Vorige week heeft u kennis kunnen maken met Johan Meulendijks uit Bakel. Hij  is in Oost Brabant bekend onder de  naam DE Paling boe. Natuurlijk vanwege zijn beroep. Hij heeft een palingkwekerij, samen met zijn zoon Paul. Paul neemt overigens ook de duivensport deel, maar dan wel de programma vluchten. Johan zelf is een zeer gedreven fondspeler. Zowel op de vluchten Internationaal, zeg maar de ZLU vluchten, als ook de fondvluchten van de NPO met middag lossing. Voor beide categorieën heeft Afdeling Oost Brabant kampioenschappen ingericht. En op dat podium is Johan Meulendijks de gevierde man. Vorige week heeft u kunnen lezen over zijn hokken en spelmethode … deze keer gaan we verder en worden o.a. enkele topduiven voorgesteld.

Methode
In totaal speelt de liefhebber uit Bakel met ruim 40 nest koppels die na keuze de Middag en ochtendlossing moeten vliegen. Tot begin mei trainen zijn duiven een keer per dag, daarna twee  keer.
Het opleren van de jonge duiven is het  vermelden waard. Jan verduistert niet omdat prestaties van jonge duiven hier van ondergeschikt belang zijn. De jonge garde wordt alleen op de natour ingespeeld. Zonder voorafrichting gaan ze in een keer mee naar de eerste opleer  vlucht van de afdeling … dat is meestal  Tessenderlo  70km.  Ze hebben echter voor die tijd wel in de mand gezeten. Drie weken voor de vluchten begint Johan met het ontstressen van zijn duifjes. Hij voert ze ‘s morgens, neemt het water weg en zet daarna de duiven in zijn Geraldy aanhanger met 12 manden. In elke mand zitten dan 15 tot 20 jonge duiven, dan krijgen ze hun eerste drinken. De twee volgende dagen krijgen ze ook eten en drinken in deze manden. En dan zou je zeggen dan gaat hij rijden, om ze op te leren, tenminste dat vroeg  ik … voor mij logisch … maar nee dan worden de duiven terug op het hok geplaatst. Als je dan de rust ziet in de manden … ze liggen op hun gemak, geen gevecht of stress. Op mijn vraag of hij ze dan thuis uit de manden loslaat, krijg ik ook een ontkennend antwoord.   Alle duiven worden gewoon terug op het hok geplaatst. De resultaten … weinig verliezen. En daar gaat het om! Ze gaan uiteindelijk wel tot 300km mee.
Zijn verzorging zal zoals u al zult begrijpen uiterst precies zijn. Dat is ook zo. Vanuit zijn beroep weet hij als geen ander dat de duiven nood hebben aan zuur. Daarom voegt hij extra zuur aan het drinkwater toe … gedurende een paar dagen in de week. Er zijn mensen die dat doen met b.v Griekse yoghurt, over het voer of appelazijn.
Je moet af en toe verbeteringen aanbrengen. Dat doet Johan ook: Het te droge hok, wat ik reeds aangegeven heb, gaat hij iets aandoen in de vorm  extra lucht of verneveling. Alleen bij een zomer als afgelopen jaar natuurlijk.

De kweek
Zijn kweekmethode is gebaseerd op lijnenteelt. Om de juiste partner te kweken voor een van je topduiven is moeilijk. Zo wil hij nog graag een jonge doffer kweken uit zijn topduivinnen. Een doffer die ook bewezen heeft top te kunnen vliegen om hem daarna terug  te kunnen koppelen op zijn moeder. Verder wil hij met goede duiven uit deze lijnen verder kweken, dat is in de optiek van Johan   een vastere waarde dan alleen maar kruisen.

De beste duiven
Graag even een paar duiven voorstellen …
De eerste is “IVY” 11-3040077 vloog o.a. :
233e  Bergerac tegen 14.100 duiven
395 St. Vincent tegen 9.757duiven
33e Bordeaux tegen 11.725 duiven
7e Bordeaux tegen 6.169 duiven
308e Agen tegen 7.125 duiven
146e Bergerac tegen 2.578 duiven
136e Marseille tegen 2.528 duiven
Zij werd gekweekt uit de ‘909’ van 2009-3943909. Deze duivin vloog zelf diverse marathonprijzen. Ze is ook moeder van de 33e Nat Bordeaux, 1e Kampioensduif in de CCH. De vader is een doffer van Ko van Dommelen … uit een zoon uit de Late Pau (10e nationaal Pau).

De volgende topper is Queen Cynthia. Zij vloog o.a.:
48e Bordeaux tegen 11.725 duiven
125e St. Vincent tegen 6.228 duiven
83e Marseille tegen 2.528 duiven
271e Perpignan tegen 4.789 duiven
283e St. Vincent tegen 5.829 duiven
De vader van deze duif komt uit Bungeneers-doffer, die al meerdere goede duiven heeft voortgebracht. De moeder is een zus van ‘de 906’ van 2009. Deze duif werd 6e Nationaal Duifkampioen op de middaglossing.

Tot Slot
Johan is een gedreven liefhebber met warmte en resultaat gericht in alles wat hij doet. De resultaten liegen er niet om. Zowel op de middaglossing als op de ZLU-vluchten kan hij met de beste mee. Johan heeft nog een doel, die hij graag wil behalen … een Nationale Overwinning. Daar blijft het wachten op. Met zo’n sterk hok zit dat er echt in … daarvan ben ik overtuigd.

© Hans Schuttelaar