U bent begonnen met het lezen van deel 4 van de reportage over John Vullers en zn uit het Limburgse Roggel. Liefhebbers die met hun duiven prachtige uitslagen maken met veel kopprijzen. In 2021 waren ze Kampioen van de Fondvrienden Brabant en Limburg.
In de eerste vier delen heeft u kunnen lezen over de liefhebbers, de historie, de stamopbouw, de verzorging, de hokken en enkele toppers. Nu gaan we verder met het laatste deel …

De kweek
John en Rob geloven heilig in goeie bloedlijnen. Ze kweken alleen twee rondes jongen van de kwekers en beste vliegers voor zichzelf. Een derde ronde is voor bonnen en bestellingen. Bij vader en zoon is door ervaring de mening ontstaan dat enkel uit de beste duiven een nieuwe generatie goede duiven kan ontstaan. Deze visie zorgt voor een stabiele reeks successen door de jaren heen.
Zodra de jongen afgespeend zijn, worden ze eerst in een klein rennetje gezet. Dit rennetje wordt door John ‘de kleerkast’ genoemd. Dit rennetje zit in het hok van de jaarlingen. Zodra ze in staat zijn om goed mee te vliegen komen ze op het grote hok. De volgende ronde kan dan in ‘de kleerkast. Bij de jonge duiven wordt het water veel verzuurd. Naast azijn met knoflook krijgen de jonkies ook 1 of 2 keer per week tijm met appelazijn (1 bosje tijm, 3/4 l. appelazijn).
De jonge duiven worden niet afgericht maar wel een drietal keren gespeeld met twee weken tussenpauze. Volgens John vliegen ze dan niet met de kopvliegers mee en worden zo geen kladvliegers, omdat ze op eigen kracht naar huis moeten komen. Om de jongen van de stress af te helpen, gaan ze wel iedere dag 1 tot 2 uur de mand in. Zodra ’s middags de duivinnen uitgevlogen zijn krijgen zij het vrije luchtruim. Dankzij deze methode werden aan huis en op de minder goed verlopen jonge duivenvluchten bijna geen duiven verspeeld. Van de 100 jonge duiven die gekweekt werden vielen er een paar ten prooi aan de roofvogels en bleven er 82 over. Dit aantal wordt dan terug geselecteerd naar 60.
De jaarlingen  worden als jaarling vanaf de eerste programmavlucht gespeeld De jaarlingen die opvallen worden ingehouden. De overigen worden één keer op een overnachtvlucht gespeeld. Ze worden dan in drie groepen verdeeld en gespeeld. De reden hiervan is, dat bij een slechte vlucht niet veel jaarlingen worden verspeeld.

De Beleving
John, echtgenote Annie en Rob zijn echte clubmensen. Ze zetten elke week duiven en zijn bij alle verenigingsactiviteiten betrokken. Ze doen er alles aan, wat binnen hun mogelijkheden ligt, om de saamhorigheid onder de leden van hun club te bewaren. Daarnaast geniet de hele familie tijdens de marathonvluchten van het wedstrijdelement, de spanning en de kick als er weer een vroege duif valt. 2021 werd voor de familie Vullers een boerenjaar, waarin zij zich opnieuw tussen de top van de marathonspelers wisten te nestelen.
John: ‘De duivensport is begonnen als hobby, maar ben wel altijd fanatiek geweest. Ik wil eigenlijk altijd winnen.
We hebben niet echt specifiek liefhebbers waar ik echt mee samenwerk. Ik probeer iedereen zoveel mogelijk te helpen, met goede raad en duiven. Maar het ligt ook vaak aan de duivenliefhebber zelf, of het een succes wordt. Al menen sommigen dat ze met de raad en duiven er wel komen. Zo makkelijk gaat ‘t ook weer niet.
Van de duivensport kan ik genieten en ‘t geeft ons voldoening bij goede resultaten.
Verder vind ik dat er zou wat minder afgunst zou moeten zijn en meer samenhorigheid. Dan kunnen we samen nog lang van onze hobby genieten.’
Met de toekomst bij de familie Vullers zit het wel goed. Daan is al geruime tijd lid van de NPO. Bij de thuiskomst van de duiven is hij altijd present en hij zal zich naar verwachting in de nabije toekomst ook meer met de verzorging van de duiven gaan bemoeien. Zo kunnen we zeggen dat Vader John, moeder Annie, kleinzoon Daan en zoon Rob Vullers, een succesvol kwartet zijn!

Kampioenschappen en topuitslagen:

  • 1e marathonkampioen 2021 fondvrienden Brabant Limburg
  • 2e marathon hokkampioen 2021 Afdeling Limburg
  • 2e eerste geklokte duif middaglossing 2021 Wefo Limburg
  • Dax, 23 mee: 8-24-52-98-344-376-427  , 27-59-124-225-841-918-1083-1239 nat.
  • Vincent, 16 mee: 17-25-27-36-50-100-191-195-205-206-311 prov., 54-96-101-135-173-319-563-577-604-605-921 nat.
  • Bordeaux 3e, 4e nat.
  • Perpignan, 8 mee: 3-23-35 prov. 25-122-192-1091 nat.

Tot Slot
We hebben door deze reportage een mooi beeld kunnen vormen van de familie Vullers en hun hobby. We hebben een idee hoe ze met hun duiven tot mooie prestaties hebben kunnen komen: Goede duiven, een goed hok en met een degelijk plan de duiven gezond houden. Het klopt allemaal. Al weten ze ook dat het niet altijd lukt.
Ik wil de familie en metname vader John bedanken voor de hulp bij het maken van dit mooie verslag. Dan mag ik de verslaggever van Sportblad ‘De Duif’, Peter van Breugel, niet vergeten, die veel informatie in zijn verslag op een professionele manier heeft uitgeschreven.
John, Rob, Daan en Annie gefeliciteerd met de successen van de afgelopen jaren en het 1e Kampioenschap van de Fondvrienden Brabant en Limburg.
Tot een volgende keer !!!