Jelle Jellema is over de laatste vijf seizoenen de beste ZLU-speler. Hoeveel kopprijzen hij niet heeft gepakt met een gemiddelde overvlucht van 60 km op Midden Nederland en 150 km op Zuid Nederland is ongekend. Dat hij voor het Noordelijk deel van Nederland van buitenaardse klasse is, bewijzen o.a. zijn Keizer Kampioen en de meerdere onaangewezen kampioenschappen van de Fondunie 2000 en de vier podiumplaatsen van de laatste 5 jaar bij de Marathon Noord. Niemand in Nederland zag zoveel duiven een 1:100 prijs winnen over de laatste 5 jaar op de nationale ZLU-vluchten. Dat geldt ook voor de categorie 1:50. Dat maakt hem tot de meest stabiele topper van de vluchten in Nederland.
De toppers van Marseille en Narbonne komen in dit deel voorbij.

De toppers van Marseille en Narbonne
Voor de kampioenschappen van de Stichting Marathon Noord tellen op drie vluchten alleen de twee eerst getekende van de inkorflijst en wel de eerst geklokte van deze twee. De vluchten die voor de Ochtendlossing tellen zijn Barcelona, Marseille en Perpignan. Op Marseille ging het bij Jelle als volgt …
Op deze oostelijkste vlucht van het jaar had Jelle 18 duiven mee en speelden 7 duiven prijs. De eerste 3 duiven zaten lekker in de kop van de uitslag … 22e, 48e en 91e nationaal. De tweede duif was de 2e getekende en pakte de punten voor het kampioenschap van de Marathon Noord. De derde duif was de 1e getekende. 
‘De 513’ van 2016 was de eerste duif van Jelle. Deze doffer won dus de 22e nationaal Marseille tegen 2.735 duiven. Eerder in 2019 won hij de 143e nationaal Pau tegen 3.785 duiven en ook later in het seizoen won hij prijs op Perpignan. Zijn vader is MG 430, de topkweker uit Miss Gijsje en Mr. Beautiful van Arjan Beens. De moeder is New Jade 7 uit de twee Internationale winnaars van Barcelona, New Laureaat en Kleine Jade. New Jade 7 is ook de moeder van de 14e nationaal Pau 2019 en de 30e nationaal Agen 2018.
De puntenpakster voor de competitie van Marathon Noord van Marseille heet Ming Mei en is geboren in 2017. In de Marathon Noord-competitie pakte ze de 5e prijs. Zij won ook de 162e nationaal Agen en de 260e nationaal Narbonne als jaarling en eerder in 2019 de 210e nationaal Pau. Haar vader komt uit Orion (beste zoon Zwart Goud) met een dochter van Julia (9e nationaal St. Vincent). Haar moeder is een zus van de vader van Jill. Zij is dus een dochter van New Laureaat en Kleine Jade.
De 91e nationaal Marseille 2019 (9e bij de Marathon Noord) werd gewonnen door Dochter Rena. Eerder in 2019 won ze de 46e nationaal Pau. Deze duivin, die geboren is in 2017, komt uit Jort en Rena. Jort is een doffer uit Inteelt Rika (stammoeder van het hok Arjan Beens en soort van Jelle zelf) met een dochter van Zwart Goud. Hij won zelf de onder andere 45e nationaal Marseille 2016 en de 116e nationaal Pau 2016. Moeder Rena won in haar loopbaan als vliegduivin onder meer de 5e nationaal Pau, 8e nationaal Barcelona, 30e nationaal Marseille en de 132e nationaal Barcelona. De vader van Rena is Roman. Hij is een zoon van Blauwe Benno en Romee. Romee is één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac). Zij is inmiddels een van de topvererfster op het hok Jellema geworden. De moeder van Rena is Evi. Ze won voor 2016 3 prijzen bij de eerste 150 in groot verband, waaronder de 27e nationaal Perpignan in 2015. In 2016 won ze de 10e nationaal Barcelona en de 9e nationaal Perpignan.
Op Narbonne won Jelle een prachtige kopprijs … de 6e nationaal tegen 3.829 duiven. Deze prestatie werd neergezet door Rosalie. Ze won een jaar eerder als jaarling de 238e nationaal Agen. Haar vader komt uit New Remy (1e nationaal Barcelona 2014 van België) met Silvie, de 3e internationaal Barcelona 2014. De moeder van Rosalie is New Romee. Zij komt uit New Laureaat (1e internationaal Barcelona 2013) met Romee. ‘Romee’ is één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac en kwam uit op de Olympiade). Zij komt uit een doffer (Inteelt Saffier) van het eigen soort en een duivin van het soort van Volkens (dochter Jackpot).

Op een mooie nazomerdag in 2017

Topvliegers worden topkwekers
In het volgende deel komen de toppers van Perpignan aan bod. Wat in de stam van Jelle opvalt, is het volgende: De topvliegers van eerdere jaren komen in de stambomen terug als topkwekers. Dat was in het verleden al zo met duiven als Orion en Saffier. De laatste jaren zien we duiven terug als:
Kleine Jade (1e internationaal Barcelona 2014)
Silvie (3e internationaal Barcelona 2014)
Romee (Olympiade duif met 5 super prijzen)
Deze duiven zien we vaak terug in de stamkaarten van de toppers van nu. Zo zien we ook duiven als Evi (10e nationaal Barcelona en 9e nationaal Perpignan) en Rena (6e Internationaal Pau en 8e nationaal Barcelona) terug, die zelf in het recente verleden topprestaties neerzetten.
De Jellema-stam krijgt daarnaast een update met vers bloed van duiven als New Laureaat (1e internationaal Barcelona 2013) en MG 430 (zoon Miss Gijsje en Mr. Beautiful) van Arjan Beens. Jelle is heel dankbaar dat hij de beschikking heeft over deze eigen topduiven en dat hij in samenwerking met andere liefhebbers topduiven van die hokken kan zetten op zijn toppers. Vooral de samenwerking met Hugo Batenburg is erg waardevol.


Andere liefhebbers kunnen hieruit leren dat ze gerust hun toppers op de kweek kunnen zetten om een nieuwe generatie toppers te kweken. Met topvliegers kweken heb je gewoon een kans op een volgende goede vlieger.

… wordt vervolgd …