In sector 3 was de winnaar van Bergerac Jelle Jellema. Een beetje verrassend was dat wel, omdat Jelle de laatste jaren niet vaak op St. Vincent (de oorspronkelijk vlucht) heeft ingemand. De ZLU-vluchten zijn bij hem favoriet. Af en toe een uitstapje, omdat het simpelweg goed uitkomt, naar de NPO-vluchten komt wel vaker voor. Het is echter geen regel. Het is bijzonder knap dat Jelle deze vlucht heeft gewonnen gezien zijn woonplaats. Als je de kop van de Nationale uitslag bekijkt (waar Jelle de tweede duif had tegen ruim 12.000 duiven), zijn de meeste vroege duiven in het  Westen van het land gevallen. De eerste duif die in de oostelijke helft viel na die van Jelle, kwam uit Someren. Deze duif was omgerekend 17 minuten later en moest 120 km minder afstand af te leggen. Jelle haalt weer een prachtige onverwachte overwinning binnen. Het is ieder jaar weer bijzonder knap wat zijn duiven presteren.

De liefhebber
De winnende liefhebber is Jelle Jellema uit Nijverdal. Veel van deze voormalige dierenarts is bij u als lezer bekend. Toch stippen we wat leuke feitjes aan. Hij heeft de liefde voor de duiven van vader Ultsje overgenomen. De laatste jaren heeft Jelle van zijn hobby ‘zijn beroep’ gemaakt. Al blijft hij bovenal liefhebber. Een logische stap na alle successen die hij de laatste jaren heeft behaald. Op veel vluchten heeft hij vroege duiven gepakt, maar zijn successen op Barcelona zijn fenomenaal. Hierbij zitten natuurlijk twee nationale, waaronder 1 internationale, overwinning(en). Vanaf 2014 zat Jelle (op één seizoen na, toen hij slecht één duif speelde) alle jaren in de nationale Top 10 met één of meerdere duiven. Op zijn afstand is dat meer dan geweldig en bovenal heel bijzonder.
Jelle heeft een prachtige stam met duiven van Piter Beerda en Zwart Goud (via Akkermans uit Nieuw Vossemeer) opgebouwd en dat is inmiddels uitgebouwd met duiven die zijn aangeschaft en door samenkweek met o.a. Hugo Batenburg van Batenburg-van der Merwe. Hugo is in het bezit van een geweldig hok met duiven, waar veel (inter)nationale winnaars huizen van Barcelona. Verder hebben de duiven van Arjan Beens hele goede nazaten afgeleverd.
De duiven hebben de beschikking over 24 meter hok. Hierin zitten de vliegduiven, de kwekers en de jonge duiven. De vliegers hebben de beschikking over 5 afdelingen, maar alles mag en kan door elkaar lopen.

De winnende duif
De snelste duif van Bergerac in Midden en Oost Nederland is een tweejarige duivin. Haar naam is ‘Naomi’. Ze is ingemand op een jong van 6 dagen oud. Zowel de vader als moeder komt uit een samenkweek met vriend Hugo Batenburg. De vader komt uit ‘Special One’ en ‘Kleine Jade’. ‘Special One’ won de 1e Internationaal Barcelona 2015 en in hetzelfde jaar de 10e nationaal Dax. Hij is vader van onder mee de 3e nationaal Barcelona 2019. ‘Kleine Jade’ won in 2014 Internationaal Barcelona. Zij is moeder van o.a. de 8e nationaal Agen.
De moeder van de Bergerac-winnares komt uit ‘Jef’ met ‘Rena’. ‘Jef’ is de winnaar van Internationaal Barcelona in 2019 en ‘Rena’ won heel veel kopprijzen, waaronder de 6e Internationaal Pau en de 8e nationaal Barcelona. Ze komt uit ‘Roman’ (uit ‘Blauwe Benno’ en ‘Romee’)  met ‘Evi’ (9e nationaal Perpignan en 10e nationaal Barcelona).
Als jaarling heeft ‘Naomi’ Agen en Narbonne gevlogen. Twee keer kwam ze net na de prijzen thuis.

Het seizoen
Jelle is het seizoen begonnen met 195 vliegduiven. Daarnaast heeft hij 30 koppels kweekduiven. De vliegers zijn half mei gekoppeld, de winnares zat op haar eerste nest.
De duiven gaan elke week mee met de afdeling en een enkele keer Hank … dus bijna altijd één nacht mand.
Jelle: ‘Ik voer het voer van het merk Beyers. Dit zijn mijn eigen twee mengelingen. Medisch gezien krijgen de duiven alle entingen in de winter. In april is het de beurt aan ontwormen, ontluizen en anti mijt. Dit gebeurt met Dutchy’s in het hok. In het vliegseizoen wordt het geel heel goed in de gaten gehouden en bij besmetting gaat er een geelpil in. Ik geef verder geen bijproducten door het water of over het voer. Wel krijgen de duiven in potjes veel vrij opneembare mineralen, elke dag vers. Ik heb nu samen met DHP een eigen mineralenmix ontwikkeld waar alleen mineralen inzitten en geen snoepzaad en andere flauwekul.’

Tot Slot
Jelle, nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Bedankt voor je medewerking aan dit verslag. Ik wens je nog een goed seizoen toe met nog meer goede prijzen!