Als er één liefhebber vanaf 2014 Barcelona beheerst, is dat Jelle Jellema uit Nijverdal. Wat een prachtige serie resultaten zet hij telkens neer. In 2014 won hij deze koningsvlucht Internationaal. De laatste 4 edities waren iedere keer bijzonder zwaar en telkens zat Jelle met één of meer duiven binnen de nationale top 10. Dat is toch een bijzondere reeks prestaties. In de jaargang van 2019 speelde Jelle de 3e nationaal. Dat is uitzonderlijk knap. Het regende namelijk al enkele uren knap door vanaf de grote rivieren en een deel van Brabant, terwijl het zuidelijker droog bleef. Jelle won bij de Fondunie 2000 het Barcelona-festijn en dat was twee en drie jaar geleden ook al zo. Alleen in 2018 moest hij Gertjan Rigter voor zich dulden. Jelle verslaan op Barcelona lijkt bijna net zo moeilijk, als deze vlucht winnen. Wat een topper … maar dat wisten we eigenlijk al.

Top 10

In het concours van de Fondunie 2000 waren 1.066 duiven mee. Het was net als de drie jaren ervoor een zware vlucht. De winnaar werd Jelle Jellema uit Nijverdal. Hij klokte zijn winnende duif om 17.37 uur op een afstand van 1.268 km. De winnende snelheid werd zodoende 833 mpm. In de laatste vier edities won Jelle drie maal en hij werd een keer tweede achter Gertjan Rigter. Dat is toch een geweldige reeks. Nummer twee kwam 5 mpm te kort. Dit was Pieter Woord uit Urk. Brons was Vertelman en znn uit Hoogkarspel. De Top 10:
1. Jelle Jellema, Nijverdal
2. Pieter Woord, Urk
3. Vertelman en znn, Hoogkarspel
4. H.J. Overbeek, Velp
5. Robin Bakhuis, Westerhaar
6. Tim Hage, Woerden
7. Geert Tiemes, Didam
8. Gerard Schalkwijk, Lopik
9. Jaap Mazee, Ens
10. Vertelman en znn, Hoogkarspel
Hendrik Jan Overbeek uit Velp had 1 duif mee en speelde hiermee de 4e prijs. Robin Bakhuis had 3 duiven mee en behaalde 2 prijzen. Geert Tiemes had 5 duiven mee en 4 prijzen. Bennie Homma uit Balk had 1 duif mee en speelde hiermee de 14e prijs. Henk Wegh had 4 duiven mee en 75% prijs. Hij begon op plaats 19.

De liefhebber
Het introduceren van Jelle Jellema is onnodig. Iedereen weet dat hij een topper is. Dat hij via zijn vader in de sport is gekomen. Zijn vader die nog steeds goed meedoet in het Friese Steggerda. Jelle werd in 2016 Keizer Generaal van de Fondunie 2000 en stond drie jaar op rij op het ereschavot bij het Kampioenschap Ochtendlossing bij de Marathon Noord. Hij stond op elke trede een keer. Jelle heeft een prachtige stam met duiven van Piter Beerda en Zwart Goud opgebouwd en dat is inmiddels uitgebouwd met duiven die zijn aangeschaft en door samenkweek met o.a. Hugo Batenburg van Batenburg-van der Merwe. Verder hebben de duiven van Arjan Beens hele goede nazaten afgeleverd. De grootste reden van deze groei is, is Jelle zelf. Hij zit nooit stil. Hij is altijd op zoek naar verfijning van de verzorging, de trainingen en op zoek naar goede duiven om in zijn goede stam in te brengen. De nieuwe inbreng slagen niet allemaal, maar er zitten gelukkig ook duiven bij die de stam verrijken. Deze reportage gaat over de Fondunie 2000-overwinning op Barcelona. Het is daarom wel mooi en tegelijkertijd indrukwekkend naar de resultaten van Barcelona te kijken … in 2014 had Jelle de 1e en 3e Internationaal Barcelona (winnares ‘Kleine Jade’), in 2016 won hij de 3e en 10e nationaal, in 2017 won Jelle de 2e nationaal Barcelona, vorig jaar in 2018 de 8e nationaal Barcelona en dit keer de 3e nationaal Barcelona. Wat een serie!!!

De winnende duif
Jelle had voor Barcelona 2019 goede moed. Niet alleen gebaseerd op het recente verleden, maar de duiven had hij ook naar volle tevredenheid ingemand. Zoals hijzelf zegt: ‘De duiven zagen er geweldig uit bij inkorving en de weersvoorspellingen waren ook gunstig,’ Op zaterdag toonde buienradar voor de middag en avond regen. Het optimisme temperde in Nijverdal. Toen het om een uur of vier echt begon te regenen zag Jelle een vroege duif al niet meer zitten. Hij had gelukkig positieve supporters in de tuin zitten, die de moed er in hielden. Toen om 17.37u Romy laag in de verte door de regen kwam aanvliegen was het enthousiasme groot. Een heel mooi moment! Zij won 3e Nationaal en 9e internationaal en de eerste in de Fondunie 2000. Hugo Batenburg heeft Romy gekweekt uit Special One, de internationale Barcelona winnaar van 2015 met Romee van Jelle zelf. Zij  werd Olympiade winnaar 2015.
Jelle: ‘Eigenlijk was Romy bestemd voor het kweekhok. Maar omdat ik haar daar eigenlijk niet mooi genoeg voor vond (brede staart, slappe rug) heb ik haar op het vlieghok gezet. Hier heb ik geen spijt van. Nu ze zo goed vliegt vind ik haar bij nader inzien toch wel mooi.’
Zij is ingemand op een jong van bijna een week. In haar eerdere loopbaan won ze diverse prijzen. Vorig jaar won de 29e nationaal Perpignan en de 199e nationaal St. Vincent. Perpignan was de zwaarste vlucht van het pittige seizoen van vorig jaar. Ze is inmiddels zelf de moeder van de 123e nationaal Pau van dit jaar.

