Er zijn liefhebbers die op de programmavluchten altijd bij de eerste kampioenen van de afdeling zijn, maar die zijn ook terug te vinden tussen de kampioenen op de marathonvluchten. Unieke liefhebbers … ouderwetse allrounders, die de wedstrijdspanning elk weekend het liefst meerder keren willen voelen. In Nederland is er een combinatie die hierin grootmeesters zijn. In mijn ogen de beste Allrounders van de laatste 5 jaar in Nederland. Gelukkig ondersteunen de cijfers mijn betoog, anders zou je kunnen denken: deze schrijver is bevooroordeeld (, want dat ben ik ook een beetje). Zij zijn meerdere malen gekroond als Beste Liefhebber. Zij staan bij de kampioenen op de vitesse, midfond, dagfond, jonge duiven, natour en meerdaagse fond. De toppers waar ik het over heb, komen uit Culemborg (in de Betuwe) en zijn Johan en Thomas den Hartog. In dit stukje komt meer als duivensport aan bod. Het is vooral het verhaal van Thomas … een jonge liefhebber die ‘het’ in de vingers heeft.

Thomas
De grote aanleiding van dit verslag is het respect voor Thomas als duivenliefhebber. Piet Westerlaken is één van mijn grootste duivenvrienden. Hij is directeur-bestuurder van een school voor speciaal onderwijs, voor zowel primair als voortgezet onderwijs. Op ‘zijn’ school zat ook Thomas vele jaren. Thomas was een hele sociale en prettige leerling op school. Zowel voor zijn mede-leerlingen, als voor het onderwijzend personeel. Dat schept al een positieve band tussen directeur en leerling. Thomas en Piet hadden (en hebben) ook nog eens dezelfde hobby en dat vrolijkt zo’n band natuurlijk op. In de loop van de tijd had Piet al verschillende keren beloofd om eens naar de duiven van Thomas te gaan bekijken en een middagje over duiven te kletsen. Natuurlijk met vader Johan erbij. Piet vroeg mij mee en dan is het natuurlijk leuk om daar een verslagje aan te koppelen. Een verslag die ook dubbel en dwars is verdiend.
Thomas (17 jaar) ging al kruipend het hok in als peuter. Deze jonge topper heeft vanaf zijn 10e jaar apart gevlogen als jeugdlid. Johan stond, in een jaar dat Thomas nog zelfstandig vloog, goed voor het generaal. Op een jonge duivenvlucht had Johan 60 duiven mee en Thomas 16. Je zou denken, dat is een makkie voor pa Johan. In dat weekend liep het anders: Thomas had er 5 thuis en Johan niets. Bij deze eerste 5 zat ook de eerste duif bij van de Goudenringenrace. Een competitie die in het zuiden van afdeling 7 wordt gehouden met jonge duiven. Deze jonge duiven worden in het voorjaar verkocht en hebben een speciale ring om. Op de jonge duivenvluchten kun je mooie geldprijzen verdienen met het geld van de verkoop. Thomas had zo’n duif vroeg op deze vlucht. Vanaf 2014 spelen Johan en Thomas combinatie, omdat Thomas om een duistere reden niet bij de Jeugdcompetitie van WHZB werd geplaatst. Dan maar samen, dacht Johan toen. Zijn we ook weer sterker. Een mooi voorbeeld dat Thomas het duivenmelkers-vak als ‘jochie’ al beter in de vingers had dan menig senior, is een moment dat hij de jonge duiven inmandt van een clubgenoot. ‘Het is een doffer’, vertelt de desbetreffende liefhebber. ‘Nee’, zei Thomas, ‘Het is een duivin!’ Thomas had gelijk, gaf zijn clubgenoot later toe.

Het seizoen
Johan en Thomas spelen hun vliegduiven op dubbel weduwschap. In het hok van 18 meter is ruimte voor 40 koppels op weduwschap, 15 kweekkoppels en 100 jongen. Van de 80 vliegduiven zijn 56 snelle duiven en 24 fondduiven. De fondduiven worden de laatste vluchten op een nestje gespeeld. In 2017 werden de mannen 10e Kampioen Meerdaagse Fond in 2017 en de laatste twee jaar werden ze Keizer Kampioen van Fondclub Utrecht. Hun fondploeg bestaat uit duiven van Jan en Ina Roobol, een duif van Nico Koetsier en een van Piet Westerlaken. Deze laatste duif won op de midfond ook een eerste prijs in het rayon tegen ruim 3.400 duiven.
De duiven worden eind december gekoppeld. Ze mogen allemaal een jong grootbrengen. Vlak voor de eerste vlucht komen de duiven op weduwschap. De duiven krijgen het hele jaar voer van Beyers. De mengelingen gaan met de seizoenen mee. Naast het normale voer geven vader en zoon de duiven met regelmaat mineralen uit de Beutebak, Cedekorrel, eiwitpoeder, LTW elixer van Beute, hennep, snoep en pinda’s. De duiven krijgen ook de Kruiden Elixer van Jan Smit. Medisch gezien krijgen hun gevleugelde vrienden een geelkuur op eieren en voor het seizoen een week geelkuur en een week tegen de koppen. Ze worden geënt voor pokken met het kwastje, een enting tegen paramixo, in de winter paratyfus-enting en nog een keer voor de vluchten. Vanaf 2018 gaan de duiven onderzocht worden door Ko Schoemaker.

Tot Slot
Johan: ‘Duivensport is topsport. Voor de duiven zeker, maar ook voor de liefhebber. Je bent urenlang per dag mee bezig om het zo goed mogelijk te doen. Ik kan niet tegen mijn verlies, dus echte ontspanning geeft het pas als we gewonnen hebben.’ Johan en Thomas verzorgen de duiven. Moeder en echtgenoot Corrie heeft ook een belangrijke rol. Zij laat in de middag de jongen los en laat ze ook weer binnen als ze uitgevlogen zijn.
De aankomst van de duiven is het mooist. Hoe de duiven als bakstenen uit de lucht komen vinden de mannen schitterend. Johan en Thomas zien in de duivensport ook wel verbeterpuntjes … vooral de gun factor kan veel beter. Dat is het grote verschil tussen de programmaspelers en marathonliefhebbers. De laatste groep gunnen de concurrent elkaars succes beter als de concurrenten van de programmaspelers. Ik wil Johan en Thomas bedanken voor hun leuke ontvangst, het lekkere gebak en de gezellige middag. Ik wens jullie veel succes het komende vliegseizoen en vooral veel plezier zoals Thomas heeft en meer ontspanning voor Johan.