Vroeger was Steenbergen het fondmekka van Nederland. In dit West Brabants dorp zaten veel Nationale toppers op de grote fondvluchten. Veel plaatsen die in opkomst kwamen in de marathonduivenwereld benoemden zichzelf tot het Nieuwe Steenbergen. Zo weet ik nog de opkomst van Vianen en Wijchen. Ach … er is maar één Steenbergen en ook maar één Wijchen trouwens. Een dorp wat heden ten dagen veel goede marathonspelers kent is het Friese Balk. Ik ga geen namen noemen, dan zou ik er misschien één kunnen vergeten en je weet nooit hoe gevoelig dit ligt. Eén naam noem ik wel, omdat hij Orange in sector 4 won dit jaar … Johan Vink. Een topper die vaak in de luwte van gerenommeerde plaatsgenoten verblijft, maar die nu op Orange de eerste viool heeft gespeeld. Wat is zijn verhaal?

Orange Sector 4
Op vrijdagochtend 7.10 uur werden de 788 duiven uit het Noorden van het land richting het thuisfront gestuurd. Zaterdagochtend viel in Balk de winnende duif bij Johan Vink. Hij klokte zijn winnaar om 5.37 uur op een afstand van 976 km. De winnende snelheid kwam hierbij op 1.068 mpm. 35 mpm sneller dan nummer twee, Gerard Koopman uit Ermerveen. Het brons was voor Mast en Scheper uit Nieuw-Amsterdam. Bennie Homma uit Balk en de Gebr. Limburg uit Zuidveen maakten de top 5 compleet.
Gerard Koopman had 6 prijzen van zijn 7 Orange-gangers. Wim Wittebol uit Oosterwolde had 100% prijs met 3 duiven mee. Hij begon op de 8e plaats. Ton van der Walle uit Beerta had 4 prijzen van de 6. Zijn eerste twee duiven wonnen de 10e en 22e prijs.

De winnende liefhebber
De winnaar van Orange is Johan Vink uit Balk. Deze 51-jarige schilder is in de duivensport terecht gekomen door zijn vader, die ook duiven had.
Johan speelt al jaren op de marathonvluchten en de eerste marathonduiven kwamen van de Gebr. van Doorn (soort Hagens), Oldenkamp uit Assen (Uit zijn Diesel en zijn Roepert) en van Wilfried Stiel uit Arcen. De duiven hebben de beschikking over een hok van 7 bij 4 meter. Dit hok is onderverdeeld in drie afdelingen.

De winnende duif
De winnende duif is een duivin. Zij wordt Jada genoemd en won op Orange haar derde kopprijs. In 2017 won ze de 2e nationaal in sector 4, in 2018 won ze de 4e nationaal in sector 4 en nu de 1e nationaal in sector 4. Van de twee sectoren samen had ze dit jaar de 4e prijs tegen ruim 3.300 duiven.
Jada is ingemand op een jong van 4 of 5 dagen. Zij komt uit de soorten van de Comb. Meulman uit Zevenaar, vader en zoon Jellema en plaatsgenoot Bennie Homma.

Het seizoen
Johan is het vliegseizoen gestart met 70 vliegduiven. Naast deze vliegers heeft hij samen met collega Jos te Dorsthorst uit Didam 20 kweekkoppels.
De duiven zijn half februari gekoppeld en hebben een jong grootgebracht. De duiven worden ingespeeld op de gewone programmavluchten. Tien 10 dagen voor de eerste grote vlucht is hun laatste programmavlucht. De duiven die dan meegaan worden in de laatste week zelf twee of drie keer weggebracht.
De duiven krijgen voer van de merken Mariman en Wielink. In het vliegseizoen zijn dat de mengelingen Supertop Wielink en een energiemengeling, waar ze mee de laatste dagen worden opgevoerd. Daarnaast krijgen de duiven Omega Vetzuren en lecithine. De duiven worden medisch begeleid door Nanne Wolff. Om de overnachtingsvlucht wordt er gecontroleerd. Medicijnen wordt alleen verstrekt als het nodig is en over natuurproducten, zegt Johan: ‘Hoe dichter bij de natuur hoe beter het is.’

De Beleving
Duivensport voor Johan een prachtige hobby. Johan: ‘Vreugde en teleurstelling ligt heel dicht bij elkaar, maar zo’n overwinning kan je alleen maar van dromen.’ Zijn gezin helpt mee waar nodig en hij heeft bij zijn vader samen met Jos zijn kwekers daar.
Het mooiste van de duivensport is het al van ver aan zien komen van een thuiskomende duif. Prachtig om te zien dat zo’n duif ook zijn thuisfront ziet en aanstalten maakt om op de klep te vallen.

Tot Slot
Johan: ‘Ik heb met Jada mijn gevoel gevolgd. De meesten (vooral mijn vader) adviseerden mij deze duif op de kweek te zetten en niet nog een keer te spelen op de laatste Orange. Mijn gevoel was echter anders en Jada heeft me niet teleurgesteld. Je moet je gevoel volgen!’
Dat gevoel heeft fantastisch uitgepakt. Nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning, Johan!’
We sluiten af met een eerdere uitspraak van Johan: ‘Vreugde en teleurstelling ligt heel dicht bij elkaar, maar zo’n overwinning kan je alleen maar van dromen.