Het Kampioenschap van de Ochtendlossing bij de Marathon Noord wordt gespeeld over de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. De laatste jaren staan op dit podium louter kampioenen met een mooie staat van dienst. Net als bij de middaglossing tellen voor dit kampioenschap alleen de eerste twee duiven van de inkorfstaat. Op de tweede plaats van de Ochtendlossingscompetitie staat een topper … Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Deze liefhebber won nationale vluchten bij de ZLU en werd Generaal Kampioen van een andere sterke competitie … De Fondunie 2000. Jurrian heeft, zoals de marathonduivenliefhebber weet, zijn sporen verdiend op dit type duivenvluchten!

 

De duiven van het 2e Kampioenschap Ochtendlossing (2)
De eerste aangewezen duif van Marseille is ‘de 593’ van 2021. Zij won bij de Marathon Noord de 4e prijs en nationaal de 132e prijs tegen 3.200 duiven.
Zij heeft twee nationale overwinnaars als grootmoeder. Vader is een zoon van ‘Laura Pau’, die de 1e nationaal Pau 2018 won. ‘Laura Pau’ stond tegen de vader van ‘de 545’ en ‘Jesse’, die hierboven is genoemd. Moeder is een dochter van ‘September Girl’, die de 1e nationaal Perpignan 2020 won. Zij stond toen tegen ‘De Blauwe Van Tuyl’ (Gerard van Tuyl), die ook de vader van onder de 4e NPO Dax is.
De derde topper die zorg heeft gedragen voor de 2e plaats in de competitie van de Ochtendlossing is ‘de 514’ van 2019. Deze doffer won bij de Marathon Noord de 7e prijs en nationaal de 63e prijs tegen 4.638 duiven. Hij won eerder in het jaar de 67e nationaal Pau en in het vorige seizoen de 13e nationaal Bergerac. We praten hier over een stabiele topper.
Vader van deze doffer komt van duivenvriend Jay Lissenberg uit Utrecht. Moeder is een dochter van ‘Laura Pau’, de 1e Nationaal Pau 2018. Ook in de moeder zitten twee duiven van Jay Lissenberg als grootouder.

Het seizoen
Jurrian heeft een jong gezin met twee jonge kinderen. De duiven zitten nog steeds bij zijn moeder. Hij heeft daarbij een Fulltime-baan met weekenddiensten. Jurrian hoe krijg je dit allemaal voor elkaar? Onze Keizer Kampioen: ‘Veel haasten en goed je tijd plannen. Daarbij hoort: vroeg je bed uit. Dit jaar ben ik regelmatig op zaterdag vrij geweest van het werk. Dat hielp zeker mee. Dat mijn moeder me helpt, is zeer waardevol. Het blijft een gehaast bestaan in het vliegseizoen en het lukt allemaal net, voor mijn gevoel. Het blijkt genoeg te zijn. In de winter doe ik vrijwel niets aan de duiven. Ma voert ze en ik zie ze alleen op de dagen dat ik vrij ben en dan maak ik het hok eens per week schoon.’
In het seizoen staat Jurrian om 5 uur op om de doffers los te laten. In de middag gaan de duivinnen eruit.
Hoe heeft Jurrian het seizoen opgebouwd? Hij heeft de duiven in februari gekoppeld. De eieren van de beste vliegers en kwekers zijn overgelegd naar de jaarlingen en zij hebben ook een jong grootgebracht.

Na de kweek zijn de vliegers gescheiden. Vanaf de zomertijd zijn de duiven verduisterd. Dit doet Jurrian dat een week of 8. Vanaf drie weken voor Pau werd er bijgelicht van 5 uur in de ochtend tot 11 uur in de avond. Het is binnen de hokken ‘dag’ voor de duiven. De duiven zijn zoals ieder seizoen ingespeeld op weduwschap. Voordat Jurrian naar zijn werk gaat, verzorgt hij de duiven. Bij binnenkomst van ‘de training’ krijgen de duiven volle bak. Moeder Ineke verzorgt overdag de jongen, zodat Jurrian in de avond weer alle tijd heeft voor de vliegduiven. Naar de marathonvluchten toe worden de vliegduiven op een nestje gebracht. De jaarlingen krijgen Agen ZLU en Narbonne/Bergerac en de oudere duiven worden verdeeld over de andere Internationale ZLU-vluchten. De jaarlingen zijn voor Agen naar de eerste dagfondvlucht geweest en de oude duiven hebben vanaf de start van het seizoen korte vluchten gehad met een langste vlucht van ongeveer 420 km (Melun). De vliegers zijn daarna vanaf Pau elk weekend weggebracht op 40 of 70 km.
Vroeg in de ochtend (Jurrian reed om vijf uur weg uit Bunnik) werden de duiven gelost. Jurrian was dan ook klaar voor de rest van de dag, want de duiven hadden hun verplichte training gehad.

… wordt vervolgd …