De Keizer Kampioenen van de Fondunie 2000 zijn stuk voor stuk topliefhebbers. Zo zijn de laatste jaren Gerard Schalkwijk, Comb. Hommes en znn, Jelle Jellema, Gertjan Rigter, Arjan Beens en IJsbrand Kaptein de kampioenen geweest van dit prachtige samenspel. Wie mochten er deelnemen in 2020 aan deze mooie competitie? Alle leden van de afdelingen 6 t/m 11 (Noord Holland via Midden Nederland en Gelderland richting Groningen en Friesland) en sinds 2019 de inkorvers in Noordwijkerhout en Woerden. In deze competitie deden gemiddeld bijna 200 liefhebbers per vlucht mee en waren er gemiddeld 1.850 duiven in concours. Wedvluchten in een samenspel om je vingers bij af te likken. De Keizer Kampioen van 2020 werd Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Hij won afgelopen seizoen Nationaal Perpignan en werd ook nog eens Keizer Kampioen van het  sterkste samenspel na de ZLU zelf op de Internationale vluchten. Hij versloeg de oud-kampioenen Jan Hommes en znn en Jelle Jellema, die tweede en derde werden. Fabelachtig !!!

De liefhebber
Over Jurrian heb ik de laatste jaren veel geschreven. Hij won natuurlijk twee jaar terug Nationaal Pau en dit jaar Nationaal Perpignan. Verder won hij enkele vluchten in dit samenspel en bij de Marathon Noord. Zijn vroegste duiven nationaal de laatste jaren zijn: 4e nationaal Agen, 5e NPO Bergerac, 6e nationaal Perpignan, 8e nationaal Marseille, 13e nationaal Dax, 14e nationaal Narbonne, 19e nationaal Marseille en 19e nationaal Perpignan. Een prachtige lijst in 10 seizoenen.
Dit alles maakt Jurrian van Amerongen uit Bunnik een geweldige duivenliefhebber. Hij heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. De laatste 5 tot 10 jaar kwamen er goede aanvullingen van Martin Vinkenborg, Erwin van Wijk (Blokdijk-duivin, oma van de Perpignan-winnaar en de moeder van Laura Pau), Louw van den Berg en via zijn duivenmaten Jay Lissenberg en Richard Kuijer. Van zowel Richard als Jay heeft Jurrian goede duiven en zij van hem.
Jurrian is slager van beroep. Sinds enkele jaren werkt Jurrian bij de Makro in Vianen. Daar mag hij ook regelmatig in het weekend werken, maar in het vliegseizoen denkt ‘de baas’ sinds dit seizoen extra met hem mee, zodat hij zelden een belangrijke vlucht mist.

Stukje Historie over het hok
Jurrian heeft de duivenbacil overgenomen van zijn vader, waar deze topper tot aan vaders overlijden mee heeft samen gevlogen.
In 1982 is het gezin Van Amerongen in Bunnik gaan wonen. Het ene hok is nog van opa Van Amerongen, wat in Utrecht heeft gestaan. Dit was het eerste hok wat de firma Buitenhuis heeft gebouwd. Opa Van Amerongen kende hem goed en liet hem dit hok bouwen. In 1982 kwam daar in Bunnik een hok van deze hokkenbouwer (wel grappig: Buitenhuis was eerst kapper) bij. In al die jaren is er niets aan deze hokken verbouwd of veranderd. Ze zijn altijd goed gebleven. Deze hokken staan in Bunnik op het zuiden. Jurrian: ‘Ze hebben heerlijk de ochtendzon en dat vind ik een groot voordeel. Ik denk dat het voor de duiven prettig is.’

 

De 1e nationaal Perpignan
De beste duif was de winnares van de 1e nationaal Perpignan De winnende duif is geboren in september 2016. Haar naam is toepasselijk ‘September Girl’ geworden. Deze duivin is van uitzonderlijke klasse. Zulke worden in heel het land, ik durf te zeggen, in heel Europa, jaarlijks maar een enkelen (misschien zelfs maar één) geboren. Ze was nog geen jaar, 9 maanden, oud toen ze de 39e nationaal Agen ZLU bij de jaarlingen won. Een jaar later won ze de 4e nationaal Agen bij de oude duiven. Op deze twee vluchten van Agen was ze de snelste duif van Midden, Oost en Noord Nederland. In 2019 won ze de 53e nationaal Pau en de 139e nationaal Perpignan en nu de 1e Nationaal Perpignan. Vijf maal gespeeld … 4 maal bij de eerste 53e nationaal en als slechtste vlucht de 139e nationaal … wat een geweldige duivin! Het duivinnetje is gekweekt op het kweekhok van Richard Kuijer. De vader is een doffer van Richard, die zelf o.a. een prijs binnen de eerste 200 nationaal Marseille won. Het is een overwegend Van der Wegen-doffer via Ben de Kramer, Cor Blokdijk, Martin Vinkenborg en Erwin van Wijk. De moeder van deze doffer (van Erwin van Wijk) is ook de moeder van ‘Laura Pau’,  de 1e nationaal Pau 2018. Dus ze is de oma van een 1e nationaal en de moeder van een 1e nationaal. De vader van deze doffer is een halfbroer van ‘Het Blokje’,  1e nationaal St. Vincent bij Cor Blokdijk en halfbroer van de beroemde ‘Dakhaas’ van wijlen Benno de Vries. De moeder van ‘September Girl’ is ‘Marseille Queen’, gekweekt door Jurrian en gevlogen bij Richard Kuijer. Deze duivin won o.a. de 15e en 55e nationaal Marseille. Ze komt uit een Van Houten-Van Tuyl doffer (Kleinzoon 1e internationaal Barcelona, ‘Nellie’) met een Vinkenborg-duivin, die o.a. de 57e nationaal Bergerac en de 57e nationaal Perpignan won. Hier blijkt maar weer dat je uit super duiven super duiven kunt kweken!

… wordt vervolgd …