Jelle Jellema is over de laatste vijf seizoenen de beste ZLU-speler. Hoeveel kopprijzen hij niet heeft gepakt met een gemiddelde overvlucht van 60 km op Midden Nederland en 150 km op Zuid Nederland is ongekend. Dat hij voor het Noordelijk deel van Nederland van buitenaardse klasse is, bewijzen o.a. zijn Keizer Kampioen en de meerdere onaangewezen kampioenschappen van de Fondunie 2000 en de vier podiumplaatsen van de laatste 5 jaar bij de Marathon Noord. In deze competitie was Jelle, na een jaartje afwezigheid, terug op het podium op het onderdeel Ochtendlossing. Niet dat Jelle in 2018 een minder jaar had, maar op Perpignan lieten zijn aangewezen duiven iets langer op zich wachten, dan gehoopt. In de jaren 2015 t/m 2017 bezette hij iedere keer een andere trede in de Top 3 van de Ochtendlossing van de Marathon Noord competitie. Met andere woorden Jelle is over de laatste jaren de meest stabiele deelnemer van deze prachtige competitie op dit onderdeel. Een competitie waar alleen de eerste twee getekende duiven tellen voor de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan.

De liefhebber
Iedere marathonduivenliefhebber kent Jelle Jellema uit Nijverdal. Hij roept bij iedere fondman bewondering op. Jelle kwam in de sport via zijn vader Ultsje. Hij heeft in Steggerda nog steeds duiven en laat zich regelmatig in de kop van de uitslag zien.
De laatste zes jaar van het huidige decennium heeft de voormalig dierenarts uit Nijverdal veel successen beleefd. Jelle werd in 2016 Keizer Generaal van de Fondunie 2000 en stond drie jaar op rij op het ereschavot bij het Kampioenschap Ochtendlossing bij de Marathon Noord in de periode 2015 – 2017 en nu in 2019 weer. Hij werd een keer 1e, een keer 3e en dit seizoen voor de tweede maal 2e. Daarnaast wonnen zijn duiven tientallen kopprijzen op de diverse marathonvluchten.
Jelle heeft een prachtige stam met duiven van Piter Beerda en Zwart Goud opgebouwd en dat is inmiddels uitgebouwd met duiven die zijn aangeschaft en door samenkweek met o.a. Hugo Batenburg van Batenburg-van der Merwe. Verder hebben de duiven van Arjan Beens hele goede nazaten afgeleverd.
Jelle zit nooit stil. Hij is altijd op zoek naar verfijning van de verzorging, de trainingen en op zoek naar goede duiven om in zijn goede stam in te brengen. De nieuwe inbreng slagen niet allemaal, maar er zitten gelukkig ook duiven bij die de stam verrijken.

De toppers van Pau en Agen ZLU
Yinthe won in 2019 de 14e nationaal Pau tegen 3.785 duiven. Deze duivin won een jaar eerder de 30e nationaal Agen tegen 4.776 duiven. Zij komt uit de sterkweker MG 430 van Arjan Beens (Zoon Mr. Beautiful maal Miss Gijsje).  Zijn kinderen wonnen 6 prijzen bij de eerste 15 nationaal:
3e (inter)nationaal Narbonne
8e nationaal Agen
9e nationaal Perpignan
10e nationaal Barcelona
13e nationaal Marseille
14e nationaal Pau
De moeder van Yinthe is New Jade 7. Zoals haar naam al doet vermoeden is zij een dochter van twee Internationale Barcelona-winnaars: New Laureaat en Kleine Jade.

Rena

‘Dochter Rena’ won in 2019 de 46e nationaal Pau en ook de 91e nationaal Marseille. Als jaarling won ze prijs op Agen en Narbonne. Haar vader is Jort. Hij won o.a. de 45e nationaal Marseille 2016. Hij komt uit ‘Inteelt Rika’ met ‘Dochter Zwart Goud en Doutzen’. ‘Rika’ was de stammoeder van Arjan Beens voor 2015. Haar zoon stond op ‘Golden Futre’,  stammoeder van Frank Zwiers en dochter van ‘Rika’. ‘Doutzen’ won een 1e nat. Ruffec in sector 4. De moeder van de 46e nationaal Pau is ‘Rena’. Deze duivin won o.a. de 6e Internationaal Pau, 8e nationaal Barcelona en 30e nationaal Marseille. De vader van Rena heet Roman. Hij is een zoon van Blauwe Benno met Romee. Blauwe Benno won in 2015 als enige Barcelona-ganger prijs op Barcelona en won daarnaast 6 prijzen binnen de eerste 100 van diverse NPO-vluchten, waaronder de 3e NPO Bergerac. Blauwe Benno is gekweekt door Benno Kastelein uit een doffer van Harold Zwiers (Zoon Limoosje) met een duivin van Jelle (Inteelt Saffier). Blauwe Benno stond op Romee, één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac). Zij komt uit een doffer (Inteelt Saffier) van het eigen soort en een duivin van het soort van Volkens (dochter Jackpot). De moeder van Rena is Evi. Zij was in 2015 en 2016 één van de beste duiven van Jelle. Ze won voor 2016 3 prijzen bij de eerste 150 in groot verband, waaronder de 27enationaal Perpignan in 2015. In 2016 won ze de 10e nationaal Barcelona en de 9e nationaal Perpignan. Zij komt uit een zoon van Miss Gijsje met Mr. Beautiful (MG 430) met ‘Sophie,’ die o.a. de 3e, 13e en 29e nationaal St. Vincent won en de 15e nationaal Bordeaux. Zij is een dochter van Orion en Mirna. 

Evi

‘Elsa’ is de duivin die in 2019 de 30e nationaal Agen ZLU tegen 5.214 oude duiven won. Ze won in haar loopbaan al twee keer eerder prijs op Agen ZLU en een keer op Narbonne. Haar vader is een zoon van ‘New Laureaat’ (1e Internationaal Barcelona 2013) en ‘Romee’. ‘Romee’ is één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac en kwam uit op de Olympiade). Zij komt uit een doffer (Inteelt Saffier) van het eigen soort en een duivin van het soort van Volkens (dochter Jackpot). De moeder van ‘Elsa’ komt uit ‘New Remy’ (1e nationaal Barcelona 2014 van België) met Sylvie (3e Internationaal Barcelona 2014).

… wordt vervolgd …