We zijn al weer toe aan deel 3 van de reportage over de sympathieke liefhebber uit Oss, Jeroen van Heumen. Deze liefhebber heeft een geweldig seizoen 2019 achter de rug met 12 duiven binnen de eerste 100 nationaal op de internationale ZLU-vluchten. In de eerste delen heeft u kunnen lezen over de geschiedenis van deze liefhebber, zijn hokken, zijn beste Pau-duiven van afgelopen seizoen, de mooiste kampioenschappen en uitslagen en de opbouw naar het seizoen toe. Vandaag gaan we weer verder …

Voeding en medisch
De duiven krijgen voer van Mariman. Dit is de basismengeling vlucht/kweek. Hier pakt Jeroen 75% van en dat wordt aangevuld met 10% zuivering, 5% P40, 5% Kuikenkorrel en 5% Bordeaux-maïs. In het begin van het seizoen gaat daar veel Gerry-Plus bij van Versele Laga. Naar de marathonvluchten toe wordt de mengeling aangepast. Dan is de hoofmoot All-In-One van Beyers met Energie Plus van Versele Laga. Deze mengeling wordt gemixt met snoepzaad, hennep, pinda’s (gemalen) en TOVO. Naar de vluchten toe krijgen de duiven in potjes gevoerd en er staat altijd voer in de bak. Ze krijgen voldoende (volle bak). Naast het voer krijgen ze voldoende Allerhande, vitamineral, grit en piksteen. In het water krijgen de duiven probiotica van Dr. Brockamp. Jeroen volgt het hele schema van Dr. Brockamp. De jonge duiven worden simpeler gehouden. 24 uur knoflook in het water en over het voer vitaminen van Bifs en Travipharma.
De duiven worden met regelmaat gecontroleerd door Ferdi Vanderzanden. De komt eens per maand naar de vereniging in Oss. Als het nodig is, krijgen ze wat toegediend van Ferdi. Dat is de laatste jaren niet meer nodig geweest. Twee keer per jaar krijgen de duiven een geel en coccipil van Travipharma. Dat is voorbehoedend.

Het afgelopen seizoen
Jeroen is zoals verwacht heel erg tevreden over afgelopen seizoen. Veel vroege duiven. Jeroen: ‘Dat had ik niet helemaal zo verwacht. We waren druk zijn met verbouwen van het huis en daarnaast nog het gewone werk … Ondanks dat kwamen de duiven geweldig.
Pau was de beste vlucht met 5 duiven in de nationale Top 100. Ook de concullega’s Van Schijndel (Gerard) pakten ze eveneens super. Dat vond ik ook leuk! Barcelona was ook goed met 2 mee en 2 prijs.’
Heb je nog nieuwe kweekkoppels ontdekt in het afgelopen seizoen? Jeroen: ’Ik heb eigenlijk drie lijnen ontdekt:
‘Perpignan 236-lijntje’: die bestaat uit een doffer van André Driessen met een Van Haaren-duivin (zelf gekweekt). Deze duiven kwamen daar goed uit: ‘Lou’, ‘Zusje 236’, ‘5e nat. St. Vincent ZLU (1x gezet)’ en Miss Maud (dochter van de Perpignan 236).
De tweede lijn bestaat uit een koppel Jan van Haaren met Inteelt Super Barca 621. Hieruit komen onder meer ‘Queen Litizia’ (vernoemd naar de Koningin van Spanje). Deze superduivin won in 2018 de 59e en in 2019 40e Barcelona. ‘Koosje’ is ook van deze lijn. Zijn won in 2018: 17e nationaal Pau en 189e nationaal Narbonne en in 2019 de 75e nationaal Pau en de22e nat. Perpignan.

Het derde lijntje is een samenkweek Jan Peters met Inteelt Super Barça 621. Hier komt ‘Zusje 66’ uit. Zij won in 2018 de 24e nat Pau en in 2019 104e nationaal Pau en de 36e nationaal Perpignan.

De Toppers van Agen ZLU
Op Agen ZLU had Jeroen zowel bij de jaarlingen als bij de oude duiven vroege duiven. Bij de jaarlingen had Jeroen 10 duiven mee en twee duiven zaten in de kop van de uitslag: 4e en 69e nationaal Agen ZLU jaarlingen tegen 3.940 duiven. De eerste duif was ‘de 640’ van natuurlijk 2018. Deze doffer gaat door het leven als ‘Daantje’. De moeder van deze topper is van het soort van Jan van Haaren en door Jeroen zelf gekweekt. De grootvader van vaderskant won zelf de 21e nationaal Bordeaux.

De tweede duif van Agen bij de jaarlingen is ‘de 672’ van uiteraard 2018. Deze duivin heeft als vader de zoon van 8e nationaal Cahors met de winnares van de 13e nationaal Narbonne. De moeder komt uit ‘Zoon Miss Gijsje’ (Arjan Beens) met een rode duivin van Frank Zwiers uit ‘Frankenstein’ met ‘Golden Future’.  Dit is een koppeling zodat het lijnenteelt is naar ‘Rika’ van Arjan Beens. Zoals de meesten van u weten is dat weer de moeder van ‘Miss Gijsje’.
Op Agen ZLU bij de oude duiven won onze topper uit Oss de 52e nationaal Agen ZLU tegen 5.214 duiven. Deze prijs is gewonnen door ‘Miss Rio’.  Deze duivin won in 2016 als jaarlingen twee kopprijzen:
4e Bergerac tegen 2.578 duiven in de Zuiderkempen
8e Agen tegen 1.818 duiven in de Zuiderkempen
Deze duivin komt uit een doffer, die weer komt uit ‘Zoon Miss Gijsje’ met ‘Toppertje 963’. De moeder van ‘Miss Rio’ komt van Mark van den Berg. Deze duivin komt uit een zoon en dochter van ‘Olympic Zara’.  Deze duivin won o.a. de 1e nationaal Montauban, 2e nationaal Brive en de 20e NU Perigueux. Veel topmateriaal komt bij ‘Miss Rio’ samen … geen garantie voor succes, maar wel meer kans!

… wordt vervolgd …