In juli 2023 hebben we 5 duivenweekenden. De middelste is voor de marathonduivenliefhebbers gereserveerd voor slechts één vlucht. Het is ook de middelste vlucht van het Internationale vliegprogramma en wel St. Vincent. Deze vlucht mocht door de Franse feestdag (Quartorze Julliet) niet worden gelost. Ook een dag later kon het niet vanwege meerdere buien op de vluchtlijn. Toen werd het zondagochtend 8 uur. Over de lossing is veel gezegd … veelal terecht, vaak ook onbeschoft (dat is helaas een gewoonte geworden), dus dat ga ik hier niet overdoen. Conclusie: Zoiets mag nooit meer gebeuren! Gelukkig hadden verreweg de meeste duiven er geen nadeel van … gelukkig maar. Bij de Fondunie 2000 is de winnaar Jelle Jellema. Ook nationaal zat hij er goed bij (6e nationaal). Bij de eerste 20 nationaal zaten 7 deelnemende liefhebbers van de Fondunie 2000. Jelle is de beste van deze selecte groep.
St. Vincent ZLU Fondunie 2000
De duiven werden op zondagmorgen om 8 uur gelost in St. Vincent de Tyrosse. Met veel west in de wind gingen de duiven met een mooie snelheid richting Nederland. Bij de deelnemers van de Fondunie 2000 gingen 776 duiven mee. De snelste van deze groep viel in Nijverdal bij Jelle Jellema. Jelle klokte om 21.03 uur op een respectabele afstand van 1.125 km. De winnende snelheid komt zodoende op 1.436 mpm. Het gaatje naar nummer twee is 14 mpm. Deze nummer twee is Paul van den Boogaard uit Kamerik. Het brons bij de Fondunie 2000 ging naar Sil van Vliet uit Ter Aar. De Top 10:
1. Jelle Jellema, Nijverdal
2. Paul van den Boogaard, Kamerik
3. Sil van Vliet, Ter Aar
4. Luuk Becker, Nijverdal
5. Ton Maassen, Amersfoort
6. John van Klink, Oude Wetering
7. Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen, Veenendaal
8. Ronnie Lieftink, Nijkerk
9. Jurrian van Amerongen, Bunnik
10. Frans van den Donk, Deest
Van alle liefhebbers die hun eerste duif voor de 1:50-grens hadden, behaalde niemand 67% prijs. Sil van Vliet deed het goed met 9 prijzen van de 16 en Harrie Kalter uit IJsselmuiden 6 van de 10. Ton Maassen en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen hadden 2 duiven mee.
De winnende liefhebber
Uit Nijverdal komt dit keer de winnende liefhebber. Het is de ieder bekende topliefhebber Jelle Jellema uit Nijverdal. Graag stip ik wat leuke feitjes aan over hem: Hij heeft de liefde voor de duiven van vader Ultsje overgenomen. De laatste jaren heeft Jelle van zijn hobby ‘zijn beroep’ gemaakt. Al blijft hij bovenal liefhebber. Een logische stap na alle successen die hij de laatste jaren heeft behaald. Op veel vluchten heeft hij vroege duiven gepakt, maar zijn successen op Barcelona zijn fenomenaal. Hierbij zitten natuurlijk twee nationale, waaronder 1 internationale, overwinning(en). In de meeste edities zat Jelle in de nationale Top 10 met één of meerdere duiven. In de laatste editie zat hij 11e. Op zijn afstand is dat meer dan geweldig en bovenal heel bijzonder.
Jelle heeft een prachtige stam met duiven van Piter Beerda en Zwart Goud (via Akkermans uit Nieuw Vossemeer) opgebouwd en dat is inmiddels uitgebouwd met duiven die zijn aangeschaft en door samenkweek met o.a. Hugo Batenburg van Batenburg-van der Merwe. Hugo is in het bezit van een geweldig hok met duiven, waar veel (inter)nationale winnaars huizen van Barcelona. Verder hebben de duiven van Arjan Beens hele goede nazaten afgeleverd.
De duiven hebben de beschikking over 24 meter hok. Hierin zitten de vliegduiven, de kwekers en de jonge duiven. De vliegers hebben de beschikking over 5 afdelingen, maar alles mag en kan door elkaar lopen.
De winnende duif
De snelste duif van St. Vincent ZLU bij de Fondunie 2000 is een doffer van het ‘bouwjaar 2021’. Best opvallend, omdat Jelle meestal duivinnen pakt, als hij vroege duiven heeft. Een super grote verrassing zal het nu ook niet zijn geweest. Eerder dit jaar won deze doffer al de 30e nationaal St. Vincent middaglossing.
