Barcelona is voor de internationale duivenliefhebber de vlucht der vluchten. St. Vincent is een geweldige klassieker, Perpignan is prachtig, maar Barcelona is de top. Vanaf 2014 is er één liefhebber die deze vlucht past als een jas. Vorig jaar won hij de 3e nationaal en had hij de snelste duif van de Fondunie 2000. Ik schreef toen dit … Als er één liefhebber vanaf 2014 Barcelona beheerst, is dat Jelle Jellema uit Nijverdal. Wat een prachtige serie resultaten zet hij telkens neer. In 2014 won hij deze koningsvlucht Internationaal. De laatste 4 edities waren iedere keer bijzonder zwaar en telkens zat Jelle met één of meer duiven binnen de nationale top 10. Dat is toch een bijzondere reeks prestaties. In de jaargang van 2019 speelde Jelle de 3e nationaal. Jelle won in 2019 bij de Fondunie 2000 het Barcelona-festijn en dat was twee en drie jaar geleden ook al zo. Alleen in 2018 moest hij Gertjan Rigter voor zich dulden. Jelle verslaan op Barcelona lijkt bijna net zo moeilijk, als deze vlucht winnen. Wat een topper … maar dat wisten we eigenlijk al. Dat was vorig jaar … Nu pakt Jelle zijn tweede nationale overwinning in 7 edities … wat een geweldig hok met Barcelona-duiven heb je dan en wat een geweldige marathonduivenliefhebber zit daar achter. Er zijn geen worden voor om dit te beschrijven. Fantastisch is het in ieder geval!

 De liefhebber
Een korte samenvatting van Jelle als liefhebber. Tot voor een paar jaar terug werkte Jelle als dierenarts. Sinds die tijd besteed hij zijn uren aan de duiven en alles wat er nog meer bij komt kijken, als je ze goed met je duiven speelt als hij. Door zijn vader is deze Barcelona-topper in de sport is gekomen. Zijn vader die nog steeds goed meedoet in het Friese Steggerda. Jelle werd in 2016 Keizer Generaal van de Fondunie 2000 en stond drie jaar op rij op het ereschavot bij het Kampioenschap Ochtendlossing bij de Marathon Noord. Hij stond op elke trede een keer. Op één trede zelfs twee keer. Jelle heeft een prachtige stam met duiven van Piter Beerda en Zwart Goud opgebouwd en dat is inmiddels uitgebouwd met duiven die zijn aangeschaft en door samenkweek met o.a. Hugo Batenburg van Batenburg-van der Merwe. Verder hebben de duiven van Arjan Beens hele goede nazaten afgeleverd. De grootste reden van deze groei is, is Jelle zelf. Hij zit nooit stil. Zo kocht hij een paar jaar terug de 1e Asduif Barcelona van Bernard van der Horst. Ook uit deze duif beginnen de eerste talenten zich aan te dienen. Hij is altijd op zoek naar verfijning van de verzorging, de trainingen en op zoek naar goede duiven om in zijn goede stam in te brengen. De nieuwe inbreng slagen niet allemaal, maar er zitten gelukkig ook duiven bij die de stam verrijken.
De duiven hebben de beschikking over 24 meter hok. Hierin zitten de vliegduiven, de kwekers en de jonge duiven.

De winnende duif 
Jelle had op Barcelona 34 duiven mee, waarvan 10 doffers. Aan het eind van de middag (17.08 uur) klokte hij Silke. Dit was goed voor de snelste van Nederland en 2e Internationaal. Diezelfde avond constateerde hij nog zes duiven wat hem 7 prijzen opleverde bij de eerste 40 nationaal. Een ouderwetse Jellema-uitslag met verschillende duiven in de nationale top 50! Zoals hij al eerder deed in dit decennium op vluchten als Perpignan. Barcelona 2020 is tot nu toe de mooiste, want de 1e zit erbij. 
De winnende duif is Silke. Deze kras duivin won in 2016 al de 3e nationaal Narbonne. In 2017 won ze de 157e nationaal Marseille. In de twee opvolgende jaren werd Silke op Barcelona en Perpignan gespeeld. Zij speelde op deze vier vluchten vier prijzen tussen de 130 en 200 nationaal:
157e nationaal Barcelona 2018
137e nationaal Perpignan 2018
190e nationaal Barcelona 2019
196e nationaal Perpignan 2019
Aan deze stabiele mooie reeks wordt in 2020 de prijs der prijzen aan toegevoegd de 1e Nationaal Barcelona.
De vader van Silke is de zoon van Miss Gijsje en Mr. Beautiful van Arjan Beens, de inmiddels beroemd MG 430. Hij is ook de vader van o.a. Evi (9e nationaal Perpignan en 10e nationaal Barcelona). Het nageslacht van de MG 430 is zeer sterk op Barcelona. De dochter van Evi, Rena, won in 2018 de 8e nationaal Barcelona. Dit keer, in 2020, won de dochter van Rens, New Rena, de 7e nationaal Barcelona … ongekend! De moeder van Silke is Het Klein Kweekstertje, die ook de moeder is van Silvie (3e Internationaal Barcelona 2014). Het Klein Kweekstertje vloog zelf onder andere de 14e nationaal Bordeaux in 2008. Het Klein Kweekstertje komt uit Jaguar (zoon Zwart Goud met Mini), die o.a. de 36e nationaal Bergerac won, met Meike. Meike won o.a. de 9e nationaal St. Vincent  en komt uit Lucas, een kweker van meerdere goede duiven. Kortom twee super Barcelona-lijnen bij elkaar gebracht.
Silke is ingemand op een jong van 9 dagen oud. De bedoeling was 5 dagen jongen, maar Silke legt meestal heel snel en dat was dit keer weer het geval. De Barcelona-duiven waren een week gescheiden anders hadden ze te vroeg gelegd voor Barcelona en was de stand niet ideaal geweest.

… wordt vervolgd …