Het Kampioenschap van de Ochtendlossing bij de Marathon Noord wordt gespeeld over de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Net als bij de middaglossing tellen voor dit kampioenschap alleen de eerste twee duiven van de inkorfstaat. Bij het Criterium der Azen tellen beide aangetekende duiven. De winnaar is Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Bij de standaard Ochtendlossingscompetitie is hij 2e. Bij ‘Het Criterium’ is hij dus de winnaar. Daarom is het verslag in twee delen opgedeeld. We gaan hier verder met het verhaal achter de successen van de duiven van Jurrian in 2023 op de vluchten met een ochtendlossing.

Het seizoen (2)
De duiven krijgen voer van de merken Mariman en Beyers. De mengelingen zijn Kweek, Energy Mengeling en Koopman All-in One. In het voorseizoen is de samenstelling 70% Super Dieet met Vliegvoer … de laatste dag krijgen de duiven wel alleen Koopman All-in One en Energy in de broedbakken. Deze schrale mengeling met Super Dieet krijgen de  jonge duiven  ook. Naast het voer krijgen de vliegduiven TOVO, pinda’s en snoepzaad. Tijdens de rui krijgen de duiven ook de dieetvolle mengeling en na de rui een tijdje alleen Gerst.
Medisch gezien worden er alleen dingen gedaan die Jurrian belangrijk vindt. Voor het seizoen krijgen de duiven preventief een geelkuur. Kort voor en in het vliegseizoen worden de duiven regelmatig gecontroleerd bij Van der Sluis en Göbel. Na een marathonvlucht krijgen de thuiskomers een geelpil om te ontsmetten. Een dag voor inkorven een orni-pil van Van der Sluis en Super Anti-Slijm van Travipharma. Van Travipharma komt ook de geelpil (15% Rodinazol). Verder wordt er Seduchol, Turbo Desinfect, Forte Vita en Luchol op gevoel gegeven.

Twee duiven die mede-winnaar zijn van ‘Het Criterium’
Bij het 2e Kampioenschap op de Ochtendlossing staan de eerste duiven genoemd van de twee getekende duiven op Barcelona, Marseille en Perpignan. In deze alinea de twee andere prijsvliegers, die samen met de andere drie duiven ervoor hebben gezorgd dat Jurrian het Criterium der Azen heeft gewonnen.
‘De 580’ van 2021 won de 37e prijs op Marseille. De vader van deze doffer is gekweekt bij Richard Kuijer. Deze doffer won de 4e NPO Dax. Opa van vaderskant is ‘De Blauwe Van Tuyl’ en de oma van vaderskant is een kleindochter van ‘Nellie’ (1e Internationaal Barcelona) van de familie van Houten. De moeder van ‘de 580’ komt uit een doffer van Martin Vinkenborg (vader van diverse kopduiven) en ‘De Bergerac-duivin’ (2e nationaal Bergerac) van Borgmans-Groote.
‘De 317’ van 2020 (‘Mees’) won de 76e prijs op Perpignan. Eerder dit seizoen won deze doffer de 83e nationaal Pau en het jaar ervoor de 61e nationaal Marseille.
De vader van deze duif is dezelfde als die van ‘de 580’. Deze doffer won de 4e NPO Dax. De moeder van ‘de 317’ won de 58e nationaal Agen en is gekweekt bij Richard Kuijer. Zij is een dochter van ‘De Katsu-doffer’ van Samir Begovic met een duivin van Richard uit een koppel Ben de Kramer met Cor Blokdijk.

Beleving
Duivensport wordt intensief beleefd. Resultaten komen niet vanzelf. De duiven zitten zoals gezegd bij ma Van Amerongen en Jurrian heeft een fulltime baan en een jong gezin. Het passen en meten. Gelukkig helpt moeder met het verzorgen van de jongen.
Verder helpt Wim Pietersen met het klokken van de duiven als Jurrian moet werken. En als het hok onderhoud nodig heeft. Wim heeft sinds enkele jaren zelf ook weer duiven, nadat hij een aantal jaren geen duiven heeft gehad.
Een andere goede duivenvriend André Nijssen wilde ook weer op de fond. Er zijn afgelopen winter 10 jaarlingen naar hem gegaan om over te wennen. Dit waren eigenlijk opruimers. En één oud koppel voor St. Vincent. Hier kwam er zelfs eentje van op tijd. Met de jaarlingen werd op Ruffec een 10e van de afdeling gespeeld en later een 4e nationaal Bergerac. Hij had er op deze vlucht 2 van de 2 op tijd thuis. Bijzonder knap met overgewende duiven.
Er is al jarenlang een goede samenwerking met Jay Lissenberg en Richard Kuyer. Daar is de laatste tijd Jeroen van Heumen bijgekomen. Met hen wordt samenkweek gedaan en worden er duiven geruild.
Het mooiste van onze sport vindt Jurrian de terugkomst van de duiven, zelfs de jonge duivenvluchten en de korte vluchten zijn een mooie belevenissen.
Bij de competitie van de Marathon Noord had Jurrian een beetje mazzel dat hij uiteindelijk op de tweede plaats is geëindigd. Jurrian: ‘Ik had geluk. Op Marseille had ik 2-jarigen mee, dus duiven zonder een grote erelijst. Ik pak er één en was op zoek naar de 2e getekende. Raymond Schalkwijk, die de duiven in de reismand deed, zei: Wat ben je aan het zoeken? Ik wil de 2e getekende voor Marathon Noord hebben, zei ik. Raymond: Dan pak je toch die? Die pakte ik en die was het eerste.
Ik ben tevreden over het seizoen behalve de vlucht Barcelona, dat was onder de maat.’

… wordt vervolgd …