Barcelona is voor de internationale duivenliefhebber de vlucht der vluchten. St. Vincent is een geweldige klassieker, Perpignan is prachtig, maar Barcelona is de top. Vanaf 2014 is er één liefhebber die deze vlucht past als een jas. Vorig jaar won hij de 3e nationaal en had hij de snelste duif van de Fondunie 2000. Ik schreef toen dit … Als er één liefhebber vanaf 2014 Barcelona beheerst, is dat Jelle Jellema uit Nijverdal. Wat een prachtige serie resultaten zet hij telkens neer. In 2014 won hij deze koningsvlucht Internationaal. De laatste 4 edities waren iedere keer bijzonder zwaar en telkens zat Jelle met één of meer duiven binnen de nationale top 10. Dat is toch een bijzondere reeks prestaties. In de jaargang van 2019 speelde Jelle de 3e nationaal. Jelle won in 2019 bij de Fondunie 2000 het Barcelona-festijn en dat was twee en drie jaar geleden ook al zo. Alleen in 2018 moest hij Gertjan Rigter voor zich dulden. Jelle verslaan op Barcelona lijkt bijna net zo moeilijk, als deze vlucht winnen. Wat een topper … maar dat wisten we eigenlijk al. Dat was vorig jaar … Nu pakt Jelle zijn tweede nationale overwinning in 7 edities … wat een geweldig hok met Barcelona-duiven heb je dan en wat een geweldige marathonduivenliefhebber zit daar achter. Er zijn geen worden voor om dit te beschrijven. Fantastisch is het in ieder geval!

 Het seizoen 
De vliegploeg van Jelle bestaat uit 95 vliegkoppels. Deze ploeg werkt het ZLU-programma af en enkele middaglossingsvluchten. De laatstgenoemde zijn veelal om ervaring op te doen, al zijn vroege prijzen altijd welkom. Het seizoen 2020 is een bijzonder vliegseizoen door de corona-crisis. Aan het begin van het seizoen heb ik Jelle wat vragen gesteld, hoe hij zich instelt op deze situatie. Hij vertelde toen o.a. dit:
Wanneer heeft u uw vliegduiven gekoppeld?
Ik heb mijn vliegduiven nog steeds niet gekoppeld, normaal was dat al wel gebeurt maar ik wacht nog even af totdat er meer duidelijkheid is over de start van het seizoen. Als we gaan starten koppel ik ze meteen. Op Barcelona zaten de duiven op een tweede broedsel, nadat ze een week gescheiden hebben gezeten.
Hebben ze of gaan ze een jong grootbrengen? Deed je dat andere jaren ook?
Als ik ze koppel mogen ze gewoon jongen groot brengen en blijven ze het hele jaar bij elkaar. Vorig jaar heb ik ze 15 april gekoppeld. De jaren daarvoor koppelde ik vaak eind februari en dan gingen ze na 1 rondje uit elkaar en koppelde ik pas weer ergens in mei. Beide systemen kan prima.
Hoe vaak laat u nu uw duiven los?
Om de dag zijn ze los, de duivinnen vliegen wel een uurtje. De doffers trainen voor geen meter, maar daar kan ik me nu nog niet druk om maken. Als ze eenmaal gekoppeld zijn en ze zitten op eieren zal ik proberen ze een uur gedwongen te laten trainen.
Past u uw voermengeling aan en zo ja hoe?
Ze krijgen gewoon vliegvoer met ongeveer 25% paddy. Ik voer ze 1x per dag, in  totaal ongeveer 25 gram per duif per dag.
Bent u uw vliegduiven aan het verduisteren? Zo ja, wat is hier het doel van?
Ja, sinds een paar weken verduister ik de duiven 13/14 uur per dag. Ik heb wat rolgordijntjes die wat losjes voor de ramen hangen, het is daardoor niet heel donker maar ik denk wel voldoende. Het doel van het verduisteren is dat de 1e pen er zo laat mogelijk uit gaat. Wanneer ik stop met verduisteren weet ik nog niet. Dat hangt van de eerste marathonvlucht af. Een week of 4 daarvoor wil ik eigenlijk wel stoppen.
Gaat u uw duiven bijlichten?
Bijlichten doe ik al jaren vanaf de langste dag.
Stel er worden eind juli/augustus nog een paar marathonvluchten gevlogen … op welke stand gaat u uw duiven inmanden?
Tot en met half juli kan nog prima op eitjes, maar in augustus of eventueel september zal ik proberen ze op jongen vanaf een dag of 6 in te korven.

Barcelona-duiven en opleiding
Jelle: ‘Wat ik verder nog wel kwijt wil over Barcelona de laatste jaren. Ik denk dat duiven voor dat soort vluchten veel ervaring moeten hebben. Dus leeftijd is niet belangrijk maar wel dat ze in hun leven al een stuk of 5 marathonvluchten achter de kiezen hebben voordat ze naar een Barcelona zoals de laatste vier jaar gaan. Ik weet dat er altijd uitzonderingen zijn maar om in de breedte goed te pakken is ervaring wel een vereiste. Ik speel al mijn duiven 2x bij uitzondering 3x op de ZLU, dat doe ik niet alleen om prijzen te pakken maar ook om ze ervaring op te laten doen die ze in latere jaren kunnen gebruiken. Dan hoeven ze in het begin van hun carrière niet eens zo goed te zijn. Het liefst zie ik duiven die langzamerhand steeds beter worden, die zie ik liever dan duiven die in het begin goed zijn en later afzwakken, die hebben een te zwak karakter, die geven het op als het zwaar wordt, daar moet je ook mee oppassen in de kweek, ik denk dat het erfelijk is.’

De Beleving
Jelle: ‘In het seizoen doe ik er alles aan om de duiven tip top aan de start van de vluchten te krijgen. De steun van mijn vrouw als dat nodig is, is dan erg fijn. Verder werk ik met een aantal liefhebbers samen, mijn vader natuurlijk en overleg en samenkweek. Die leuke contacten zijn voor mij wel een heel belangrijk onderdeel van de sport!’ Wat blijft er zo mooi aan de duivensport? Jelle: ‘De wedstrijden! Dus het klaarmaken en het thuiskomen van de duiven.’

Tot Slot 
Voor de tweede maal na 6 jaar wint Jelle Jellema Nationaal Barcelona. Een bijzondere prestatie. Het is ook bijzonder om te vermelden dat Jelle voor de vierde maal in 5 jaar de overwinning binnensleept bij de Fondunie 2000. De andere keer was hij tweede. Dat is heel sterk als je het deelnemersveld bekijkt. Jelle van harte gefeliciteerd met deze mooie nationale  overwinning. Het is iedere keer weer bijzonder om de vlucht en de voorbereiding met je te bespreken. Veel succes de laatste twee weken van het seizoen !!!