Foto’s: Falco Ebben, PigeonPixels
Afgelopen weekend was het weekend van de Koninginnevlucht van de Middaglossing, St. Vincent. Het was een editie die niet bepaald gemiddeld genoemd kan worden. Harde wind schuin achter op de staart en af en toe een fikse bui maakte het voor de duiven lastig om thuis te komen. Zeker als je meeneemt dat het tijdstip van thuiskomst midden in de nacht zou moeten zijn, gezien de omstandigheden. De duiven die in de kop van de uitslag staan, hebben een goed oriëntatievermogen. Dit werkt bij deze kopvliegers ook in het donker. Van heel Nederland zijn Jo van Schijndel en znn uit Geffen de eigenaar van de snelste duif. Zij klokten hun winnende duif om 1.31 uur op een afstand van 1.030 km. De NFO-berekening komt dan uit op een snelheid van 2.587 mpm. Dat is omgerekend een halfuurtje sneller dan de 2e snelste duif van Lucas Vokurka uit Lekkerkerk, die de winnaar van sector 2 is. De winnaar van sector 3, Marcel van de Hoef uit Baarn, had nationaal de derde snelste duif.

De liefhebbers
De vader-zonen combinatie uit Geffen, die de Nationale winnaars van St. Vincent zijn, bestaat uit vader Jo, 75 jaar, met zijn zonen Gerard, 46 jaar, en John, 50 jaar, van Schijndel. John is minder actief betrokken, maar volgt de prestaties nog op de voet.
Gerard vertelt: ‘We hebben een bouwbedrijf genaamd van Schijndel Bouwgroep. We zijn inmiddels de derde generatie bouwers. Samen met mijn broer en zus zijn we eigenaar van het bouwbedrijf.’
Gerard zit net als zijn vader al van jongs af aan tussen de duiven. Hij vertelt verder: ‘Van kleins af aan ben ik mee opgegroeid, omdat mijn vader en opa ook duiven hadden. Vanaf 1989 zijn we alleen marathonvluchten gaan spelen met als basisduiven de duiven van Wim Muller aangevuld met duiven van de lijn van ‘De 150’ van Anton van Haaren uit Oss. Als er duiven aan de kop vliegen, waar het eigen soort in zit, komen de voorouders van deze duiven oorspronkelijk van deze liefhebbers.
We spelen met veel duiven en hebben meters hok voldoende en daarom hebben we ook Jo van Venrooij als hokverzorger en daarnaast Fons van Schijndel, die de kwekers mee verzorgd.’

De winnende duif, ‘Miss Rieneke’
Over de winnende duif vertelt Gerard van Schijndel: ‘De winnende duif is een  late duivin van 2021, die in 2023 op Bordeaux gemist heeft en op Tarbes de 364e nationaal vloog. Ze gaat door het leven als ‘Miss Rieneke’. Ze zat met het inkorven op 14 dagen broeden. Ze had zelf niet gelegd en dus zijn er eitjes onder geschoven.
De duivin heeft veel bloed van Wim Muller en Anton van Haaren maar daarnaast ook aan zowel vader als moederskant zit er een hele goede duivin in van Rien Heesakkers. Dit is van origine een dagfondduif, die we gekregen hebben in 2008 omdat we destijds in onze nieuwe vereniging (PV Maasdonk samenvoeging Nuland en Geffen) een duivenruil hadden.’
De vader van de St. Vincent-winnares won zelf 8 mooie prijzen, waaronder de 97e nationaal Agen. De moeder (rechtstreeks nog uit de Heesakker-duivin) won zelf o.a. de 34e nationaal Pau.

Het seizoen
Gerard vertelt verder met zijn verhaal: ‘We hebben een 100 koppels oude vliegduiven en hebben daarnaast een 100 jaarlingen om mee te spelen. Daarnaast hebben we nog een dikke 100 late jongen ieder jaar, die we het jaar erop pas invliegen met de jonge duivenafrichtingen. We hebben een 60 kweekkoppels waar we uit kweken.
De duiven zijn vanaf de eerste vlucht meegeweest en hebben twee weken op een rij overgeslagen, waarna ze nog een vlucht hebben gehad van 200km en nog twee keer naar Budel zijn gebracht … de week voor inkorven.
Het voer bestaat uit All in One van Koopman (Beyers) aangevuld met vetrijk voer. Dit krijgen ze in potjes de laatste 4 dagen voor inkorven.
We hebben medische begeleiding en geven wanneer nodig medicatie maar beperken het tot het noodzakelijke. We geven ook bijproducten die het herstel bevorderen zodat ze weer snel in het ritme kunnen komen en ze klaar kunnen stomen voor hun volgende opdracht. We spelen de duiven minimaal twee keer en bij uitzondering drie keer per jaar.’

De Beleving
Gerard vertelt over hoe hij, zijn vader en broer de duivensport beleven en zien: ‘We hebben veel plezier in de sport . De duiven zitten op het adres van mijn ouders. Daar is het altijd gezellig en we zitten op de marathonvluchten vaak met meerdere mensen te letten. Zeker op de zware vluchten helpt dat om er plezier in te houden als de eerste duif nog even op zich laten wachten.
We zijn fanatiek en doen bijna alle  marathonconcoursen mee. Zowel ZLU als middaglossing. Het gaat ons gelukkig best goed af en hebben al van veel vroege aankomsten mogen genieten. Het is iedere keer weer een kick en nu met de eerste nationaal St Vincent als kers op de taart. Het is onze eerste keer een 1e nationaal … dat maakt het bijzonder.
De vriendschap in de duivensport is prachtig en dat hebben we nu weer mogen ervaren door middel van felicitaties uit heel het land. We willen dan nogmaals iedereen bedanken voor alle mooie telefoontjes en appjes.
Met een aantal mensen hebben we intensief contact. Zoals enkele andere leden van de club. Met Rina en Wim Muller hebben we sinds 1989 een hechte vriendschap opgebouwd en er is in veel van onze duiven Muller-bloed te vinden. Verder hebben we met Frans Bungeneers en Cor de Heijde een geweldig contact en hun duiven hebben een goede inbreng in onze huidige basis. Ook de duiven uit ‘Miss Gijsje’ van Arjan Beens hebben de stam de laatste jaren een flinke positieve boost gegeven. Van Jelle Jellema zitten eveneens een aantal toppers op het hok. Sinds dit jaar kweken we samen met Jeroen van Heumen en kunnen zo de duiven op twee locaties testen om zo eerder te weten te komen wat de beste kwekers zijn. Dus we gaan er zeker van uit dat ook dit weer een stap is in de goede richting.’

Tot Slot
Gerard besluit: ‘Last but not least … willen we Jo en Fons bedanken voor de dagelijkse hulp bij de verzorging van de duiven, want anders was het zeker niet gelukt!
O ja … en het thuisfront niet te vergeten, want die moeten ook geduld hebben in het fondseizoen met die duivenmelkers.’
Dat is zeker waar en heel herkenbaar. Ik wil jullie, Jo, Gerard en John (en ook Jo van Venrooij en Fons) hartelijk feliciteren met deze prachtige overwinning. Het is speciaal om na zo’n lang en mooi palmares deze erelijst op te waarderen met een eerste 1e nationaal. Bij leven en gezondheid zullen er zeker meer volgen. Alle voorwaarden zijn in Geffen aanwezig voor een volgend succes. Geniet ervan en veel succes met het verdere seizoen!