De Fondunie 2000 is een samenspel van liefhebbers die wonen in het bovenste deel van Afdeling 5 en geheel het gebied van de Afdelingen 6 t/m 11. Kort gezegd … de bovenste helft van Nederland. In dit gebied wonen veel kanjers van de marathonduivensport. Om Keizer Kampioen te worden van dit grote samenspel moet je hele vroege duiven pakken, je aangewezen duif op tijd draaien en een stabiel seizoen draaien. Diverse toppers in deze helft van Nederland hebben de titel in de wacht gesleept. Stuk voor stuk grote namen. In 2022 ging de titel na zeven jaar voor de tweede keer naar Jelle Jellema uit Nijverdal. Deze liefhebber heeft grote faam in de marathonduivensport … in heel West Europa. Hij won deze titel omdat hij naast vroege prijzen ook nog eens zijn aangewezen duiven veel beter pakte dan ‘de concurrentie’. Onaangewezen zat hij qua punten niet ver van de eerste plaats. Dit maakte hem met enige afstand Keizer Kampioen. De Fondunie 2000 heeft wederom een grote naam op de hoogste trede van het erepodium staan en Jelle heeft er weer een prachtige titel bij … op zijn toch al lange erelijst.

De liefhebber
Onze Keizer Kampioen is Jelle Jellema uit Nijverdal. Veel van deze voormalige dierenarts is bij u als lezer bekend. Toch stippen we wat leuke feitjes aan. Hij heeft de liefde voor de duiven van vader Ultsje overgenomen. Zijn vader won dit seizoen Nationaal Bergerac in sector 4 en had de snelste duif van de hele Noordelijke Unie tegen bijna 10.000 duiven. Een prestatie waar Jelle eveneens enorm trots op is. Tussen ‘twee haakjes’: Jelle had deze duif in Nijverdal gekweekt.
De laatste jaren heeft Jelle van zijn hobby ‘zijn beroep’ gemaakt. Een logische stap na alle successen die hij de laatste jaren heeft behaald. Al blijft hij bovenal liefhebber. Op veel vluchten heeft hij vroege duiven gepakt, maar zijn successen op Barcelona zijn fenomenaal. Hierbij zitten natuurlijk twee nationale, waaronder 1 internationale, overwinning(en). Vanaf 2014 tot en met 2021 zat Jelle (op één seizoen na, toen hij slecht één duif speelde) alle jaren in de nationale Top 10 met één of meerdere duiven. Op zijn afstand is dat meer dan geweldig en bovenal heel bijzonder.
Jelle heeft een prachtige stam met duiven van Piter Beerda en Zwart Goud (via Akkermans uit Nieuw Vossemeer) opgebouwd en dat is inmiddels uitgebouwd met duiven die zijn aangeschaft en door samenkweek met o.a. Hugo Batenburg van Batenburg-van der Merwe. Hugo is in het bezit van een geweldig hok met duiven, waar veel (inter)nationale winnaars huizen van Barcelona. Verder hebben de duiven van Arjan Beens hele goede nazaten afgeleverd. In deze duiven zit voor een deel ook bloed van de Jellema-stam.
De duiven hebben de beschikking over 24 meter hok. Hierin zitten de vliegduiven, de kwekers en de jonge duiven. De vliegers hebben de beschikking over 5 afdelingen. Over deze afdelingen hebben de duiven de vrijheid. Alles mag en kan door elkaar lopen.

Hoe kwam het Keizer Kampioenschap tot stand
Op het programma van de Fondunie 2000 staan alle Internationale vluchten. Voor het onaangewezen spel telt de eerste duif uit de klok en voor het aangewezen kampioenschap de bovenste duif van de lijst. Voor het kampioenschap tellen de onaangewezen punten voor 2/3e deel mee en de aangewezen punten voor 1/3e deel. De slechtste vlucht mag worden afgetrokken. Dit laatste stamt nog uit de tijd dat de septembervlucht Limoges op het programma stond. Veel liefhebbers hadden geen zin om deze vlucht te spelen en daarvoor is de aftrekvlucht in het leven geroepen.

Het Keizer Kampioenschap van Jelle kwam met deze vroege en aangewezen duiven tot stand:

  • 26e en 53e (A) Pau/Bordeaux tegen 1.609 duiven
  • 19e en 78e Agen ZLU tegen 3.403 duiven De aangewezen duif (10e duif) op plaats 310
  • 9e, 28e, 41e, 61een 79e Barcelona tegen 1.459 duiven
  • 6e (A) Tarbes/St. Vincent tegen 704 duiven
  • 6e en 12e (A) Narbonne tegen 1.586 duiven
  • 38, 75e, 77e (A) en 78e Perpignan tegen 1.150 duiven

Nationaal pakte Jelle de volgende kopprijzen:

  • 25e nationaal Agen JLU tegen 6.174 duiven
  • 18e nationaal Barcelona tegen 4.842 duiven (zie foto)
  • 17e nationaal St. Vincent ZLU tegen 2.308 duiven
  • 10e en 23e nationaal Narbonne tegen 6.260 duiven

Iedere liefhebber die graag de ZLU speelt, is dolgelukkig met een erelijst als deze. Jelle is er ook trots op dat er weer een leuk aantal vaasjes is binnen ‘gehengeld’.

… wordt vervolgd …