Het Kampioenschap van de Ochtendlossing bij de Marathon Noord wordt gespeeld over de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. De laatste jaren staan op dit podium louter kampioenen met een mooie staat van dienst. Net als bij de middaglossing tellen voor dit kampioenschap alleen de eerste twee duiven van de inkorfstaat. Op de tweede plaats van de Ochtendlossingscompetitie staat een topper … Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Deze liefhebber won nationale vluchten bij de ZLU en werd Generaal Kampioen van een andere sterke competitie … De Fondunie 2000. Jurrian heeft, zoals de marathonduivenliefhebber weet, zijn sporen verdiend op dit type duivenvluchten!
De liefhebber
Over Jurrian heb ik de laatste jaren veel geschreven. Hij won natuurlijk in 2018 Nationaal Pau en twee jaar later Nationaal Perpignan. Verder won hij enkele vluchten in de competities van De Fondunie 2000 en van de Marathon Noord. Naast de nationale overwinningen zijn Jurrians vroegste duiven nationaal de laatste jaren: 2e nationaal Marseille, 4e nationaal Agen, 5e NPO Bergerac, 6e nationaal Perpignan, 8e nationaal Marseille, 13e nationaal Dax, 14e nationaal Narbonne, 14e nationaal Bergerac, 15e nationaal Perpignan, 15e nationaal Narbonne, 17e nationaal Agen Jaarlingen, 19e nationaal Marseille en 19e nationaal Perpignan. Een prachtige lijst in iets meer dan 10 seizoenen.
Dit alles maakt Jurrian van Amerongen uit Bunnik tot een geweldige duivenliefhebber. Hij heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. Het laatste decennium kwamen er goede aanvullingen van Martin Vinkenborg en van zijn duivenmaten Jay Lissenberg en Richard Kuijer. Van zowel Richard als Jay heeft Jurrian goede duiven en zij van hem. Van Gerard Schalkwijk heeft Jurrian een goede duivin waar verschillende goede jaarlingen uit komen.
Jurrian is slager van beroep. Hij werkt bij de Makro in Vianen. Daar mag hij ook regelmatig in het weekend werken, maar in het vliegseizoen denkt ‘de baas’ met hem mee, zodat hij niet vaak een belangrijke vlucht mist. Dit jaar miste hij twee (inter)nationale vluchten (waarvan één door vakantie). Zijn duivenvriend Wim Pietersen heeft toen zijn duiven opgevangen.
Stukje Historie over het hok
Jurrian heeft de duivenbacil overgenomen van zijn vader, waar deze topper tot aan vaders overlijden mee heeft samen gevlogen.
In 1982 is het gezin Van Amerongen in Bunnik gaan wonen. Het ene hok is nog van opa Van Amerongen, wat in Utrecht heeft gestaan. Dit was het eerste hok wat de firma Buitenhuis heeft gebouwd. Opa Van Amerongen kende hem goed en liet hem dit hok bouwen. In 1982 kwam daar in Bunnik een hok van deze hokkenbouwer (wel grappig: Buitenhuis was eerst kapper) bij. In al die jaren is er niets aan deze hokken verbouwd of veranderd. Ze zijn altijd goed gebleven. Deze hokken staan in Bunnik op het zuiden. Jurrian: ‘Ze hebben heerlijk de ochtendzon en dat vind ik een groot voordeel. Ik denk dat het voor de duiven prettig is.’
De duiven van het 2e Kampioenschap Ochtendlossing (1)
Op de eerste vlucht van het kampioenschap van de Ochtendlossing, Barcelona, werden de punten gepakt door ‘de 545’ van 2018. Bij de Marathon Noord won hij de 34e prijs en nationaal de 356e prijs tegen 4.832 duiven. Het jaar ervoor pakte hij de 237e nationaal. Zijn nestbroer, ‘Jesse’, won de 33e en de 44e nationaal Barcelona in 2021 en 2022.
De vader van ‘de 545’ komt van het kweekhok van Richard Kuijer. Deze doffer is ingeteeld naar ‘De Rood Vinkenborg’ van de familie van Houten. Hij komt uit een zoon van haar en de moeder van haar, de afkomstig is van Cor Blokdijk. Moeder van ‘de 545’ is ingeteeld naar ‘Ceasar’ van Marlon Kok. Zij komt uit een zoon en een dochter van deze topdoffer. Beide ouders van het ingeteelde duivinnetje wonnen goede prijzen op Barcelona.
… wordt vervolgd …
Recente reacties