Johan Meulendijks uit Bakel  is in Oost Brabant bekend onder de  naam DE Paling boe. Natuurlijk vanwege zijn beroep. Hij heeft een palingkwekerij, samen met zijn zoon Paul. Paul neemt overigens ook de duivensport deel, maar dan wel de programma vluchten. Johan zelf is een zeer gedreven fondspeler. Zowel op de vluchten Internationaal, zeg maar de ZLU vluchten, als ook de fondvluchten van de NPO met middag lossing. Voor beide categorieën heeft Afdeling Oost Brabant kampioenschappen ingericht. En op dat podium is Johan Meulendijks de gevierde man.

Korte historie
Johan begon als varkenshouder op het bedrijf van zijn vader. Op dit adres woont zoon Paul nu.  Totdat in 1995 de Varkenspest uitbrak  en het lot hem als allerlaatste in de cirkel trof. Ook zijn bedrijf werd in 1997 helemaal geruimd.  Opnieuw beginnen was geen optie! Aangezien Johan al voorzichtig bezig was gegaan met de palingkweek, werd dit in 1998 volledig zijn boterham. De duiven werden ook niet verwaarloosd. Hij speelde aanvankelijk het hele programma, maar toen de tijd vorderde trok hem het Fondspel steeds meer.  De basis van zijn kolonie vond hij in duiven van Piet Lazeroms uit Zegge en Peter vanden Eijnde uit Deurne. Hier haalde hij een dochter uit de ‘beroemde 10’. Verder ging hij te rade bij Flip Steketee in Yerseke. Er is naderhand nog wel ergens wat bijgehaald , maar de echte stamduiven bestaat uit bovengenoemde. De laatste aanwinsten komen van Jellema, Cor de Heijde en Marlon Kok. Hij schaft altijd uit de beste aan, want Johan heeft nu eenmaal een voorkeur voor topduiven.  Dat hij daarvoor vaak in de buidel moet tasten … dat is dan zo.
In 2014 besloot Johan op zijn bedrijf ruimte te maken voor zijn zoon Paul, die langzamerhand het bedrijf gaat overnemen. Zelf bouwde Johan met zijn vrouw Marijke een nieuw onderkomen op twee km afstand van de kwekerij. Dit ook om zijn zoon de ruimte te geven die je als jonge ondernemer nodig hebt. Met ingang van 1 januari  a.s.  zullen voor Johan de werkzaamheden op het bedrijf een stuk minder zijn en dan kan hij zich nog meer toeleggen op zijn geliefde hobby … de duivensport.
Inmiddels hebben de instanties hem ook weten te vinden en is hij lid  van de landelijke sectie Vervoer en logistiek. En ook in afdeling oost Brabant is hij bestuurslid, onder voorwaarden dat hij niet gaat aanschuiven als er geen veranderingen op touw worden gezet. Vernieuwen waar nodig, dat is zijn motto, altijd geweest. Dat past hij overal toe in de bestuurslagen waar hij zit en vooral ook op zijn eigen duivenhok.

De schitterende hokken
De hokken die hij gebouwd heet zijn werkelijk een streling voor het oog. Bovendien zijn er met de nodige kennis van verluchting en vochtigheid ook functionele toepassingen gemaakt. De verluchting heeft hij zelf  gemaakt. Op de foto van het hok … boven zijn garage … zie je de grote PVC buis op de nok van elke afdeling. Hierin zitten kleine ventilatie openingen. Niet luxueus, in tegenstelling tot zijn hokken , maar wel doeltreffend.
‘Afgelopen zomer heb ik toch te weinig aandacht gegeven aan de  droogte op het hok, dat zal ik beter moeten doen in de toekomst. Ik merkte aan de duiven dat ze wel goed waren, maar de echte top ontbrak, en dat reken ik , achteraf mezelf aan. Maar een melker leert altijd bij, en nog het meest van zijn fouten,’ vertelt Johan.
De kwekers zitten aan de achterkant van de nestduiven, die beiden op de zolderhokken zitten. Hier geen ren. ‘Daar ga ik nog iets op vinden,’ vertelt Johan. Hij heeft de beschikking over in totaal tien afdelingen. In het tuinhok, 12 meter lang, waar wel rennen voor staan, zitten de jonge duiven (op 4 afdelingen).

De spelmethode
Vanaf de eerste vlucht gaat alles mee en dat tot en met de 400km. Geen eendaagse fondvluchten voor zijn duiven. Vanaf dat moment gaat er gekozen worden welke duiven mee gaan naar de eerste fondvlucht St Vincent. Dus vooraf geen lange afstanden … maar wel vaak n de mand. ‘Nog iets wat ik niet meer doe’, zegt Johan, ‘tussen de vluchten zit vaak drie weken rust. Deze drie weken is het funest om de duiven thuis uit te laten. Je komt er minder aan toe. Ik zal er komend jaar meer aan moeten doen. Zeker omdat ik alles op nest speel. Ik speel de duiven gescheiden in en zet ze voor de eerste vlucht dus St.Vincent op 12 dagen broeden. De eieren van die duiven bewaar ik 5/6 dagen buiten de broedmachine voor ik ze daar in leg om uit te broeden. ‘Dit doe ik, omdat de eieren uitkomen, als ze thuis komen. Bij thuiskomst hebben de duiven geen pap. Verder sluit het beter aan voor de volgende vlucht. Ze kunnen dan mee op jongen van een dag of 8 tot 10.

Mooie Kampioenschappen van de laatste 2 seizoenen
In 2017 2e nationaal Marathonkampioen
In 2018 … in de afdeling 3 Oost Brabant:
ZLU vluchten 1e onaangewezen en 2e aangewezen.
Marathon 4e aangewezen en 7e onaangewezen.

… wordt vervolgd …