Jelle Jellema is over de laatste vijf seizoenen de beste ZLU-speler. Hoeveel kopprijzen hij niet heeft gepakt met een gemiddelde overvlucht van 60 km op Midden Nederland en 150 km op Zuid Nederland is ongekend. Dat hij voor het Noordelijk deel van Nederland van buitenaardse klasse is, bewijzen o.a. zijn Keizer Kampioen en de meerdere onaangewezen kampioenschappen van de Fondunie 2000 en de vier podiumplaatsen van de laatste 5 jaar bij de Marathon Noord. Niemand in Nederland zag zoveel duiven een 1:100 prijs winnen over de laatste 5 jaar op de nationale ZLU-vluchten. Dat geldt ook voor de categorie 1:50. Dat maakt hem tot de meest stabiele topper van de vluchten in Nederland.
In dit deel van het verslag komen de Barcelona-toppers van 2019 aan bod. Barcelona is de laatste jaren dé vlucht voor Jelle.

Barcelona
Het is mooi en tegelijkertijd indrukwekkend om naar de resultaten van Barcelona te kijken van de Jellema-duiven bij Jelle zelf … Het begon allemaal in 2014 … Jelle had de 1e en 3e Internationaal Barcelona (winnares ‘Kleine Jade’), in 2016 won hij de 3e en 10e nationaal, in 2017 won Jelle de 2e nationaal Barcelona, vorig jaar in 2018 de 8e nationaal Barcelona en de laatste editie tot nu toe 2019, de 3e nationaal Barcelona. Wat een serie!!!

De Barcelona-toppers van 2019
Jelle had op Barcelona 19 duiven mee. 9 duiven vlogen in de prijzen. Hij pakte met de 7e getekende de 3e nationaal. Wat weer een fantastische prestatie was en is. De duif, die telde voor het kampioenschap van de Marathon Noord was de 2e getekende, genaamd Jill. Ze was Jelle’s derde duif en pakte binnen de Marathon Noord de 5e prijs. Nationaal was het goed voor een hele knappe 72e prijs. Jill, geboren in 2015, won in haar loopbaan onder meer de 2e Internationaal Perpignan 2017 en de 132e nationaal Barcelona 2018. Haar vader komt uit de fameuze Barcelona-duiven New Laureaat en Kleine Jade, beiden Internationaal winnaar van deze Koningsvlucht. Deze vader is eveneens de vader van onder meer de 2e nationaal Cahors 2017. De moeder van Jill is Bont Goud. Zij komt nog rechtstreeks uit Jelle’s stamvader Zwart Goud met een dochter van Snelle Jelle van Arjan Beens. Deze doffer won o.a. de 2e nationaal Perpignan. Bont Goud is ook één van de ouders van de 2e nationaal Cahors 2017.
Voor de puntenpakker voor het kampioenschap van Marathon Noord zaten nog twee duiven. Jelle’s eerste duif won de 3e nationaal en in het internationale veld de 9e prijs. Deze duivin is gekweekt door Hugo Batenburg. Hugo Batenburg heeft Romy gekweekt uit Special One, de internationale Barcelona winnaar van 2015 met Romee van Jelle zelf. Zij  werd Olympiade winnaar 2015.

Jelle: ‘Eigenlijk was Romy bestemd voor het kweekhok. Maar omdat ik haar daar eigenlijk niet mooi genoeg voor vond (brede staart, slappe rug) heb ik haar op het vlieghok gezet. Hier heb ik geen spijt van. Nu ze zo goed vliegt vind ik haar bij nader inzien toch wel mooi.’
Zij is ingemand op een jong van bijna een week. In haar eerdere loopbaan won ze diverse prijzen. Vorig jaar won de 29e nationaal Perpignan en de 199e nationaal St. Vincent. Perpignan was de zwaarste vlucht van het pittige seizoen van 2018. Ze is inmiddels zelf de moeder van de 123e nationaal Pau van het laatste seizoen, 2019.
De tweede duif van Jelle won de 64e nationaal Barcelona tegen 4.219 duiven. Het is ‘de 646’ van 2016. Deze duivin won in 2017 en 2018 al vier prijzen op de ZLU-vluchten, waaronder de 292e nationaal St. Vincent ZLU. De vader van deze duivin komt uit ‘Joe Frazier’ van Kramer-Ouwehand en ‘Romee’. Deze Olympiade-duivin won o.a. 3e nationaal Bergerac, 3e nationaal Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nationaal Brive en 6e NPO Aurillac. De vader van ‘de 646’ komt uit de dubbele nationale winnares van de comb. Rekker-Westra, ‘Roos’. Deze duivin won de nationale vluchten vanuit Ruffec én Bergerac. Zij stond tegen een zoon van ‘Orion’ (Beste zoon van stamvader ‘Zwart Goud’) met ‘Sylvie’ (3e internationaal Barcelona 2014).

Barcelona 2019
Jelle had voor Barcelona 2019 goede moed. Niet alleen gebaseerd op het recente verleden, maar de duiven had hij ook naar volle tevredenheid ingemand. Zoals hijzelf zegt: ‘De duiven zagen er geweldig uit bij inkorving en de weersvoorspellingen waren ook gunstig,’ Op zaterdag toonde buienradar voor de middag en avond regen. Het optimisme temperde in Nijverdal. Toen het om een uur of vier echt begon te regenen zag Jelle een vroege duif al niet meer zitten. Hij had gelukkig positieve supporters in de tuin zitten, die de moed er in hielden. Toen om 17.37u Romy laag in de verte door de regen kwam aanvliegen was het enthousiasme groot. Een heel mooi moment! Het was wederom gelukt een absolute kopduif te pakken op de vlucht der vluchten.

… wordt vervolgd …