De sterkste competitie, waarbij de afstandsverschillen te overzien zijn, met als vluchten de concoursen van de Internationale kalender, is toch wel de Fondunie 2000. Hier treffen de grootmeesters van de marathonduivensport van het Noordelijke helft van Nederland elkaar. Dit is het gebied waar Comb. Hommes en znn, Verwij-de Haan, Jurrian van Amerongen, Jay Lissenberg, Frank Hage, Tim Hage, Sil van Vliet, Van Wijk en zn, Bennie Homma en Jelle Jellema en vele andere toppers (want ik vergeet er genoeg) met elkaar strijden om vluchtoverwinningen en prachtige kampioenschappen. Om van deze toppers Keizer Kampioen te worden moet je niet alleen hele vroege duiven pakken, maar ook je aangewezen duif op tijd draaien. Dit allemaal in een stabiel seizoen. Diverse toppers uit de afdelingen 6 t/m 11 en de Noordelijke helft van Afdeling 5 hebben de titel in de wacht gesleept. Stuk voor stuk grote namen. In 2023 ging de titel voor de tweede keer op rij naar Jelle Jellema uit Nijverdal. Deze prolongatie is de laatste decennium niet eerder voorgekomen. Als iemand zo’n mooie titel met succes kan verdedigen is Jelle het wel. Het is gezien de concurrentie wel bijzonder knap.

Onze Keizer Kampioen
Jelle Jellema uit Nijverdal is de Keizer Kampioen van 2022 én 2023. Ik denk dat niemand in de marathonduivenwereld hier aan twijfelt: Jelle is de beste Marathonduivenliefhebber van West Europa van het laatste decennium. De prestaties van zijn duiven zijn geweldig en krijgt een extra dimensie als je ziet welke afstanden zijn duiven af moeten leggen. Dat is in verreweg de meeste marathonvluchten een nadeel. De laatste loodjes wegen nog altijd het zwaarst. Jelle heeft de liefde voor de duiven van vader Ultsje overgenomen. Zijn vader won de laatste tientallen jaren veel vroege prijzen met in 2022 Nationaal Bergerac in sector 4 (ook de snelste duif van de hele Noordelijke Unie tegen bijna 10.000 duiven) en afgelopen seizoen werd pa Jellema 2e Kampioen bij de Marathon Noord op de middaglossing. Op prestaties als deze is Jelle eveneens enorm trots.
Op veel vluchten heeft Jelle in Nijverdal vroege duiven gepakt, maar zijn successen op Barcelona zijn fenomenaal. Hierbij zitten natuurlijk twee nationale, waaronder 1 internationale, overwinning(en). Verder won hij Nationaal St. Vincent, 2e Nationale prijzen en vele, ja vele andere kopprijzen!
Jelle heeft een prachtige stam met duiven van Piter Beerda en Zwart Goud (via Akkermans uit Nieuw Vossemeer) opgebouwd en dat is inmiddels uitgebouwd met duiven die zijn aangeschaft en door samenkweek met o.a. Hugo Batenburg van Batenburg-van der Merwe. Hugo is in het bezit van een geweldig hok met duiven, waar veel (inter)nationale winnaars huizen van Barcelona. Verder hebben de duiven van Arjan Beens hele goede nazaten afgeleverd. In deze duiven zit voor een deel ook bloed van de Jellema-stam.
De duiven hebben de beschikking over 24 meter hok. Hierin zitten de vliegduiven, de kwekers en de jonge duiven. De vliegers hebben de beschikking over 5 afdelingen. Over deze afdelingen hebben de duiven de vrijheid. Alles mag en kan door elkaar lopen.

New Lars, 7e nationaal Pau 2023

De Beste duiven van Pau, St. Vincent en Marseille
Op de eerste Internationale vlucht van het seizoen won Jelle de 7e nationaal Pau tegen 3.934 duiven. Bij de Fondunie 2000 won hij de 4e prijs tegen 1.253 duiven. Deze prestatie werd geleverd door ‘New Lars’. Deze doffer van 2021 won later in het seizoen de 146e nationaal Marseille. Het jaar ervoor won hij als jaarling al de 71e prijs in Afdeling 9 Oost Nederland. De vader van ‘New Lars’ is ‘Lars’. Deze doffer won de 2e nationaal Perpignan 2020 en de 37e nationaal Barcelona 2021. Hij heeft vier toppers als grootouders: ‘Joe Frazier’ (Topdoffer van Kramer-Ouwehand, 2e NPO Cahors en 4e NPO Bergerac), ‘Romee’ (Topkweekster en -vliegster, 3e nationaal Bergerac 2013), ‘New Remy’ (1e Nationaal Barcelona 2014 van België) en ‘Kleine Jade’ (1e Internationaal Barcelona 2014). Moeder van ‘New Lars’ is ‘New Rena’. Deze duivin won zelf o.a. de 7e Nationaal Barcelona 2020. Zij komt uit ‘Jort’, die o.a. de 45e nationaal Marseille won, en ‘Rena’, die de 6e Internationaal Pau en de 8e nationaal Barcelona won. ‘Jort’ komt uit ‘Inbred Rika’ en ‘Dochter Zwart Goud.’ ‘Rena’ komt uit ‘Roman’ en ‘Evi’. Een verzameling van geweldige genen, die bij ‘New Lars’ tot uiting komt in de 7e nationaal Pau.
Op St. Vincent ZLU won Jelle de 6e nationaal tegen 2.532 duiven. Deze kopprijs werd gewonnen door ‘Mats’. Eerder in het seizoen 2023 won hij de 23e nationaal St. Vincent op de middaglossing en later won hij de 228e nationaal Perpignan. Als jaarling won ‘Mats’ goede prijzen op Agen en Bergerac. De vader van ‘Mats’ is ‘Son Jef’. Deze doffer komt uit ‘Jef’ (1e Internationaal Barcelona) en een dochter van ‘Special One’ en ‘Kleine Jade’ (twee andere Internationale Winnaars van Barcelona). De moeder van ‘Mats’ is een dochter van ‘Zeus’ (18e nationaal Barcelona) en Silke (1e nationaal Barcelona 2020 en 3e Internationaal Narbonne 2016).
Jelle won op Marseille de 15e nationaal met ‘Lotte’. Internationaal won ‘Lotte’ de 4e Internationaal. Ze kwam om 00.10 uur thuis. Als jaarling won ze al de 22e nationaal Agen. Zij is gekweekt bij Batenburg-van der Merwe. Haar vader komt uit ‘New Laureaat’ (1e Internationaal Barcelona) met een dochter van twee ander Internationale Winnaars van Barcelona. Dit zijn ‘Special One’ en ‘Kleine Jade’. De moeder van ‘Lotte’ komt uit ‘New Witbuik’ (1e nationaal Barcelona 2012) met een dochter van ‘The Gilbert’ (1e Asduif van West Europa).

… wordt vervolgd …