In het weekend van Marseille was het weer (voor deze zomer) warm en lichtelijk benauwd in Nederland. De duiven die de Marathonvluchten van dat weekend moesten trotseren hadden ook nog eens een groot deel (ongeveer de helft) van de vlucht de wind tegen. Ze kregen het niet cadeau. Kortom een vlucht voor de echte marathonduiven … geen ruimte voor excuses. Alleen het nakomen na de prijzen werd bemoeilijkt door felle buien met onweer. Dat is altijd jammer voor de duiven die de vorm van de dag missen en niet op tijd het thuisfront kunnen halen. Die doen er dan extra lang over.
Op Marseille vielen in de avond van de dag van lossing 4 duiven in Zuid Limburg en directe omgeving (lees Vroenhoven). In de vroege ochtend ging het thuiskomen gestaag door in heel Nederland. Om 18 uur was er geen prijs meer te verdienen op de gemiddelde afstand en korter. De winnaar komt uit Wijnandsrade en draagt de naam Jo de Cock, een liefhebber die eerder in zijn duivenliefhebbersloopbaan Nationaal Narbonne won en nu de beste was op Nationaal Marseille.
Foto’s: Falco Ebben, PigeonPixels
Marseille ZLU
Op vrijdagmorgen om 6.45 uur werd Marseille gelost. De 488 deelnemers deden samen 2.855 duiven mee. Op vrijdagavond vielen 4 duiven in Zuid Limburg. De snelste van deze 4 is eigendom van Jo de Cock uit Wijnandsrade. Hij klokte zijn winnende duif om 21.02 uur op een afstand van 845 km. De winnende snelheid komt hiermee op 986 mpm. 30 mpm minder snel was de nummer twee van Jos Martens uit Stein. Myron Mestrini liet weer van zich spreken en won op deze vlucht de 3e nationaal. De Top 10:
1. Jo de Cock, Wijnandsrade
2. Jos Martens, Stein
3. Myron Mestrini, Beek
4. H. Wijnands en zn, Vroenhoven
5. Jan Hommes en znn, Akersloot
6. A.J. Maljaars, Zoutelande
7. Jan en Twan Nobels, Achthuizen
8. Gebr. Maassen, Ubachsberg
9. Jelle Jellema, Nijverdal
10. Peet en Paloma Solleveld, Maasdijk
Jan en Twan Nobels hebben 4 van hun 5 Marseille-duiven in de prijzen. De tweede en derde duif staan op de plaatsen 74 en 106. De Gebr. Maassen hadden 3 duiven mee en halen de volle 100%. Henk Wegh uit Lochem begint op plaats 24 en heeft er 3 van de 4 in de prijzen. Jan van Brienen uit Geldermalsen deed 15 duiven in de mand en 9 hiervan wonnen prijs. De eerste twee staan op de plaatsen 26 en 104. Mevr. en Arie Wouterse uit Varik hadden 10 duiven ingemand op Marseille. 7 hiervan staan op de uitslag, beginnend met de 28e, 36e, 68e 81e prijs. Henk Zweers uit ’s-Heerenberg had 4 duiven richting Marseille gestuurd. 3 hiervan winnen prijs, waarvan de eerste op plaats 30 staat. Tot slot Dick van Dam uit Zegveld. Hij had 4 van zijn 5 Marseille-duiven in de prijzen. De eerste duif haalt de 54e prijs.
De winnende liefhebber
Jo de Cock (67 jaar), uit Wijnandsrade, is de winnaar van Nationaal Marseille. Wijnandsrade ligt in Zuid Limburg ten westen van Heerlen, in de buurt van Hulsberg en Nuth. Hij gaat in januari met pensioen en tot die tijd is hij nog onderhoudsschilder en doet Jo andere facilitaire werkzaamheden bij Rolduk (de 900 jaar oude en grootste abdij van West Europa).
Jo stelt zich verder aan u voor: ‘Ik ben Jo de Cock en woon in Wijnandsrade in Limburg. Ik ben begonnen met de duiven toen mijn broer twee duiven had gekregen van een duivenmelker. Na een tijdje had hij er geen aandacht meer voor en toen ben ik ze gaan verzorgen. Ik was toen 15 jaar vond het wel leuk. Enkele ooms hadden ook duiven en stimuleerde me. Dat waren mijn eerste stappen in de duivensport. In het begin speelde ik vitesse en midfond. Na enige jaren ging ik meer en meer naar de fond. In het begin speelde ik de Fondduiven van mijn compagnon. Wij speelden onder de naam De Cock-Curfs. Dat ging goed maar na een paar jaar ging het minder. We zijn toen duiven bij Janssens-Hausoul en bij Wim van Houten gaan halen. Met deze duiven zijn we een stuk beter gaan spelen. We hebben toen goede jaren gekend.’
Er wordt gespeeld op een tuinhok van 11 meter waar naast de vliegers ook de kweekduiven zitten. Er zitten 50 vliegduiven in het hok (ongeveer de helft is jaarling). Ze worden gespeeld op weduwschap. De jaarlingen worden afgericht tot 500 km en gaan een keer naar een vlucht van ongeveer 800 km. Wie deze introductie op de marathonvluchten overleeft, mag zich opmaken voor een plaats tussen de oude duiven . Het tuinhok beschikt over een ventilatiesysteem die de vuile lucht afvoert en de verse lucht binnen haalt.
… wordt vervolgd …
Recente reacties