De vader komt ‘Jef’ met een dochter uit ‘Special One’ en ‘Kleine Jade’. Deze dochter won zelf de 23e nationaal Perpignan. ‘Special One’ won de 1e Internationaal Barcelona 2015 en in hetzelfde jaar de 10e nationaal Dax. Hij is vader van onder mee de 3e nationaal Barcelona 2019. ‘Kleine Jade’ won in 2014 Internationaal Barcelona. Zij is moeder van o.a. de 8e nationaal Agen. ‘Jef’ won de 1e Internationaal Barcelona in 2019.
De moeder van de Bergerac-winnares komt uit ‘Zeus’ met ‘Silke’. ‘Zeus’ won de 18e nationaal Barcelona en is grootvader van o.a. de winnaars van de 4e, 12e, 15e en 25e nationaal Barcelona, de 5e nationaal St. Vincent en de 7e nationaal Barcelona. ‘Silke’ won de 1e nationaal Barcelona en de 3e Internationaal Narbonne. Zij is grootmoeder van de 6e, 12e, 15e en 24e nationaal Barcelona.
Jelle over deze topper: ‘Hij kwam van gigantisch hoog aan en viel echt als een steen … zelden zoiets gezien. Mijn maat die mee zat te letten dacht dat het een slechtvalk was die naar beneden viel. De voorbereiding op deze St. Vincent niets bijzonders. Na St Vincent middaglossing was hij niet meer mee geweest.’
Het seizoen
Jelle is het seizoen begonnen met zo’n 200 vliegduiven, waarvan de helft jaarling is. Een kwart is twee jaar en het laatste kwart is drie jaar en ouder. Daarnaast heeft hij 30 koppels kweekduiven. De vliegers zijn eind februari gekoppeld.
De duiven worden ieder jaar een maand verduisterd. Dit gebeurt met een gordijn. Het is dan niet heel donker in het hok, maar schemerig, als het buiten nog licht is. Jelle: ‘Ik heb dit van eind maart tot eind april gedaan.’
Vanaf de langste dag worden de duiven bijgelicht. Eerst wordt de lengte van de langste dag aangehouden. Daarna wordt de dag in stapjes van een kwartier verlengd. Het bijlichten gebeurt met daglichtlampen. Jelle: ‘Of het bijlichten echt helpt om de prestaties goed te houden op de laatste vluchten, vraag ik me af. De sterkte van de lampen is niet zo sterk als zonlicht. Het gaat goed met de prestaties goed, dus ik pas het (nog) niet aan.’
De duiven gaan elke week mee met de afdeling. Dit jaar heb ik niet meergedaan in Hank vanwege de bijna wekelijkse Noordoosten wind in het voorseizoen. Jelle: Ik wilde het niet te zwaar maken voor de duiven. Ritme is wel nodig voor de duiven om in vorm te komen voor de marathonvluchten, maar het moet niet te zwaar worden’
Jelle: ‘Ik voer de mengelingen van het merk Beyers. Dit zijn mijn eigen twee mengsels. De basis is Jellema Sport. De mengeling Jellema Power is vooral voor de laatste vier dagen voor inkorving om te op te voeren. Deze mengeling is vetrijker.
Medisch gezien krijgen de duiven alle entingen in de winter. In het voorjaar is het de beurt om de duiven te ontwormen en te ontluizen. In het hok wordt er gewerkt met een anti mijt. Dit gebeurt met Dutchy’s. In het vliegseizoen wordt het geel heel goed in de gaten gehouden en bij besmetting gaat er een geelpil in (Belga Magix van De Weerd).
Ik geef verder geen bijproducten door het water of over het voer. Wel krijgen de duiven veel vrij opneembare mineralen, elke dag vers in potjes. Ik heb nu samen met DHP een eigen mineralenmix ontwikkeld waar alleen mineralen inzitten en geen snoepzaad en andere dingen, die niets toevoegen. Verder hebben de duiven de beschikking over drie potjes met poeder: Belvimin van Beyers en Vi-Spu-Min van Backs.
Ik controleer mijn duiven vaak op het geel. Een week voor inkorving controleer ik alle duiven die voor die vlucht op het programma staan, alle topduiven en vaak nog wat extra duiven. Ik controleer iedere keer best veel duiven. Zo kunnen de eventuele probleempjes aangepakt worden. Op het geel ben ik heel scherp. Als ik het niet meer weet dan raadpleeg ik Nanne Wolff. Dat is een geweldige duivendierenarts.’
Tot Slot
Jelle, nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Bedankt voor je medewerking aan dit verslag. Ik wens je nog een goed verder verloop van het seizoen toe met nog meer goede prijzen! Dat moet kunnen lukken!!!
Recente reacties