Het seizoen
De voorbereiding op het seizoen 2019 was iets anders dan de jaren ervoor. De duiven zijn half april gekoppeld. Ze hebben toen een jong grootgebracht. Vervolgens de cyclus afgemaakt. De duiven kwamen toen (automatisch) op eitjes op Pau en op jongen van ongeveer een week op Barcelona. De inspeelvluchten worden wekelijks gedaan met zo veel mogelijk slechts één nacht mand. De oude duiven zijn onder meer een keer mee geweest op Hank (vlucht van 500-550km).
Jelle over het voer: ‘Ik heb een paar jaar terug samen met Beyers een eigen mengeling (Jellema Sport) gemaakt met extra veel vetten die ik de laatste 4 dagen voor inkorven voer. De duiven krijgen dan ook een potje in de broedbak.’ Wat doe je aan medische begeleiding? Jelle: ‘Dat is eigenlijk al jaren hetzelfde: Entingen, ontwormen, ontluizen en scherp op het geel zijn. Geel controleer ik eens in de twee weken zelf. Daarnaast geef ik het liefst schoon water en zeker ook schoon voer (vreten ze beter). Het geel blijft in het seizoen een gevaar dus wordt dit regelmatig gecontroleerd en bij besmetting krijgen de duiven een pil opgestoken. Na Pau hadden een paar het geel en die zijn allemaal behandeld met een geelpil. Dit was na Barcelona weer het geval.
Ik denk dat een veel gemaakte fout is om duiven met medicijnen de mand in te sturen, bv een geelpil opsteken bij inkorven of twee dagen iets voor de luchtwegen. Dat zal hier nooit gebeuren. Bij wat lichtere vluchten zal het misschien niet uitmaken maar wordt het loodzwaar zoals Barcelona lijkt me dat heel schadelijk. De lever moet die troep toch maar even afbreken. Hier word zelden iets voor de luchtwegen gegeven, de afgelopen 10 jaar misschien 3 keer. De laatste 3 jaar al helemaal niet.’ Een prachtige tip voor de liefhebbers van de marathonvluchten van een echt deskundige liefhebber. Doe er uw voordeel mee!

Barcelona-duiven en opleiding
Jelle: ‘Wat ik verder nog wel kwijt wil over Barcelona de laatste jaren. Ik denk dat duiven voor dat soort vluchten veel ervaring moeten hebben. Dus leeftijd is niet belangrijk maar wel dat ze in hun leven al een stuk of 5 marathon vluchten achter de kiezen hebben voordat ze naar een Barcelona zoals de laatste vier jaar gaan. Ik weet dat er altijd uitzonderingen zijn maar om in de breedte goed te pakken is ervaring wel een vereiste. Ik speel al mijn duiven 2x bij uitzondering 3x op de ZLU, dat doe ik niet alleen om prijzen te pakken maar ook om ze ervaring op te laten doen die ze in latere jaren kunnen gebruiken. Dan hoeven ze in het begin van hun carrière niet eens zo goed te zijn. Het liefst zie ik duiven die langzamerhand steeds beter worden, die zie ik liever dan duiven die in het begin goed zijn en later afzwakken, die hebben een te zwak karakter, die geven het op als het zwaar wordt, daar moet je ook mee oppassen in de kweek, ik denk dat het erfelijk is.’

De Beleving
Jelle: ‘In het seizoen ben ik dag en nacht met de duiven bezig, zeker in mijn hoofd. Gelukkig heb ik steun van mijn vrouw als dat nodig is. Verder werk ik met een aantal liefhebbers samen, mijn vader natuurlijk en overleg en samenkweek. Die leuke contacten zijn voor mij wel een heel belangrijk onderdeel van de sport!’ Wat blijft er zo mooi aan de duivensport? Jelle: ‘De wedstrijden! Dus het klaarmaken en het thuiskomen van de duiven.’

Tot Slot
Jelle wint Barcelona in de Fondunie 2000 voor de derde keer in vier jaar. Het andere jaar won hij het zilver. Het is knap op zulke zware vluchten zo van voren te zitten. Daarom wil ik, namens het bestuur van de Fondunie 2000, Jelle wederom van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning in de Fondunie 2000. Het is iedere keer weer bijzonder om de vlucht en de voorbereiding met je te bespreken. Veel succes de rest van het seizoen !!!