De Keizer Kampioenen van de Fondunie 2000 zijn stuk voor stuk topliefhebbers. Zo zijn de laatste jaren Gerard Schalkwijk, Comb. Hommes en znn, Jelle Jellema, Gertjan Rigter, Arjan Beens en IJsbrand Kaptein de kampioenen geweest van dit prachtige samenspel. Wie mochten er deelnemen in 2020 aan deze mooie competitie? Alle leden van de afdelingen 6 t/m 11 (Noord Holland via Midden Nederland en Gelderland richting Groningen en Friesland) en sinds 2019 de inkorvers in Noordwijkerhout en Woerden. In deze competitie deden gemiddeld bijna 200 liefhebbers per vlucht mee en waren er gemiddeld 1.850 duiven in concours. Wedvluchten in een samenspel om je vingers bij af te likken. De Keizer Kampioen van 2020 werd Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Hij won afgelopen seizoen Nationaal Perpignan en werd ook nog eens Keizer Kampioen van het  sterkste samenspel na de ZLU zelf op de Internationale vluchten. Hij versloeg de oud-kampioenen Jan Hommes en znn en Jelle Jellema, die tweede en derde werden. Fabelachtig !!!

Uitslagen in 2020
Pau (tegen 1.489 duiven): 69, 95, 100 (A), enz. 11 prijzen met 23 duiven mee
Agen (tegen 3.305 duiven): 4, 17 (A), 18, enz. 15 prijzen met 35 duiven mee
Barcelona (tegen 1.291 duiven): 20, 116, enz. 4 prijzen met 13 duiven mee
Perpignan (tegen 861 duiven): 1 (A) en 86 2 prijzen met 4 duiven mee
Narbonne (tegen 2.304 duiven): 6, 21, 31, 52, 63, 69, 71 (A), 94 enz. 15 prijzen met 22 duiven mee
In de Fondunie 2000 vielen deze kampioenschappen Jurrian ten deel:
Keizer Kampioen
1e Aangewezen Kampioen
3e Onaangewezen Kampioen

Het seizoen
Jurrian heeft een jong gezin met twee jonge kinderen. De duiven zitten nog steeds bij zijn moeder. Hij heeft daarbij een Fulltime-baan met weekenddiensten. Jurrian hoe krijg je dit allemaal voor elkaar? Onze Keizer Kampioen: ‘Veel haasten en goed je tijd plannen. Daarbij hoort: vroeg je bed uit. Dit jaar ben ik voor het eerst op zaterdag vrij geweest van het werk. Dat hielp zeker mee. Dat mijn moeder me helpt, is zeer waardevol. Het blijft een gehaast bestaan in het vliegseizoen en het lukt allemaal net, voor mijn gevoel. Het blijkt genoeg te zijn. In de winter doe ik vrijwel niets aan de duiven. Ma voert ze en ik zie ze alleen op de dagen dat ik vrij ben en dan maak ik het hok eens per week schoon.’
Hoe heeft Jurrian het seizoen opgebouwd? Hij heeft de duiven in januari gekoppeld. De eieren van de beste vliegers zijn overgelegd naar de kwekers. De jaarlingen hebben ook een jong grootgebracht. Jurrian: ‘Dat ga ik niet meer doen. De rui werd bij deze jaarlingen te snel ingezet. Dan kom je de laatste vluchten met deze duiven te kort.’

De Agen-topper
Jurrian had een topper in de Fondunie met de 4e van Agen tegen 3.305 duiven. ‘De 492’ van 2019 won nationaal de 17e tegen 5.480 duiven. Voor Jurrian weer een vaasje erbij.
De moeder van deze goede jaarling komt van Gerard Schalkwijk. Het is een ingeteelde duivin. De vader van deze Schalkwijk-duif komt uit ‘Lady in the Dark’ met haar eigen vader ‘Laika junior, van het soort van Frans Bungeneers. ‘Lady in the Dark’ is de Beste Europese Duivin in 2017 met 11e nationaal St. Vincent en 16e nationaal Pau, terwijl ze als jaarling de 2e nationaal Perigueux won in sector 3. De moeder van de Schalkwijk-duivin is ‘Lady in the Dark’ zelf. Ze stond dus op haar eigen zoon, die al ingeteeld was naar haar en haar vader.
De vader van deze Agen-topper is een zoon van de duivin die de 4e Internationaal Pau won in 2016 (gekweekt door Jay Lissenberg) en de 22e nationaal Perpignan 2015 (1e prijs Marathon Noord). De opa van vaderskant komt van Jay Lissenberg. Dit is een product van samenkweek van Jay met Jurrian (Perpignan-doffer met de 1e NPO Perigueux).

… wordt vervolgd …