Afgelopen maandag stond het eerste deel van de reportage over Jeroen van Heumen op de site. Jeroen bestormt de laatste twee jaar de trappen van de nationale ZLU-vluchten. Prachtige prestaties met 2019 als voorlopig beste jaar. Met in het vorige seizoen 12 duiven bij de eerste 100 nationaal en prachtige nationale en internationale kampioenschappen liet zijn stam zien, dat het met de allerbeste liefhebbers op deze disciplines mee kan. In Deel 1 hebben we het over de geschiedenis van Jeroen gehad en hoe hij met de sport in aanraking is gekomen. Verder kwam het hok en de stamopbouw voorbij. Dit keer gaan we verder met de opbouw en de verzorging tijdens het seizoen en komen diverse topduiven voorbij. Ik hoop dat u het met net zoveel plezier leest, als dat ik het heb geschreven.

Het seizoen
Jeroen start in Oss met 52 koppels vliegduiven. Hier zitten zo’n 50% tot 60% jaarlingen bij. Voor de kweek heeft Jeroen 28 koppels vastzitters.
De basis van de kweekduiven bestaat uit zijn goede duiven. In eerste instantie wordt er gekeken naar koppelingen binnen de familie. De goede lijnen moeten in beide ouders terugkomen als het half kan. Jeroen: ‘Kruisen van twee goede lijnen doe ik ook. De basis moet in ieder geval goede duiven zijn. Dat is het belangrijkste!’ Jeroen vertelde op de Wijchense duivendag dat de liefhebber voor een heel groot deel bepaalt of er goede prestaties worden geleverd. Mijn vraag aan hem is dan … Wat voegt een goede liefhebber toe aan goede duiven? Jeroen: ‘Eigenlijk is het vrij simpel.  De liefhebber bepaalt het hok, welke duiven er in het hok zitten, welk voer er wordt gevoerd, welke vlucht er wordt ingekorfd enz. enz. Dus de liefhebber is de belangrijkste factor. Ik ben zelf erg gemotiveerd. Ik denk altijd nu handelen en niet uitstellen. Stom voorbeeld: vandaag hebben de duiven schoon grit nodig, dan krijgen ze dat vandaag. En dat geldt ook voor lappen en alle dingen, zoals het gaan naar een dierenarts voor controle. Ander voorbeeld: Ik kan nu niet zeggen hoe ik het komende seizoen eruit gaat zien. Wat doet het weer, dat is heel belangrijk. Gaan de jaarlingen naar Agen ZLU bijvoorbeeld. Weet ik niet? Dat ligt aan hoe de voorbereidingen gedaan kunnen worden. Als het Agen ZLU inkorven is, kan ik zien hoe de voorbereidingen voor de jaarlingen zijn geweest en of ik er een aantal naar eer en geweten in kan korven.’
In 2019 ging het zo … op 14 februari zijn de duiven gekoppeld. Jeroen vond het belangrijk dat de jongen klaar waren voordat het seizoen begon. Alle koppels brengen minimaal één jong groot. De jongen zijn er na 14 dagen afgehaald, zodat de duivinnen niet voor de 2e keer hoefden te leggen. In het begin van het seizoen worden de duiven op weduwschap ingespeeld. Ze gaan elke week mee met de vereniging (Oost Brabant) of bij Brabant 2000. Daarna worden ze op de verschillende vluchten op een stand gebracht. Voor de duiven van Pau was dat jongen van ongeveer 5-6 dagen. Voor jongen gekozen vanwege de verbouwing van het huis. Dat pakte qua planning lekker uit. De Barcelona-ploeg zat op eieren. Theoretisch zouden 2 koppels naar de Internationale Koningsvlucht gaan. Er kwam echter ‘een kink in de kabel’. In een bepaald weekend gingen de jaarlingen naar de midfond van de afdeling en de oude naar Roye op zondag. Voor de oude duiven werd een rotvlucht … 2 Barcelona-doffers weg. De duivinnen moesten toen met andere doffer opnieuw beginnen. Ze kwamen de Barcelona-duivinnen op eitjes van 12 dagen broeden op Barcelona te zitten.

Toppers van Pau (2)
De 52e nationaal Dax staat op naam van ‘de 533’ van 2016. Deze duif is Jeroen verspeelt op Marseille helaas.
‘De 204’ van 2017 won de 81e nationaal Pau. Hij wordt ‘de Allrounder’ genoemd. Deze doffer won in 2019:
81e nationaal Pau
636e nationaal Marseille
123e nationaal Perpignan
Als jaarling won hij de 137e nationaal Agen. De vader van deze duif komt uit een duivin van Klip-Verhagen met een doffer van het soort wat Jeroen al een aantal jaar zelf heeft opgebouwd. De moeder van ‘de Allrounder’ won zelf de 90e nationaal Bordeaux en de 89e nationaal Marseille. Zij komt uit een doffer van Jan van den Berg uit Schaijk.
‘De 110’ van 2017 was verantwoordelijk voor de 83e nationaal Pau. Deze duif is helaas verspeeld op Perpignan. Als jaar won deze duif al de 14e NPO Agen op de middaglossing. De vader van deze duif is een zoon van Milos en Bolletje van Verweij-de Haan. De moeder is de inmiddels topkweekster van 2013 … uit ‘De Super Barça 621’ van de Gebr. Jacobs met zijn eigen dochter. Zoals alom bekend is bij de lezers van Het Marathonduivenjournaal, is ‘de Super Barça 621’ een zoon van ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman.

Kampioenschappen in 2019
1e Brabantse Super Legeae ZLU-vluchten
2e Fondclub Zuid Nederland ZLU-vluchten
1e Aang en 3e Onaang. Zuider Kempen
9e Internationaal Zware Fond Gouden Duif
9e Europa Beker

… wordt vervolgd …