Jelle Jellema is een begrip geworden sinds dat hij neerstreek in Nijverdal. Daarvoor maakte hij samen met zijn vader Ultsje furore in het Friese Steggerda. In Nijverdal bouwde hij zijn stam verder uit en werden zijn prestaties met de duiven beter en beter.
In 2023 werd Jelle voor de 3e keer Keizer Kampioen van de sterkste competitie van de Fondunie 2000. Dit was ook de tweede keer op rij. Diverse toppers uit de afdelingen 6 t/m 11 en de Noordelijke helft van Afdeling 5 hebben de titel in de wacht gesleept. Stuk voor stuk grote namen. Maar niemand kan zeggen dat hij driemaal Keizer Kampioen is geworden van dit samenspel … Jelle Jellema uit Nijverdal wel. Ook deze prolongatie is de laatste decennium niet eerder voorgekomen. Als iemand zo’n mooie titel met succes kan verdedigen is Jelle het wel. Het is gezien de concurrentie wel bijzonder knap. De laatste weken heeft u al veel kunnen lezen over Jelle, zijn duiven, zijn visie en de verzorging. Vandaag gaan we verder …

Visie (2)
Wat zijn de doelen die in de toekomst nog wil bereiken? Zijn er eigenlijk nog successen die je niet hebt behaald, die je nog wel wil behalen?
Jelle: ‘Ik zou wel heel graag een duif willen kweken die de olympiade haalt met 4 ZLU prijzen.’
Heb je plan voor de komende 5-10 jaar? Jelle: ‘Goed of beter presteren op alle zware ochtendlossingen.’
Wat is de beste tip die je ooit hebt gehad in de duivensport? Jelle: ‘Van Piter Beerda: Je niet moet liggen janken dat je duiven kwijt bent met storingen of oostenwind ofzo. Ze waren gewoon niet goed genoeg. Ga verder met de duiven die het wel kunnen, dan zal het na verloop van tijd niet meer gebeuren. En dan moet je natuurlijk niet vergeten de ouders ook te verwijderen.’
Welke tip(s) zou je andere liefhebbers willen geven? Jelle: ‘Goede opleiding jonge duiven, hoe jonger hoe beter.’
Wat zou je in het verleden anders hebben gedaan met de kennis van nu? Jelle: ‘Als ik over 40 jaar geleden praat, dan had ik er eerder voor gezorgd dat ik  afstandsgeschikte duiven had gehad. Deze duiven heel streng selecteren op kopvliegen en vandaar uit verder bouwen. Ik had uiteindelijk het geluk dat ik de Beerda duif tegen kwam. Piter had het vuile werk al voor mij gedaan, maar daar kwam ik later pas echt achter.’
Wat is het meest ondergewaardeerd bij de verzorging van de duiven bij veel liefhebbers, wat wel degelijk belangrijk is? Jelle: ‘Een uitstekende conditie van je kweekduiven, die net zo goed verzorgen als je vliegers.’

Beste duiven van Barcelona en Perpignan
Op Barcelona heeft Jelle vele vroege prijzen gewonnen, waaronder twee nationale overwinningen. Ook dit jaar had hij weer een kopduif. ‘Boaz’ (zie hierboven) won de 11e nationaal Barcelona tegen 4.832 duiven. Een jaar eerder won hij twee mooie prijzen op Libourne (de terugvlucht van St. Vincent) en Bergerac. De vader van ‘Boaz’ is ‘New Orion’. Deze kweekdoffer komt uit ‘Orion’ (de beste zoon van ‘Zwart Goud’ en winnaar van o.a. de 6e nationaal Bergerac tegen 4.588 duiven en de 7e St. Vincent tegen 1.353 duiven) en ‘Slivie’ (3e Internationaal Barcelona 2014 en tevens 48e nationaal Marseille en 6e nationaal Orange). De moeder van ‘Boaz’ is ‘De Batenburg duivin. Hugo kweekte deze duivin uit ‘New Laureaat’ (1e Internationaal Barcelona 2013) en een dochter van ‘De Jonge Witbuik’ en ‘Lady Narbonne’ (1e Prov. Narbonne).
Op Perpignan had Jelle een geweldige vlucht met 4 duiven bij de eerste 17 prijzen nationaal. De eerste duif won de 6e prijs nationaal tegen 4.633 duiven. Deze prijs is verdiend door ‘De 186’ van 2021 (hoofdfoto). Deze duivin won in dit seizoen ook twee mooie prijzen op Agen en Marseille. Als jaarling won ze prijs op Agen en Bergerac. De ouders van deze kopduif zijn gekweekt bij vader Ultsje. De vader won o.a. de 27e NPO Bergerac en komt uit ‘Som MG430’ (uit ‘MG430’ en ‘New Jade 7’) en ‘Dochter Lloyd en Kleine Jade’. ‘Lloyd’ is een winnaar van de ‘Gouden Vleugel Barcelona’ in België. Moeder van ‘De 186’ is ‘Angelina’.  Deze duivin won o.a. de 11e en 20e NPO Perigueux. Zij komt uit ‘Grandson Orion’ met ‘Dochter Orion’.
De tweede duif op Perpignan van Jelle won de 8e nationaal tegen 4.633 duiven. Het is ‘Demi’ en zij is een zus van de 1e Nationaal Bergerac van vader Ultsje en een zus van de 2e Duifkampioen van de Fondunie 2000. Haar vader is ‘Special Jade I’. Deze doffer komt uit ‘Special One’ (1e Internationaal Barcelona 2015) en ‘Kleine Jade’ (1e Internationaal Barcelona 2014). Moeder van ‘Demi’ is ‘Rena’, 6e Internationaal Pau 2016 en 8e nationaal Barcelona 2018. ‘Rena’ komt uit ‘Roman’ (zoon ‘Blauwe Benno’ en ‘Romee’) en ‘Evi’ (9e nationaal Perpignan en 10e nationaal Barcelona). Zij komt weer uit ‘MG430’ en ‘Sophie’ (3e nationaal St. Vincent).

… wordt vervolgd …