De snelste was van Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Hij klokte om 22.33 uur op een afstand van 1.005 km. Het was al bijna donker. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.102 mpm. Nummer twee, Gerard Schalkwijk uit Lopik, was 7 mpm minder snel. Nummer drie was Jelle Jellema uit Nijverdal. Albert Poulisse uit Kerkdriel (4e) en Harry Hendriks uit Vinkeveen (5e) maken de top 5 compleet. Harry won vorige week nog Marseille bij de Fondunie 2000.
Harry Hendriks had 4 prijzen van de 6 ingemande duiven. Zijn tweede duif haalde prijs 30. Orly Pals uit Bovenkerk viel op met 3 duiven bij de eerste 20 (14 duiven mee, dus geen heel leger). IJsbrand Kaptein uit Akersloot had 8 prijzen van de 12 gezette duiven. Zijn eerste duiven zaten op de plaatsen 18, 50 en 51.

De winnende liefhebber
Jurrian van Amerongen uit Bunnik is een vaste gast tussen de kampioenen in groot verband. In de afdeling, Fondunie 2000 en ook bij de ZLU staat hij regelmatig bij de kampioenen. Vorig jaar won hij nationaal Pau. Ook bij de Marathon Noord stond hij al eens op het erepodium. Een aantal jaren terug was hij 2e Kampioen Ochtendlossing. Jurrian heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. Verder is Jurrian goed met duiven van Martin Vinkenborg uit Volendam, via Erwin van Wijk en Cees Galjé. Met Jay Lissenberg kweekt de liefhebber uit Bunnik regelmatig samen. Ook zijn er wat aankopen gedaan bij Louw van den Berg uit Tollebeek. Het kweekhok wat Louw samen heeft met Pieter Woord. En ik zal er vast wat vergeten zijn, want als Jurrian ergens versterking denkt te kunnen halen, gaat deze dertiger dat proberen. Met Richard Kuijer kweekt hij samen en gaan er duiven over en weer. Van zowel Richard als Jay heeft Jurrian goede duiven en zij van hem.
Jurrian is slager van beroep. Sinds begin dit jaar werkt Jurrian bij de Makro in Vianen. Jurrian heeft de duivenbacil overgenomen van zijn vader, waar de Pau-winnaar tot aan vaders overlijden mee heeft samen gevlogen.

De winnende duif
In het schemer (22.33 uur) werd de winnende lichtkras duivin bij Jurrian geklokt.
De winnende komt uit De Schone Blauwe (Soort Martin Vinkenborg via Erwin van Wijk en Huib Bransen). Uit hem komt bijvoorbeeld ook ‘De 257’ van 2010, die speelde de 34e FU2000 op Pau 2015. Deze doffer is weer de vader van ‘de 906’ van comb. Hartog uit Laren, die een 9e Marseille van de FU2000 speelt vorige week en de 73e nationaal. Een zusje, ‘de 874’  speelde bij mij de 34e Marseille in de FU2000 op Marseille en komt hiermee op 2 prijzen van de twee keer zetten.
Een ander kind uit de Schone Blauwe presteert ook goed bij Cor en Erwin van Wijk. Deze duif was mede verantwoordelijk voor het winnen van de Herman van de Velden trofee bij Marathon Noord.
De moeder komt van Borgmann-Groote. Deze duivin won de 2e nationaal op een loodzware Bergerac. Ze is uit het soort van Walpot.
De winnende duivin van Narbonne heeft verschillende ‘gewone’ prijzen gewonnen. Op een africhtingsvluchten van Hank was ze twee keer de eerste prijzen.

Het Seizoen
Jurrian heeft de duiven in januari gekoppeld. De eieren van de beste vliegers zijn overgelegd naar de kwekers. Na een weekje broeden, zijn de vliegers gescheiden. De duivinnen en jaarling-doffers kwamen in hokken waarvan de ramen werden afgeplakt, zodat het overdag schemerig in het hok was. Dit hield onze slager vol tot aan 21 juni.
Vanaf de eerste vlucht is er met de vliegers meegedaan. Ze zijn ingespeeld op weduwschap. De duiven hebben bijvoorbeeld ook nog de opleervluchten van Hank gehad.
Jurrian is druk met zijn werk. Hij heeft drie van de zeven ZLU-vluchten zelf thuis zien komen. Stefan Helsdingen heeft de andere vluchten voor hem geklokt. Hij heeft ook bijvoorbeeld Perpignan ingemand, want Jurrian kon dat er niet bij hebben. Zijn jongste telg lag in het ziekenhuis met hoge koorts, vanwege een virus. Jurrian heeft een jong gezin, de jongste is een paar maanden oud. In het duivenseizoen heeft hij soms moeite om alles goed te plannen. Toch probeert hij er alles aan te doen. Toen tijdens de warme weken de duiven niet goed trainden bij huis, heeft hij ze in de avond verschillende keren weggebracht om ze toch aan de gang te houden.
De duiven krijgen Mariman 50-50+ vliegvoer met Beyers Galaxy Kweek in het vliegseizoen. De laatste dagen komt daar extra Energymengeling van Beyers bij. In het voorseizoen is de samenstelling 70% Super Dieet met Vliegvoer … de laatste dag krijgen de duiven wel alleen vliegvoer. Deze schrale mengeling met Super Dieet krijgen de  jonge duiven straks ook. Naast het voer krijgen de vliegduiven TOVO, pinda’s en snoepzaad. Tijdens de rui krijgen de duiven ook de dieetvolle mengeling en na de rui een tijdje alleen Gerst.
Voor het seizoen krijgen de duiven een geelkuur. Voor en in het vliegseizoen worden de duiven regelmatig gecontroleerd bij Van der Sluis. Na een marathonvlucht krijgen de thuiskomers een geelpil. Een dag voor inkorven een orni-pil van Van der Sluis en Super Anti-Slijm van Travipharma. Van Travipharma komt ook de geelpil (15% Rodinazol).

Tot Slot
In het verleden zat Jurrian verschillende keren vroeg op de ZLU-vluchten. Om even in het kort weer te geven hoe goed deze slager uit Bunnik is met zijn duiven, een rijtje topnoteringen: de 2e nat Pau na Volkens, de 4e nat Pau (na Kees Droog), de 3e nationaal Agen, 8e nat. Marseille en de 6e nationaal Perpignan. In 2017 zat hij bij 5 van de 7 vluchten bij de eerste 80 nationaal op de ZLU-vluchten. En in 2018 won hij Nationaal Pau met ‘Laura Pau’. Wat een erelijst !!! Jurrian nogmaals gefeliciteerd met je prachtige overwinning op een mooie vlucht!!!